Hoogheemraadschap van Rijnland


waterkeringen
Rijnland inspecteert regionale waterkeringen

Persbericht 27 april 2005

In de maand mei inspecteert Rijnland 500 kilometer boezem- en polderkaden. Bij deze inspectie worden de resultaten van de visuele inspectie direct digitaal in een veldcomputer verwerkt. Het hoogheemraadschap doet deze onderzoeken om een beeld te krijgen van de staat van deze kaden.

Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft ongeveer 1200 kilometer boezem- en polderkaden in beheer. Om de huidige toestand van deze keringen te controleren, wordt daarvan in de maand mei 500 kilometer geïnspecteerd. Deze 500 kilometer is een selectie van waterkeringen die gevoelig zijn voor droogte, zoals veendijken, waterkeringen met daarachter belangrijke gebieden en de keringen die op de planning staan om de komende jaren te worden verbeterd.

De inspectie wordt uitgevoerd door teams van twee medewerkers van het hoogheemraadschap die over de keringen zullen lopen. Zij controleren de keringen op een aantal aspecten: scheuren, erosie, natte plekken, verzakkingen en graafwerk van muskusratten en andere dieren. Deze gegevens worden opgeslagen in een veldcomputer. Hierdoor kunnen de inspecteurs makkelijker werken, en is de verwerking achteraf erg snel mogelijk. Op basis van die verwerking worden verbeteringswerkzaamheden gepland.

Voordat de medewerkers het veld in gaan, krijgen zij een speciale inspectiecursus om de juiste analyse in het veld kunnen stellen. Tijdens de inspectie wordt tevens de apparatuur en de gebruikte software getest. De medewerkers kunnen zich op verzoek legitimeren. In deze inspectie wordt niet de hoogte van de waterkering in zijn geheel gemeten. Hiervoor volgt in de winterperiode nog een afzonderlijke actie.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071 - 306 3400.