Gemeente Den Helder

28-04-2005 Verordening kapvergunning aangepast, bouwverordening gewijzigd

Bij de openbare kennisgevingen van week 17 kunt u lezen dat de gemeenteraad besloten heeft de verordening van de kapvergunningen en de bouwverordening aan te passen. Hieronder ziet u wat deze veranderingen onder meer inhouden.

Kapvergunningen
Stel iemand heeft een kapvergunning aangevraagd en de gemeente heeft deze verleend. Vanaf dit moment kunt u bezwaar maken tegen deze verlening. Voorheen was het echter zo dat de aanvrager meteen mocht kappen, voordat de bezwaartermijn was verlopen. Vanaf nu geldt dat men niet eerder mag kappen dan dat de bezwaartermijn is afgelopen. Is er vervolgens bezwaar gemaakt, dan mag er niet eerder gekapt worden dan nadat het college van burgemeester en wethouders op dit bezwaar heeft beslist. Op deze manier wordt voorkomen dat bomen worden gekapt, terwijl men hiertegen bezwaar heeft gemaakt.
Overigens geldt op deze regel wel een uitzondering. Als een boom gevaar oplevert voor de omgeving, bijvoorbeeld bij een omgewaaide boom, of als de boom iepziekte heeft, kan het college besluiten dat de boom meteen gekapt mag worden.

Bouwverordening
Ook de bouwverordening is aangepast. Hierbij gaat het om een aantal wijzigingen. De belangrijkste gaat over de brandveiligheid van gebouwen. Vanaf nu geldt dat gebouwen waar vijf mensen of meer nachtverblijf hebben, een gebruiksvergunning moeten hebben. Op deze manier voorkomen we dat kleinere pensions geen gebruiksvergunning hebben, terwijl het wel heel belangrijk is dat zij voldoen aan de eisen van brandveiligheid. Door hen te verplichten een gebruiksvergunning te hebben, is dat in ieder geval geregeld. Deze nieuwe regel geldt overigens niet voor woningen. Een andere aanpassing heeft ook te maken met brandveiligheid. Gebouwen die brandcompartimenten hebben die groter zijn dan 1000 m2 moeten voortaan ook een gebruiksvergunning hebben. Hierbij kunt u denken aan gebouwen die gebruikt worden voor bijvoorbeeld de opslag van goederen. Door het gebouw in kleinere oppervlakten te verdelen, kan bij brand deze beter beheerst worden en wellicht erger voorkomen.