Gemeente Laarbeek



* 4 Mei dodenherdenking

* Gemeente Nieuws in de Laarbeeker valt in de prijzen
* Presentatie archeologisch boekwerk

* Jaarrekening 2004 gemeente Laarbeek

* Het grote recreatiegevaar is ........ 1,5 mm klein!
* Basisscholen Laarbeek nemen deel aan activiteit over Gezonde leefstijl

4 Mei dodenherdenking
Onder het motto 'Vrijheid delen is de kunst' zal op woensdag 4 mei a.s. de dodenherdenking plaatsvinden. Om 19.00 uur is er een oecumenische dienst in de St. Michaelkerk. Hieraan zal worden meegewerkt door pastor De Coninck, ouderlinge mevrouw Buter, het St. Leonarduskoor, burgemeester H. Gilissen, Amnesty International, de gilden St. Antonius en St. Leonardus, de Jeugdgemeenteraad en mevrouw Annet Heesakkers. Na de dienst trekt er een stille tocht vanaf de kerk naar het Herdenkingsmonument aan de Koppelstraat.

De scouting zal de klokken luiden en de vlaggen halfstok hangen, terwijl de gilden het vaandel neigen, burgemeester H. Gilissen houdt een toespraak en Harmonie O&U zal stemmige muziek ten gehore brengen. Elise Hofman zal de 'Last Post' spelen. Om precies 20.00 uur zijn er twee minuten stilte, gevolgd door het leggen van kransen en bloemen.

Lieshout
In Lieshout zal op woensdag 4 mei a.s. voor de 20e keer aandacht geschonken worden aan de jaarlijkse dodenherdenking in de kerk van St. Servaas. Deze herdenking begint om 19.30 uur. Aan deze bijeenkomst zal ook dit jaar weer muzikale medewerking worden verleend door het leerlingenorkest van Harmonie St. Caecilia.

Terug naar boven

Gemeente Nieuws in de Laarbeeker valt in de prijzen De NNP (Nederlandse Nieuwsblad Pers) stelt jaarlijks een Gemeenteprijs voor Overheidscommunicatie beschikbaar voor de gemeente die naar het oordeel van de jury de burgers het meest doeltreffend informeert via een lokale krant.
De gemeente Laarbeek heeft met de wekelijkse rubriek Gemeente Nieuws in de Laarbeeker deelgenomen aan deze competitie en was één van de vier genomineerden.
Uit handen van minister Johan Remkes mocht de gemeente Laarbeek samen met uitgever Van Helvoort een oorkonde in ontvangst nemen omdat een eervolle vermelding was toegekend. De gemeente Enschede ging strijken met de eerste prijs, terwijl ook de gemeente Haaksbergen en Rotterdam een eervolle vermelding kregen.

Jury-rapport
Het juryrapport over de Laarbeeker luidde als volgt: 'De wekelijkse informatierubriek van de gemeente Laarbeek in het weekblad De Laarbeeker trok al eerder de aandacht in het kader van de NNP Gemeenteprijs. Toen in 1999 de prijs voor de eerste keer werd uitgereikt, behoorde deze gemeente ook tot de genomineerden. Het 'Gemeente Nieuws' van Laarbeek is blijkbaar een rubriek van constante kwaliteit. De gemeente valt nog altijd op door een rustige herkenbare presentatie van haar actuele algemene informatie en officiële mededelingen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van eenvoudige grafische middelen: zwart-wit druk, rasters en kaders en vrije ruimte op de pagina's. De berichten zijn opvallend kort en informatief.'

Taart
Dat ook de uitgever erg blij was met deze erkenning liet hij blijken met een heerlijke taart, die de burgemeester samen met de voorlichters Ilse van Ham en Margriet van Diepen zich goed lieten smaken!

Terug naar boven

Presentatie archeologisch boekwerk
In Laarbeek zijn vanaf 1999 twee grootschalige archeologische onderzoeken uitgevoerd door het Archeologisch Centrum van de Vrije Universiteit (ACVU), namelijk aan de Beekseweg-Zuid in Lieshout en Strijp in Aarle-Rixtel. De uitgebreide rapportage van de heer dr. H.A. Hiddink van het ACVU is afgelopen woensdag 27 april gepresenteerd en aangeboden aan het gemeentebestuur van Laarbeek, aan Bavaria N.V. en aan de Heemkundekringen Laarbeek.

Tijdens de opgraving zijn bijna 400 structuren - waaronder 35 grote gebouwen - uit de Vroege IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen aan het licht gekomen, net als een groot aantal vondsten. Het belang van de opgraving bij Lieshout is dat door de omvang meerdere vindplaatsen uit verschillende perioden in hun landschappelijke context konden worden bestudeerd. Verder is het voortaan mogelijk gebleken een goed beeld te vormen van de ontwikkeling van de bewoning in dit gebied.

Terug naar boven

Jaarrekening 2004 gemeente Laarbeek
De jaarrekening van de gemeente Laarbeek over 2004 is in de raadsvergadering van 28 april 2005 aangeboden aan de gemeenteraad. In de vergadering van 16 juni 2005 zal de gemeenteraad de jaarrekening ter vaststelling behandelen.

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 197 van de Gemeentewet dient de jaarrekening na de aanbieding in de raad voor ieder ter inzage te liggen en algemeen verkrijgbaar te zijn gedurende ten minste veertien dagen vóór behandeling in de raad.

Op grond van de Legesverordening 2005 zijn de kosten voor het verkrijgen EUR 32,00 per jaarrekening.

De jaarrekening 2004 ligt na 28 april a.s. ter inzage en is verkrijgbaar op de afdeling Interne Dienstverlening in het gemeentehuis Laarbeek te Beek en Donk.

Terug naar boven

Het grote recreatiegevaar is ........ 1,5 mm klein! Nu we weer volop de natuur in trekken waarschuwt de Stichting SAAG (Samenwerkende Artsen- en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg) voor tekenbeten. De kleine 1,5 tot 2 mm beestjes vallen mens en dier niet zo gauw op. Maar een tekenbeet kan hele nare gevolgen hebben. De kans is groot dat u of uw huisdier daardoor besmet wordt met de Lymeziekte oftewel Lymeborreliose waardoor u een levensbedreigende infectie kunt oplopen.
De klachten blijven voor mens en dier minimaal als een teek binnen 20 uur op de juiste manier wordt verwijderd en het wondje wordt ontsmet. Het is dus zaak dat u na terugkomst van verblijf in het groen goed controleert op teken bij uzelf, uw kinderen en uw viervoeters.

Voorlichting
Het SAAG heeft een informatief voorlichtingsboekje laten drukken, wat u gratis kunt aanvragen, telefoonnummer 0299 660 068. Op datzelfde nummer is ook de SAAG-Helpdesk bereikbaar. Ook kunt u daar de tekenverwijderset TEEK IT EASY bestellen (EUR 9,96 inclusief BTW + verzendkosten) Het setje is ook te koop bij drogisterij en apotheek. Jeugd- en jongerencentra kunnen bij Scouting Nederland een preventie-/voorlichtingsvideo (voor 9 tot 15-jarigen) over teken aanvragen, telefoonnummer 033 49 60 911.
Voor uitgebreide informatie kunt u ook terecht op www.saag.nl.

Terug naar boven

Basisscholen Laarbeek nemen deel aan activiteit over Gezonde leefstijl Van 11 tot en met 15 april hebben ruim 200 kinderen van 8 basisscholen uit Laarbeek deelgenomen aan een activiteit over Gezonde Leefstijl. De activiteit werd door de Gezondheidswijzer Laarbeek in samenwerking met de GGD Zuidoost-Brabant opgezet. Het werd uitgevoerd in de drie bibliotheken van de gemeente en in het buurthuis in Mariahout. Dagelijks verzorgden drie ROC stagiaires, naast de vrijwilligers van de Gezondheidswijzer, de begeleiding van een groepje kinderen.

Spelopdrachten
De kinderen uit groep 6 hebben een drietal spelopdrachten uitgevoerd, met als doel ze bewust te maken van het belang van een gezonde voeding en voldoende bewegen:


* Het schijf van vijf spel (welke producten staan er op de schijf van vijf en welke niet).

* Het meten van de hartslag (wat gebeurt er met je hartslag als je flink gaat bewegen en wat betekent dat voor de energie die je verbruikt).

* Het spel met de broertjes Bob en Joep (welke invloed heeft bijvoorbeeld een slecht ontbijt op het eet / snoepgedrag van de rest van de dag).

Ondersteuning ouders
Er werd gedurende een uur hard gewerkt aan de uitvoering van de opdrachten waarna ze in de grote groep nabesproken werden. Het viel op dat de kinderen behoorlijk op de hoogte zijn van hoe zij gezond kunnen eten ook begrepen zij het belang van beweging.
Het blijft natuurlijk zo dat kinderen daarbij altijd ondersteuning nodig hebben van hun ouders. Zij bepalen wat de kinderen eten. Daarnaast is hun beweeggedrag (bijv. de keuze voor de auto of de fiets) een voorbeeld voor hun kinderen.

Na de zomervakantie is het spelmateriaal met volledige instructie voor alle geïnteresseerden in de regio gratis te leen bij de infotheek van de GGD Zuidoost-Brabant in Helmond, telefoonnummer 0492 584 820