Gemeente Schiedam


Asbestonderzoek Parkweg-Oost geseponeerd

De Officier van Justitie heeft de burgemeester van Schiedam, de heer Scheeres, per brief laten weten dat het onderzoek naar de rol van de gemeente bij de sloop van een aantal flats in 1999 in Schiedam-Nieuwland, bekend als het project Parkweg-Oost, is geseponeerd.

In 1999 werden in de omgeving van de Parkweg een aantal flatgebouwen en aangrenzende ouderenwoningen gesloopt. Onderdeel van die sloop was de verwijdering van asbesthoudende materialen. Tijdens de sloop werden nog andere asbesthoudende materialen aangetroffen dan de materialen die in de asbestinventarisatie waren vermeld. Over de verwijdering daarvan heeft de gemeente afspraken gemaakt met de aannemer. Naar aanleiding van die verwijdering werd door de politie een onderzoek ingesteld naar eventuele onregelmatigheden die zich bij de sloop zouden hebben voorgedaan. In de loop van 2001 werd dit onderzoek verder uitgebreid en werd ook de rol van de gemeente daarin betrokken. In maart 2002 maakte het Openbaar Ministerie bekend dat in het kader van dit onderzoek de gemeente formeel als verdachte werd aangemerkt.

De gemeente heeft steeds volledige medewerking aan het onderzoek verleend. De gemeente was en is ervan overtuigd dat de gemeente destijds haar verantwoordelijkheid bij de sloop van het project Parkweg-Oost op een goede manier heeft ingevuld en dat de gemeente geen enkele blaam treft. Om die reden heeft de gemeente een schikkingsvoorstel van de Officier van Justitie van september 2002, dan ook van de hand gewezen.

De gemeente is verheugd dat dit langslepende dossier nu kan worden gesloten.