VVD



Nieuws

28 apr 2005 - Kaderrichtlijn Water: dankzij VVD
gunstig voor economie én milieu

De discussie rond de aanwijzing van de Kaderrichtlijngebieden concentreerde zich op de status van de Waddenzee. Op aandringen van de VVD-Tweede-Kamerfractie heeft de staatssecretaris tijdens de debatten heel veel toezeggingen gedaan.

De belangrijkste kanalen van Nederland - het Noordzeekanaal en de Nieuwe Waterweg - hebben onder de druk van de VVD alsnog de status 'kunstmatig' gekregen. Voor de Waddenzee heeft de VVD weten te bereiken dat de havens en de vaargeulen hun activiteiten kunnen behouden en eventueel kunnen uitbreiden. Bovendien zullen de kwelders (buitendijks land) en buitendijkse zomerpolders niet worden meegerekend als 'natuurlijk water' in de KRW. Terwijl de Waddenzee zelf kan dan, als groot natuurgebied, haar status van natuurlijk water behouden, zonder afbreuk te doen aan bedrijfsmatige activiteiten.

Tot veler verbazing wilde het CDA via een motie de status 'sterk veranderd water' voor de Waddenzee afdwingen. Dit is in onze ogen onhaalbaar en niet realistisch, bovendien zal de Europese Commissie dit nooit goedkeuren. Het is in sterke tegenspraak met de wens van het CDA om 800 miljoen euro voor het Waddenfonds beschikbaar te stellen. De VVD heeft niet voor deze motie gestemd aangezien het evenwicht tussen industrie en ecologie dan zoek is.