Gemeente Haarlem


28 april 2005

130/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


College neemt maatregelen


Financiële situatie Stedelijke Ontwikkeling


Het College van B&W heeft vandaag de gemeenteraad geïnformeerd over een aantal ontwikkelingen die bij de voorbereiding van de gemeentelijke jaarrekening aan het licht zijn gekomen.
Het gaat daarbij om een drietal onderwerpen:
. Bij enkele projecten (Brede School Meerwijk-Centrum, Deliterrein, Houtmanpad/Leeuwensleutelschool, woningen Herensingel, Waarderveldweg) zijn extra kredieten niet bij de gemeenteraad aangevraagd
. Het resultaat van de grondexploitaties is minder dan verwacht, hierdoor daalt de reserve grondexploitaties naar een laag niveau.
. Voor 2004 is er voor het eerst sprake van een negatief rekeningresultaat bij de sector Stedelijke Ontwikkeling als gevolg van tegenvallende resultaten bij de exploitatie van gebouwen en meerkosten bij de afhandeling van bouwaanvragen.

Kredieten:
Bij bovengenoemde projecten zijn zowel procedurefouten (extra kredieten niet formeel bij de raad aangevraagd) als overschrijdingen geconstateerd.
Bij het project Houtmanpad/Leeuwensleutelschool is sprake van een grote overschrijding van bijna 1 miljoen euro.
De voorstellen voor de kredieten worden nu aan de gemeenteraad voorgelegd, waarbij in de dekking van de overschrijdingen is voorzien. Een groot gedeelte van de dekking zal komen uit de reserve grondexploitaties en de reserve "boven boekwaarde"

Reserve grondexploitaties/reserve"boven boekwaarde":
Net als elders in den lande is de vastgoedmarkt onder invloed van het negatieve economische tij. In het verleden zijn, mede onder invloed van de goede economie, de verwachte opbrengsten van de grondexploitaties (te) optimistisch ingeschat. Dit probleem speelt ook in andere gemeenten in Nederland. Ook bovengenoemde overschrijdingen zullen vanuit (gedeeltelijk) vanuit de reserves worden gefinancierd. Haarlem heeft als extra probleem dat wij de reserve niet makkelijk kunnen opbouwen, omdat we geen uitleggebieden hebben en dus minder inkomstenmogelijkheden kunnen realiseren. Inbreidingsprojecten (in de stad bouwen) zijn duurder en leveren minder op. Dit alles betekent dat de reserve grondexploitaties naar een onrustbarend laag niveau daalt.
De financiële situatie van de reserve is op tijd onderkend en er worden strakke maatregelen genomen.

Houtmanpad:
De huidige financiële situatie bij project Houtmanpad/Leeuwensleutel is het gevolg van zowel procedurefouten, als van een complex geheel van vele bestuurlijke en ambtelijke betrokkenen. Ook de door stad en raad gewenste snelle oplossingen voor het probleem van de school hebben er mogelijk voor gezorgd dat inhoud boven financiële mogelijkheden heeft geprevaleerd.
Over dit project volgt nog een nadere notitie naar College en raad.


Maatregelen:

Het College van B&W heeft al enige tijd geleden geconstateerd dat in een aantal gevallen bij projecten sprake is van onduidelijke bestuurlijke en ambtelijke verantwoordelijkheden. Ook de Rekenkamercommissie heeft in het recente verleden dezelfde conclusies getrokken en een aantal aanbevelingen gedaan voor de grote projecten. Het College heeft die aanbevelingen omarmd en direct maatregelen genomen die voor grote projecten tot een helderder projectstructuur en betere sturing hebben geleid. Ook het risicomanagement is inmiddels ontwikkeld en wordt bij nieuwe projecten als vast onderdeel opgenomen.

Bij nieuwe, grote, projecten wordt dus veel zorg besteed aan bovengenoemde zaken. De nu naar voren gekomen zaken maken duidelijk dat ook bij kleine en middelgrote, complexe, projecten dit soort maatregelen nodig zijn. Op dit moment wordt binnen de gemeentelijke organisatie een analyse gemaakt van de stand van zaken bij andere projecten om te bezien of dezelfde problemen ook daar spelen.

Analyse van het College is dat, naast onduidelijkheid over de verantwoordelijkheden en gemaakte procedurefouten, ook andere zaken een rol spelen met name op het gebied van de financiële sturing en bewaking.
Een extern bureau zal onderzoeken of deze analyse volledig is en of de genomen maatregelen toereikend zijn om herhaling te voorkomen.
Er waren al verbeteracties ingezet, met name op het gebied van risicomanagement, werkwijzen rond afwegingen (go/no-go momenten), fasering kredietaanvragen en projectsturing. Ook worden grondexploitaties nu realistischer ingeschat (voorbeeld Spoorzone). Een maatregel die het College nu versneld neemt, gezien bovenstaande financiële ontwikkelingen, is het verscherpen en versterken van de financiële controle binnen alle projecten.

Ook zullen voor wat betreft de reserve grondexploitatie projecten waarbij de grondexploitatie winst oplevert snel worden afgesloten (zodat de reserve kan worden aangevuld), exploitaties worden onderzocht op beperking/versobering en subsidiemogelijkheden zullen nader worden onderzocht.