Gemeente Nieuwegein

Schoolkinderen en loco-burgemeester Breuer leggen krans bij graf gevallen soldaat

Op donderdag 28 april legt loco-burgemeester Carla Breuer om 11.00 uur een krans bij het graf van de gevallen Britse militair, op begraafplaats Gildeborchlaan in Vreeswijk. Zij doet dit samen met ongeveer 37 leerlingen van groep 7 van de Willem Alexanderschool in Vreeswijk. Wethouder Breuer vervangt burgemeester De Vos bij de kranslegging.

Eens in de vijf jaar wordt er extra aandacht besteed aan het graf. Ook vijf jaar geleden hebben leerkrachten, leerlingen en ouders van de Willem Alexanderschool en een vertegenwoordiger van het college samen aan het graf gestaan. De Willem Alexanderschool besteedt overigens jaarlijks aandacht aan het graf.

De aanleiding is uiteraard de Dodenherdenking op 4 mei. Dit jaar wordt de kranslegging bij het graf van de gevallen soldaat niet op 4 mei gehouden, omdat de school dan gesloten is in verband met de meivakantie. Een aantal kinderen en ouders zijn dan op vakantie. Bovendien komt op 28 april een grootvader van een stagiair op school vertellen over hoe hij de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt.

Rond de kranslegging bij het graf wordt door enkele aanwezigen nog iets gezegd of voorgelezen. De militair die in het graf ligt begraven is bekend: het gaat om de Britse korporaal Hooper Hij is verdronken in de Rijn, tijdens de operatie Market Garden, en ter hoogte van Vreeswijk aangespoeld. Tot voor enkele jaren had de Willem Alexanderschool af en toe contact met een vriend van de betreffende militair.

Invoerdatum 25-4-2005