Vrije Universiteit Amsterdam

april 2005

Promotie

29.04.2005

F. Hoentjen

aula

VU medisch centrum

13:45

Mechanisms of Bacterial-Induced Experimental Colitis

Promotor: prof. dr. C.J.J. Mulder, prof. R. Balfour Sartor, MD

Probioticum voorkomt darmontsteking in ratten

De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking die zich meestal op jongere leeftijd uit en niet spontaan geneest. Frank Hoentjen bewijst dat bacteriën een cruciale rol spelen bij het ontstaan van de ziekte van Crohn door overmatige stimulatie, maar ook remming van het immuunsysteem.

De promovendus onderzocht twee bekende oorzaken van de ziekte van Crohn: darmbacteriën en chronische stimulering van het immuunsysteem. In zijn onderzoek naar de eerste werkte Hoentjen met muizen en ratten die door genetische afwijkingen spontaan chronische darmontsteking ontwikkelen in de aanwezigheid van niet- pathogene bacteriën, terwijl kiemvrije exemplaren (zonder bacteriën) geen ontsteking krijgen. Hij laat zien dat muizen met dikke-darmontsteking (colitis) baat hebben bij antibiotische behandeling en dat specifieke antibiotica aangrijpen op verschillende delen van de darmen. Hoentjen toont ook aan dat Lactobacillus GG, een bacterie met een potentieel beschermende werking (zogeheten probiotica), darmontsteking kan voorkomen na antibiotische behandeling. Bepaalde suikers (prebiotica) kunnen de groei van deze beschermende bacteriën stimuleren en colitis gedeeltelijk voorkomen.

Om de chronische stimulering van het immuunsysteem te onderzoeken keek Hoentjen onder meer naar processen in een dendritische immuuncel op het moment dat deze door bacteriën wordt gestimuleerd. De beschermende stof interleukine-10 kan voorkomen dat een ontstekingsreactie zich ontwikkelt, door specifieke remming van DNA dat een ontstekingsreactie kan veroorzaken. Dit is bijzonder relevant voor het ontwikkelen van nieuwe potentiële therapieën; deze kunnen specifieker worden en daardoor minder bijwerkingen en een betere kwaliteit van leven bieden voor de 35 duizend Nederlandse patiënten met chronische darmontstekingen.

Vrije Universiteit Amsterdam

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85666
E communicatie@dienst.vu.nl

Voor meer informatie overVumc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl