Ingezonden persbericht

Gemeenteraadsfractie Haarlemmermeer

PERSBERICHT

"Provider doet niet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen"

PVDA-FRACTIE VERDENKT KPN MOBILE VAN MISLEIDING

De fractie van de Partij van de Arbeid in de gemeente Haarlemmermeer verdenkt KPN Mobile van misleiding wat betreft de dekkingsgegevens van umts in Nieuw-Vennep. De eigen dekkingsberekeningen, die KPN Mobile aan de gemeente overlegde, moesten namelijk aantonen dat de aangevraagde umts-mast in de wijk Getsewoud-Zuid noodzakelijk is voor een volledige dekking. De fractie concludeert echter dat diezelfde berekeningen voor alternatieve plaatsing van masten buiten de wijk Getsewoud-Zuid misleidend zijn, waardoor in die gevallen geen volledige dekking kan worden bereikt. De PvdA, die zich zorgen maakt over de mogelijke gezondheidsrisico's van deze straling, is teleurgesteld in KPN Mobile, die hiermee laat zien geen maatschappelijk verantwoorde onderneming te zijn.

Misleidende berekeningen
Bij de specifieke berekeningen die door KPN Mobile zelf zijn gemaakt, lijken de ingetekende antennes in de masten 'weggedraaid' van de woonwijk Getsewoud, waardoor het behalen van een optimale dekking achterwege blijft. Met het argument van een niet-volledige dekking zonder de omstreden umts-mast midden in de woonwijk, probeert KPN Mobile zijn gelijk te halen bij de bezwarencommissie alsmede bij de rechtbank om een voorlopige voorziening te verkrijgen.

De PvdA-Haarlemmermeer, die in januari van dit jaar een flinke meerderheid van de gemeenteraad achter zich kreeg waardoor het college de vrijstelling voor de aangevraagde mast weigerde, maakt zich steeds meer zorgen over de mogelijke gezondheidsaspecten van de straling afkomstig van de antennes. In de loop van de tijd wijzen steeds meer onderzoeken uit het buitenland op een verband tussen ziekten of gebrek aan welbevinden en de nabijheid van deze masten. Aangezien masten veelal door verschillende providers worden gebruikt (site sharing) en daarom met meer antennes zijn uitgerust, is bovendien de kans op cumulatie van stralingseffecten aanwezig. De PvdA-fractie in de gemeenteraad pleit vanwege deze zorg voor de zogenaamde no-regret-optie (het voorzorgsprincipe): de antennes niet plaatsen op woon/werk-gebouwen en zoveel mogelijk buiten woongebieden.



Ingezonden persbericht