Gemeente Amsterdam

Regeringsjubileum gevierd met ode aan koningin Beatrix "Een bijzonder concert, een koninklijke ontmoeting" 4 juni 2004 - Johanneke Helmers
Koningin Beatrix is volgend jaar 25 jaar koningin. Om dit te vieren zal op 29 april een jaar aan feestelijkheden worden ingeluid met een groots concert op de Dam. Odes en aria's aan vorstinnen, een pas-de-deux in het paleis en videoschermen op de Dm moeten van dit publieksevenement een groot feest maken. De koningin zal hierbij uiteraard aanwezig zijn.

Er bestaat een bijzondere relatie tussen Amsterdam en het staatshoofd. De inhuldiging van het staatshoofd vindt altijd plaats in de hoofdstad in de Nieuwe Kerk. En naast het zilveren jubileum van de koningin vieren we volgend jaar het 350-jarig bestaan van het gebouw Paleis op de Dam. Dit was ooit het stadhuis van Amsterdam. Dit samen maakte de keuze van de Dam als locatie van het concert geen moeilijke.

Concert

Aan de avond zullen onder meer meewerken het Radio Filharmonisch Orkest en het Nationale Ballet. Het Koninklijk Paleis op de Dam zal daarbij ook een bijzondere plaats innemen. Het gaat om een Amsterdams feest, in het hart van de stad dat live zal worden uitgezonden op de televisie. Het concert begint om 21.15 uur en duurt anderhalf uur.

Ter ere van het jubileum zal een nationaal geschenk worden aangeboden. Het gaat om een gebrandschilderd raam in de Nieuwe Kerk.

© Gemeente Amsterdam