KONINKLIJKE NEDERLANDSE MUNT

Officiële herdenkingsmunt 25-jarig jubileum Koningin Beatrix

Utrecht, 31 januari 2005 - Ter ere van het zilveren regeringsjubileum van Koningin Beatrix slaat de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het Ministerie van Financiën een speciale zilveren herdenkingsmunt van 10 euro. De ceremonie van de eerste slag zal plaatsvinden bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht.

Deze unieke herdenkingsmunt is vanaf 29 april 2005 in circulatiekwaliteit verkrijgbaar op de postkantoren. Het is een wettig betaalmiddel in Nederland en kan dus worden gebruikt in het reguliere betalingsverkeer.

Daarnaast zal de munt verkrijgbaar zijn in de hoogwaardige verzamelaarskwaliteit Proof waarvoor drie versies worden geslagen: een zilveren 10 Euro en twee gouden muntstukken met een nominale waarde van 20 Euro en 50 Euro. Deze exclusieve verzamelaarsmunten zijn vanaf 29 april 2005 te bestellen via de website www.herdenkingsmunt.nl.

Aruba en de Nederlandse Antillen
Voor de Nederlandse Antillen en Aruba slaat de Koninklijke Nederlandse Munt respectievelijk een zilveren 5 Gulden en een zilveren 5 Florin. Deze herdenkingsmunten zijn als circulatiemunt niet verkrijgbaar in Nederland.

De munten zijn wel verkrijgbaar in de verzamelaarskwaliteit Proof op de website www.herdenkingsmunt.nl

zilveren 5 Gulden Nederlandse Antillen
zilveren 5 Florin Aruba
gouden 10 Gulden Nederlandse Antillen
gouden 10 Florin Aruba

Ontwerp en techniek
De Jubileummunt is vormgegeven door ontwerpster Germaine Kruip. Als basis voor het ontwerp heeft zij het exacte moment van de eedaflegging van Koningin Beatrix op 30 april 1980 uitgekozen. Op de voorzijde staat de Koningin gefotografeerd van rechts, haar profiel wijzend naar links. Het beeld op de achterzijde is op exact datzelfde moment (17:49 uur) gefotografeerd, alleen dan van links. Wanneer je de munt in de hand omkeert van de ene naar de andere kant, draai je als het ware om dit historische moment heen; zowel in tijd als in ruimte, aldus de ontwerpster.

Als je de munt in de hand draait, om het moment van de eedaflegging heen, staat in diezelfde beweging dwars over de munt te lezen: Wij zijn samen één. Die zin is een verwijzing naar de munt zelf, waarin twee beelden één moment vormen. Tegelijkertijd verwijst het naar de functie van de Koningin als symbool van eenheid.

Over de Koninklijke Nederlandse Munt
De Koninklijke Nederlandse Munt is één van de oudste nog steeds producerende bedrijven in Nederland. Ongeveer duizend jaar geleden werden in Utrecht de eerste munten geslagen. De huidige organisatie, sinds 1576 onafgebroken in bedrijf, werd in juli 1994 geprivatiseerd en heeft sindsdien zeer actief nieuwe markten in binnen- en buitenland bewerkt. De onderneming bestaat uit circa 90 medewerkers. De primaire taak van de Koninklijke Nederlandse Munt is het in opdracht van het Ministerie van Financiën vervaardigen van wettelijke betaalmiddelen. Tevens worden er in opdracht van derden op eigen initiatief muntgerelateerde producten en penningen ontwikkeld, geproduceerd en verkocht.

Maximum oplagecijfers:
Zilveren 10 euro Circulatiekwaliteit 1.000.000 Zilveren 10 euro Proofkwaliteit 60.000 Gouden 20 euro Proofkwaliteit 5.000 Gouden 50 euro Proofkwaliteit 3.500 Zilveren 5 florin Circulatiekwaliteit 10.000 Zilveren 5 florin Proofkwaliteit 4.000 Gouden 10 florin Proofkwaliteit 1.500 Zilveren 5 gulden Circulatiekwaliteit 10.000 Zilveren 5 gulden Proofkwaliteit 4.000 Gouden 10 gulden Proofkwaliteit 1.500