Universiteit van Amsterdam

Nieuwe methoden voor de analyse van spectroscopische metingen


Promotie Scheikunde


vrijdag 29 april 10.00 uur

Vibratie spectroscopie - een analysemethode die berust op de selectieve absorptie van licht, afhankelijk van de moleculaire structuur van een stof - is relatief eenvoudig, stabiel, snel en niet-destructief. Met moderne instrumenten worden hier spectra van hoge kwaliteit gemeten die potentieel veel informatie bevatten over de chemische samenstelling van een monster, zoals een gas- of vloeistofmengsel. Vibratie spectroscopie wordt door zijn vele voordelen gebruikt in uiteenlopende gebieden, zoals de chemische industrie, voedingsindustrie, farmaceutische industrie en bio-wetenschappen. In het laatste geval gebruikt men de methode bijvoorbeeld voor de analyse van de verschillen tussen kankercellen en gezonde cellen. In zijn proefschrift draagt Hans Boelens bij aan de bewerking en interpretatie van de gegevens die spectroscopie oplevert. Zo ontwikkelde hij methodes om irrelevante spectrale variatie te onderdrukken, en om nieuwe spectrale kenmerken te detecteren (van belang in exploratieve toepassingen).

H.F.M. Boelens: Methods to improve quantitative and qualitative analysis of spectroscopic measurements. Promotor is prof. dr. A.K. Smilde.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.