Ingezonden persbericht


Apple's Mac OS X "Tiger" vanaf 29 april verkrijgbaar

Bevat meer dan 200 nieuwe voorzieningen en innovaties

Bunnik, 12 april 2005 - Apple kondigt vandaag aan dat Mac OS X versie 10.4 "Tiger" vanaf vrijdag 29 april om 18:00 uur verkrijgbaar zal zijn tijdens speciale evenementen bij de eigen verkooppunten van Apple en erkende Apple resellers. Tiger bevat meer dan 200 nieuwe voorzieningen en innovaties, waaronder Spotlight, een revolutionaire desktop-zoektechnologie waarmee gebruikers alle soorten bestanden, waaronder documenten, e-mails, contactgegevens en afbeeldingen onmiddellijk kunnen vinden, en Dashboard, een nieuwe manier om direct toegang te krijgen tot belangrijke informatie, zoals het weerbericht en aandelenkoersen, via de zogenaamde "widgets".

"Mac OS X Tiger is het meest innovatieve en veilige desktopbesturingssysteem ooit", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "De revolutionaire nieuwe voorzieningen van Tiger, zoals Spotlight en Dashboard, zullen de manier waarop mensen hun computers gebruiken veranderen."

Spotlight is de nieuwe razendsnelle zoektechnologie van Apple waarmee gebruikers kunnen zoeken naar vrijwel alles wat op hun Mac is opgeslagen. Net zoals gebruikers in iTunes songs direct op naam, artiest of album kunnen vinden, zoekt Spotlight in documenten naar informatie over deze documenten (de zogenaamde "metadata"), om op die manier vrijwel alles te vinden: e-mails, contactgegevens, afspraken, afbeeldingen, PDF-bestanden en vrijwel alle typen documenten, waaronder Microsoft Office-documenten, waarna het resultaat automatisch wordt geordend en direct wordt weergegeven. Aangezien de Spotlight-technologie in de kern van het besturingssysteem is ingebouwd, worden de resultaten automatisch bijgewerkt wanneer bestanden worden gewijzigd. Ook stelt dit ontwikkelaars in staat om hun programma's te voorzien van Spotlight-technologie. Apple heeft de Spotlight-zoektechnologie in verschillende Tiger-programma's verwerkt, waaronder Mail, Adresboek, Finder en Systeemvoorkeuren, en de verwachting is dat diverse andere ontwikkelaars van Mac-producten in de komende maanden programma's zullen introduceren die gebruikmaken van de Spotlight-zoektechnologie.

Dashboard biedt toegang tot een nieuw type programma, widgets, die onmiddellijk kunnen worden opgeroepen, zodat gebruikers direct toegang hebben tot informatie als aandelenkoersen, weerberichten, vluchtinformatie, maateenheden, valutakoersen en een telefoonboek. Met één enkele klik kan een gebruiker zijn favoriete Dashboard-widgets met volledig bijgewerkte informatie laten verschijnen en met weer een klik zijn de widgets weer verdwenen en kan de gebruiker zonder vertraging verder gaan met waar hij gebleven was. Tiger wordt geleverd met 14 widgets en aangezien Dashboard is gebaseerd op standaardwebtechnologieën als HTML en JavaScript kunnen andere ontwikkelaars op eenvoudige wijze nieuwe widgets aanmaken die gebruikers vervolgens aan hun Dashboards kunnen toevoegen.

iChat in Tiger ondersteunt de geweldige nieuwe H.264-videocodec die een aanzienlijk verbeterde beeldkwaliteit levert zonder dat daar meer internetbandbreedte voor nodig is. Gebruikers kunnen nu audioconferenties houden met maximaal tien mensen en videoconferenties met maximaal vier mensen in een virtuele 3D-vergaderzaal, net alsof ze samen rond een tafel zitten*. Daarnaast kunnen contactpersonen nu zien naar welke iTunes-song een gebruiker op dat moment luistert, waarna met één klik de song in de iTunes Music Store wordt opgeroepen.

Met het takenreeksprogramma Automator kunnen gebruikers eenvoudig steeds terugkerende taken automatiseren zonder te hoeven programmeren. Hiertoe selecteren gebruikers taken uit een bibliotheek van meer dan honderd aanpasbare taken en slepen deze in de juiste volgorde om een geautomatiseerde takenreeks aan te maken, die volledig op hun specifieke behoeften is toegesneden. Een eenmaal aangemaakte takenreeks kan worden bewaard en zelfs met vrienden en collega's worden uitgewisseld.

In Safari is een volwaardige RSS-lezer ingebouwd die vanuit de browser rechtstreeks toegang biedt tot de laatste informatie van toonaangevende nieuwsorganisaties, websites van belangen- of interessegroepen en zelfs persoonlijke weblogs (blogs). Meerdere RSS-feeds kunnen tot één eenvoudig te lezen interface worden samengevoegd om zo een persoonlijke knipseldienst te creëren.

Andere nieuwe functies in Tiger zijn:

* QuickTime 7, de nieuwste versie van de op standaards gebaseerde mediaspeler van Apple met H.264-ondersteuning, het live vergroten of verkleinen van videobeelden, streaming zonder configuratieproblematiek en uitgebreide surroundsound-voorzieningen;
* Mail 2, een volledig vernieuwde versie van het ingebouwde e-mailprogramma van Mac OS X met een nieuwe gebruikersinterface, Spotlight-zoektechnologie, .Mac-synchronisatievoorzieningen en diavoorstellingen op volledige schermgrootte;
* iCal 2, met ondersteuning voor verjaardagskalenders, agendagroepen, verbeterde afdrukmogelijkheden en Spotlight- en Automator-functies;
* Lettertypecatalogus 2, een bijgewerkte versie van het lettertypebeheerprogramma dat met Mac OS X wordt meegeleverd en dat nu bibliotheken ondersteunt voor het installeren van lettertypen op elke willekeurige plaats op de computer of het netwerk; en
* volledig vernieuwde .Mac-synchronisatievoorkeuren, waarvoor gebruik wordt gemaakt van Xsync, een nieuwe synchronisatie-engine die in Mac OS X is ingebouwd en waarmee .Mac-abonnees hun Safari-bladwijzers, iCal-afspraken, contactgegevens uit het Adresboek, sleutelhangerwachtwoorden en Mail-instellingen op verschillende computers kunnen synchroniseren.

Dankzij de volgende nieuwe kerntechnologieën en tools in Tiger kunnen ontwikkelaars eenvoudig de volgende generatie innovatie programma's creëren:
* native 64-bits programmaondersteuning zodat gebruik kan worden gemaakt van de geweldige snelheid die beschikbaar komt wanneer grote hoeveelheden geheugen worden benaderd, terwijl tegelijkertijd bestaande 32-bits programma's kunnen worden gebruikt;
* Core Image en Core Video vormen de basis voor nieuwe beeld- en videoverwerkingsprogramma's;
* Xgrid(TM), de gebruiksvriendelijke gedistribueerde rekensoftware van Apple;
* verbeterde Windows-compatibiliteit zodat gebruikers van Mac OS X nog gemakkelijker een op Windows gebaseerde thuismap kunnen benaderen en zich kunnen aanmelden bij Active Directory van Microsoft;
* belangrijke verbeteringen in het op open standaards en UNIX gebaseerde kernbesturingssysteem, waaronder een bijgewerkte, supergeavanceerde kernel met verbeterde SMP-schaalbaarheid, 64-bits virtueel geheugen, toegangscontrolelijsten, GCC 4.0 en gemoderniseerde netwerkvoorzieningen; en
* Xcode 2, de nieuwste versie van het krachtige pakket ontwikkeltools van Apple dat is bedoeld om het creëren van innovatieve Mac OS X-programma's nog sneller en eenvoudiger te maken.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Mac OS X versie 10.4 "Tiger" is vanaf 29 april om 18:00 uur verkrijgbaar bij de eigen verkooppunten van Apple en erkende Apple resellers. Voor de licentie voor één gebruiker geldt een adviesprijs van 129 Euro. Bezoekers van de Apple Store (www.apple.com/nl) kunnen vanaf vandaag een of meer exemplaren van Tiger reserveren. Mac OS X Tiger Family Pack is een pakket met licenties voor vijf gebruikers op dezelfde locatie, dat verkrijgbaar zal zijn voor de adviesprijs van 199 Euro. Tevens kunnen klanten volumelicenties en onderhoudspakketten bestellen bij Apple. Het standaard Mac OS Up-To-Date-upgradepakket is beschikbaar voor alle klanten die op of na 12 april bij Apple of bij een erkende Apple reseller een in aanmerking komende nieuwe Mac hebben aangeschaft. Hiervoor wordt 17,99 Euro verzend- en administratiekosten in rekening gebracht. Tiger vereist minimaal 256 MB geheugen en kan op elke Macintosh computer met een PowerPC G5-, G4- of G3-processor en ingebouwde FireWire-voorzieningen worden gebruikt.


* Voor het starten van een videoconferentie met meerdere partijen zijn een computer met een PowerPC G5-processor of twee G4-processors van 1 GHz en een breedbandverbinding van 384 Kbps of sneller vereist. Voor het deelnemen aan een videoconferentie met meerdere partijen zijn een computer met een G4-processor van 1GHz of twee G4-processors van 800 MHz en een breedbandinternetverbinding van 100 Kbps of sneller vereist.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde desktops en notebooks, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitale-muziekrevolutie dankzij iPod, de draagbare muziekspeler, en de iTunes Music Store op het internet.

Contactpersoon voor de pers:
Jurriaan Trommels
Apple
030 659 3940
06 538 65 628
trommels.j@euro.apple.com

© 2005 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, Spotlight, iTunes, Safari, iCal, QuickTime, Xcode, Xgrid, Apple Store en FireWire zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.