Provincie Overijssel

Overijssel herdenkt en denkt verder

Overijssel bereidt zich voor op een reeks van herdenkingen en vieringen rond 60 jaar bevrijding. De herdenkingsprogramma's in Overijssel staan in het teken van het nationale thema: 'Vrijheid delen is de kunst'. Provinciale Staten van Overijssel hebben EUR 300.000,- uitgetrokken voor bijzondere lustrumactiviteiten en educatie. Commissaris van de Koningin mr. Geert Jansen en gedeputeerden nemen actief deel aan tal van herdenkingen en vieringen, verspreid over de provincie. Zelf organiseert de provincie op 29 april een debat over vrijheid in relatie tot onze grondrechten.

Subsidie

Het subsidiebedrag à EUR 300.000,-- dat de provincie beschikbaar stelt, wordt verdeeld onder de volgende organisaties en projecten:

Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel
(www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl)

De Stichting ontvangt jaarlijks EUR 20.000,--. Dit jaar is het bedrag verhoogd tot EUR 39.000,-- De Stichting organiseert op 5 mei voor de 15^de keer in Zwolle, voor alle inwoners uit de provincie, het landelijk befaamde Bevrijdingsfestival Overijssel. Dit jaar is het motto 'Vrijheid delen is een kunst apart'. Daarnaast heeft de stichting een zestal bijzondere activiteiten opgezet waaronder een familieplein, Free2Dance, Koffie- en theehuizen voor verschillende nationaliteiten, een project 'Grensgevallen', de tentoonstelling 'Vrijheid vieren' en een journaal voor basisscholen.

Historisch Centrum Overijssel (www.historischcentrumoverijssel.nl)

Het HCO ontvangt EUR 20.800,-- voor de organisatie van onder andere een symposium over 'Herdenken en verwerken' op 14 april te Zwolle. Ook richt zij een tentoonstelling in met als thema 'Na zestig jaar' en werd er een nachtwake gehouden ter herdenking van de deportatie van 500 Joodse Zwollenaren.

Stichting Welcome Again Veterans te Holten (EUR 21.450,--), het Nationaal Comité Thank You Canada te Nijverdal (EUR 7.000,-- en de gemeenten Enschede, Hengelo en Borne.

Gezamenlijk zorgen deze organisaties en gemeenten jaarlijks voor de ontvangst van meer dan 1000 veteranen uit Canada en Groot-Brittannië. Naast de algemene subsidie ontvangen zij ook een bijdrage van EUR 25,-- per deelnemende veteraan.

Bibliotheken en scholen

Alle bibliotheken en middelbare scholen in Overijssel krijgen eind april de nieuwe dichtbundel van het Nationaal Comité 4 en 5 mei toegestuurd. Daarnaast ontvangen de bibliotheken ook een herinneringsboek over het concentratiekamp Neuengamme.

Synagoge

De recent gerestaureerde synagoge in Enschede ontvangt een bijdrage van EUR 200.000,-- van de provincie voor het ontwikkelen van tentoonstellingen en educatieve initiatieven. Daarnaast fungeert het gebedshuis als een gedenkplaats voor de slachtoffers van de holocaust.

Herdenken en vieren

Het provinciebestuur neemt deel aan een aantal activiteiten rond de herdenking en viering van 60 jaar bevrijding. De eerste plaats in Overijssel die werd bevrijd was Enschede (1 april 1945). Achtereenvolgens werden Hengelo (3 april) Almelo (6 april), Deventer (11 april) en Zwolle (14 april) bevrijd.

19 april - De Commissaris van de Koningin is aanwezig in Hardenberg bij een bijeenkomst ter gelegenheid van de officiële opening van een expositie over Anne Frank en de onthulling van een gedenkplaat bij voormalige Joodse werkkampen door de Duitse ambassadeur in Nederland, dr. E. Duckwitz.

4 mei - De Commissaris van de Koningin neemt 's ochtends deel aan de kranslegging op de Canadese begraafplaats in Holten. Hierbij zijn tevens aanwezig de Gouverneur-generaal van Canada en de Canadese minister van veteranenzaken en 5.000 belangstellenden, onder wie 600 tot 1.000 veteranen.

4 mei - 's Middags zal Commissaris van de Koningin Jansen samen met gedeputeerde Kristen deelnemen aan de herdenking in de Prot. kerk in Markelo en aansluitend de kranslegging bij het provinciaal verzetsmonument in Markelo. 's Avonds zal de Commissaris van de Koningin deelnemen aan de herdenking en kranslegging te Zwolle. Ook gedeputeerde Jan Kristen is hierbij aanwezig.

4 mei - Gedeputeerde Gert Ranter vertegenwoordigt op het provinciebestuur bij de

theaterproductie over het leven van Anne Frank te Oldenzaal.

5 mei - Loco-Commissaris van de Koningin, gedeputeerde Piet Jansen, is aanwezig bij het

Bevrijdingsfestival Overijssel te Zwolle.

7 mei - Gedeputeerde Piet Jansen is aanwezig op de Canadese Dag in Nijverdal. Deze dag

wordt georganiseerd door het Comité Thank You Canada & Allied Forces. Hieraan

nemen zo'n 300 veteranen deel.

15 augustus - Indië-herdenkingen in Zwolle en Enschede. Ook hieraan zal het provinciebestuur

deelnemen, in de persoon van de Commissaris van de Koningin en mogelijk enkele gedeputeerden.

Niet alleen herdenken

In de diverse programma's spelen verleden, heden en toekomst een rol. Commissaris van de Koningin mr. Geert Jansen juicht dat toe. "We zeggen ieder jaar 'dit nooit weer', maar we weten dat het iedere dag weer gebeurt. Oorlog en geweld bepalen het leven van mensen en kinderen in veel landen op de wereld. In Nederland wordt de vrijheid van meningsuiting en godsdienst steeds vaker beleden met geweld en ligt de vrijheid van onderwijs onder vuur. Veel mensen denken dat dit geoorloofd is. Ook politici en media roepen soms te gemakkelijk dat alles moet kunnen. Maar burgemeesters en politiemensen lopen er elke dag tegenaan dat burgers zozeer over schreef gaan, dat hun vrijheid ingeperkt moet worden. Om dat helder te krijgen, organiseer ik voor 29 april een debat over grondrechten en de beperkingen die de Grondwet stelt aan onze vrijheid, die in de Tweede Wereldoorlog zo zwaar is bevochten". Het debat wordt gehouden in Deventer en is bestemd voor de Overijsselse burgemeesters en wethouders, fractievoorzitters van Provinciale Staten, vertegenwoordigers van politie en justitie, maatschappelijke organisaties en hoofdredacteuren van Overijsselse media.

nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
© 2005 Provincie Overijssel