Veilig Amsterdam


Tijden en spelregels tijdens Konginnenacht en -dag

19/04/2005 - Zoals ieder jaar heeft Amsterdam een aantal spelregels om Koninginnedag en de avond ervoor gezellig te houden. De belangrijkste spelregels en tijden op een rij.

Openingstijden horeca
In de nacht van vrijdag 29 april op zaterdag 30 april mogen de cafés tot 4.00 uur s nachts openblijven. Discotheken en nachtcafé mogen tot 5.00 uur open zijn. In de vroege ochtend van zaterdag 30 april is er tussen 5.00 8.00 uur een rustblok. Broodjeszaken in de hele binnenstad mogen tot 06.00 uur openblijven. In de nacht van zaterdag 30 april op zondag 1 mei geldt de gewone weekendregeling. Cafés mogen dan openblijven tot 3.00 uur en nachtcafés en discotheken tot 4.00 uur.

Vrijmarkt
Op Koninginnedag blijft de Verordening op de Straathandel van kracht. Dit betekent o.a. dat voor de verkoop van levende dieren een bijzondere vergunning is vereist. Particulieren mogen verder wel blikjes of flesjes fris verkopen, maar geen alcohol of bederfelijke waar ofwel eten. Alleen de horeca en beroepshandelaren als bakkerijen, slagerijen en groentewinkels mogen eten verkopen. De winkels mogen op zaterdag 30 april gewoon open. Alleen reguliere dagmarkten mogen niet plaatsvinden.

Vergunningen
Voor het bouwen van een podium, het houden van een evenement of het maken van versterkte muziek, is een vergunning nodig. Het maken van versterkte muziek geldt ook voor het plaatsen van geluidsboxen op straat of in de vensterbank, of voor het produceren van versterkte muziek vanaf boten.

Verder is het niet toegestaan om zonder vergunning voorwerpen voor reclamedoeleinden, reclamemateriaal of ander materiaal onder het publiek te (laten) verspreiden. Eventuele kosten van het opruimen van dit materiaal zijn voor rekening van de overtreder.

Regels rond alcohol
Particulieren die op de openbare weg in het bezit zijn van meer dan één blikje, flesje of andersoortige verpakking (zwak)alcoholische drank, worden beschouwd als handelaar en lopen het risico van inbeslagneming.
Behalve de gemeente voeren ook de NS op Koninginnedag een streng alcoholbeleid. Vanaf vrijdag 29 april 19.00 uur tot 1 mei 05.00 uur worden geen alcoholhoudende dranken verkocht op alle stations in Nederland. Ook hier geldt dat treinreizigers niet meer dan één blikje of flesje alcoholhoudende drank bij zich mogen hebben. Verder heeft de gemeente Amsterdam met de horeca afgesproken dat zij tijdens Koninginnedag en de avond ervoor:
geen meterbier verkopen;
aan de buitentaps geen drank in glas verkopen. In het centrum geldt bovendien een statiegeldregeling met plastic ecobekers; geen drank verkopen aan beschonken feestgangers; geen zwakalcoholische drank verkopen aan jongeren onder de 16 jaar; geen sterke drank verkopen aan jongeren onder de 18 jaar; geen sterke drank hebben of verkopen bij de biertaps buiten; geen happy hours of andere kortingsacties organiseren;

Ook loketverkoop van alcoholhoudende drank is verboden. Alle winkels en supermarkten in het Centrum en in Oud Zuid zullen op 30 april dan ook geen kratten bier of 6-packs verkopen.

Ruim baan voor de brandweer
Hou de weg vrij voor de brandweer. Let dus op met het plaatsen van kramen en podia, springkussens e.d. Een brandweerauto is 3.50 meter breed en 4.20 meter hoog. Zet kramen tenminste 3 meter van de gevels en tenminste 20 meter van garages of tankstations. Hou brandkranen vrij (1 meter afstand).

Help de Reiniging!
Help de Reiniging door na afloop van de vrijmarkt alle onverkochte spullen, dozen, verpakkingen en dergelijke op te ruimen. Neem niet verkochte spullen mee of doe ze in een zak en zet ze bij een vuilnisbak. Hierna begint de Reiniging zo snel mogelijk met het schoonmaken van de straten.

Vragen of klachten?
Voor algemene vragen kunt u werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur bellen met het informatienummer van de gemeente Amsterdam, telefoon 6241 111. Voor klachten over geluidsoverlast en (vaar)gedrag in de grachten kunt u bellen met het
Meldpunt Overlast te water van Binnenwaterbeheer Amsterdam, telefoon: 020-650099.
Het algemeen nummer van de politie is: 0900-8844. Voor vragen over festiviteiten of regels in de stadsdelen kunt u bellen met het betreffende stadsdeel of kijken op www.amsterdam.nl Voor informatie over het ophalen en wegbrengen van vuilnis in het centrum kunt u van maandag t/m vrijdag tussen 07.30 en 17.00 uur bellen met de Reiniging: 5519.555 of anders met uw stadsdeelkantoor.

Koninginnedag op de gracht