Gemeente Leeuwarden

Bijna 3000 scholieren maken Leeuwarden schoon

Bron: Gemeente Leeuwarden (20-04-2005) Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april a.s. gaan ongeveer 2800 kinderen van 30 basisscholen uit de gemeente Leeuwarden de straat op om zwerfvuil in te zamelen. Tijdens deze grootschalige Himmelwike gaan de kinderen de omgeving van hun school opruimen. Ook het Friesland College levert dit jaar weer creatieve bijdrages. Het doel van de Himmelwike is dat alle inwoners van Leeuwarden minder zwerfvuil veroorzaken en bewuster met hun omgeving omgaan.

De wethouder Milieu, Hetty Hafkamp, opent de Himmelwike officieel op maandagochtend 25 april om 10.30 uur. Dit gebeurt op het schoolplein van OBS de Vrijheid, Krijn van der Helmstraat 2 te Leeuwarden. Ongeveer 300 kinderen van de basisscholen Prins Constantijn en OBS de Vrijheid zingen hier het `Himmelwikelied'. Daarnaast zullen 5 leerlingen van beide scholen ritmische djembéklanken laten horen. Deze leerlingen gaan gekleed in zelfgemaakte kostuums van afvalproducten.

De Himmelwike is ooit kleinschalig (Himmeldei) begonnen in de binnenstad van Leeuwarden. Inmiddels is deze activiteit uitgegroeid tot een week vol energieke schoonmaakwoede. Bij de organisatie zijn verschillende instellingen betrokken: Omrin, Woonbedrijf, Nieuw Wonen Friesland en de gemeente Leeuwarden. Daarnaast wordt de Himmelwike ondersteund door sponsoren, zoals McDonald's, Brandweer Leeuwarden, Cambuur Leeuwarden, Natuurmuseum Fryslân, Graffiti Platform Leeuwarden, Kartbaan Leeuwarden en Randstad.