Vrijdag 29 april

Informatiebijeenkomst over de cooperaties van Longo Mai

Locatie: Omslag, Hoogstraat 301a, Eindhoven

Eindhoven, 20 april 2005 - Op vrijdag 29 april is Carolien Meijers een dagje te gast bij Omslag. Carolien is verbonden aan de cooperaties van Longo Mai: een keten van zelfvoorzienende (politieke/maatschappelijke) landbouw-, veeteelt- en bosbouwcooperaties in verschillende Europese landen (oa. Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Ukraine) en Costa Rica. 's Avonds om 19:30 geeft Carolien een presentatie over Longo Mai; ze vertelt over het leven en werken op de Europese cooperaties (zelf woont zij op Le Monois in Zwitserland) en ze licht de plannen toe voor steun aan de Longo Mai-vluchtelingencooperatie in Costa Rica. Carolien is van oorsprong Nederlandse, en spreekt nog steeds goed Nederlands.
Wie meer wil weten over Longo Mai is vrijdagavond 29 april welkom bij Omslag. Meld vooraf wel even aan dat u/je komt (040-2910295). Wie van ver komt, kan 's middags al komen en 's avonds een hapje mee-eten bij Omslag. We koken dan samen een biologisch-vegetarische maaltijd. Ook in dat geval: graag vooraf even bellen!
In de bibliotheek van Omslag zijn (Nederlandstalige) nieuwsbrieven en een video over Longo Mai aanwezig. Longo Mai heeft geen eigen website(s). Een goed achtergrondverhaal (in het Duits) staat op: www.tippelei.de/ulenkrug
De vluchtelingencooperatie in Costa Rica heeft een (Engelstalige) website: www.sonador.info/html/en/finca/projekt_2.html

Longo Mai

De cooperaties van Longo Mai bestaan al sinds 1973 en ontstonden in de nasleep van de studentenprotesten in Parijs. Een groep progressieve kunstenaars, studenten en andere jongeren, de protesten en het traangas moe - 'ontvluchtte' de stad om op het Franse platteland te werken aan het realiseren van hun eigen idealen over een ander soort samenleving. Hun motto: 'Liever een millimeter praktijk dan tien kilometer theorie'. De eerste cooperatie werd gesticht in Limans, in de Haute Provence. Hier werden vooral schapen gehouden, en daaruit ontstond geleidelijk aan allerlei kleinschalige bedrijvigheid. De uitzetting als 'ongewenste vreemdeling' uit Frankrijk van enkele cooperatieleden, was in 1974 de aanleiding om in Zwitserland een tweede cooperatie op te zetten, en in de jaren daarna volgden er nog meer. Anno 2005 zijn er cooperaties in Frankrijk (5), Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland (2) en Oekraine. En de vluchtelingencooperatie Finca Sonador in Costa Rica.
De grootte en bedrijvigheid verschilt per cooperatie. Er zijn veeteelt- cooperaties (schapen, runderen, varkens, pluimvee); biologische tuinbouwbedrijven, kruidenkwekerijen, olijven en druivenboomgaarden, en meubelmakerijen. Met bijbehorende productverwerking en -verkoop (spinnerij, weverij, conservenbedrijf, etc.). Voor de afzet van producten zette Longo Mai een eigen netwerk op.
Longo Mai heeft zich nooit beschouwd als een vredig eilandje dat los staat van de rest van het wereldgebeuren. Integendeel! Er is grote affiniteit met 'maatschappelijke verschoppelingen' en met de slachtoffers van het vrije marktsysteem. Longo Mai fungeert als een smeltkroes van allerlei culturen en talen. Longo Mai runt onder meer een eigen lokaal radiostation, is actief in het Europese boerenprotest en zet zich in voor het behoud van kleine scholen. Altijd in samenwerking met de lokale bevolking. In 1982 nam Longo Mai het initiatief tot oprichting van het CEDRI, Europees Comitee ter Verdediging van Vluchtelingen en Migranten, en in 1990 werd het Europees Burgerforum opgericht als platform voor gezamenlijke actie tegen (o.a.) de toenemende werkloosheid en de afbraak van de sociale zekerheid. Op de cooperatie in Limans vinden regelmatig grote internationale congressen plaats met workshops over oa. duurzame energie en milieu-ontwikkeling, de immigratieproblematiek en concrete uitwisseling tussen Oost, West, Noord en Zuid.
Longo Mai geeft tweemaal per jaar een Nederlandstalige nieuwsbrief uit. Sommige cooperaties bieden de mogelijkheid om er een korte vakantie door te brengen.

_____