Gemeente Den Haag

april 2005
Stadsurinoirs in gebruik genomen (21 april)

Vanwege de succesvolle ervaringen met de mobiele plaskruisen kan vanaf Koninginnenach op vrijdag 29 april a.s., het uitgaanspubliek in Den Haag in het weekend gebruik maken van vijf verzinkbare stadsurinoirs. Mede-initatior en D66 raadslid Albert van der Zalm en horecaondernemer Maarten Hinloopen nemen gezamenlijk op donderdagmiddag 28 april om 15.00 uur op de Grote Markt de stadsurinoirs in gebruik.

Locaties
De stadsurinoirs vervangen op de Grote Markt, het Kerkplein, het Buitenhof en de Zwolsestraat de mobiele plastic plaskruisen die daar in de weekenden werden geplaatst. Op het Plein en op vijf locaties langs en nabij de boulevard in Scheveningen blijven de mobiele plaskruisen in gebruik.

Openingstijden
Het stadsurinoir is een stalen plasvoorziening met drie urinoirs, verlichting en een dak. Het urinoir is uitsluitend geschikt voor mannen. Bij het in gebruik stellen verrijst de zuil uit het trottoir. In de binnenstad zijn de urinoirs het hele jaar door te gebruiken op vrijdag- en zaterdagnacht van 18.00 uur tot 08.00 uur. In Scheveningen tijdens het badseizoen (vanaf 1 april tot 1 november) op de vrijdag-, zaterdag- en zondagnacht. Als het stadsurinoir buiten gebruik is, verdwijnt deze onder de grond. Het gebruik van zowel de urinoirs als de plaskruisen is gratis.

Reinigen
Gelijktijdig met het verzinken van het stadsurinoir wordt deze geheel automatisch schoongemaakt. Bij het in gebruik stellen komt het urinoir dus weer schoon naar boven. In tegenstelling tot de plaskruisen wordt de urine bij de verzinkbare stadsurinoirs direct afgevoerd naar het riool.

Meer informatie
Op de website www.denhaag.nl/wildplassen is meer informatie te vinden over de openbare toiletten.