Nivel


NIVEL international
Past de zorgindicatie bij chronisch zieken?

21 april 2005

Rond de 90% van de chronisch zieke cliënten is tevreden over de aansluiting tussen hun zorgbehoeften en de geïndiceerde zorg, en ook over de aansluiting tussen de geïndiceerde zorg en de verleende thuiszorg. De feitelijke aansluiting hiertussen is echter veel geringer: rond de 30%, respectievelijk 60%.

Dit blijkt uit het onderzoek van het NIVEL naar de indicatiestelling voor thuiszorg aan chronisch zieke cliënten, waarop Marco Algera op 29 april 2005 hoopt te promoveren aan de Universiteit van Maastricht. Het onderzoek is verricht in opdracht van NWO (in het kader van het programma Zorg, Opvang en Begeleiding).

Uit het onderzoek bleek ook dat vrouwen en ouderen risicogroepen vormen: zij hebben in de praktijk vaker een slechte aansluiting. Mantelzorgers zorgen ervoor dat het leeuwendeel van de zorgbehoeften van de cliënten bevredigd wordt, méér dan de professionele thuiszorg. Toch lijken chronisch zieken de inzet van de mantelzorg onder te waarderen.

Het onderzoek toont aan dat er het nodige te verbeteren valt aan de feitelijke aansluitingen binnen de hele keten: van (thuis)zorg nodig hebben, via de indicatiestelling, tot aan het krijgen van thuiszorg toe. Toch lijken cliënten zelf in hoge mate tevreden.

Het onderzoek is verricht door middel van telefonische interviews met 402 chronisch zieken, die een indicatie hadden voor thuiszorg. Daarnaast zijn de indicatiebesluiten en thuiszorgdossiers van deze cliënten gescreend. Ook zijn de indicatieorganen, thuiszorgorganisaties en zorgkantoren via een schriftelijke enquête ondervraagd.