CARLA DE BRUIJN

Eens een alcoholist, altijd een alcoholist?

Eens een alcoholist, altijd een alcoholist?

Utrecht- 22 april 2005- Alcoholisme wordt vaak gezien als een chronische ziekte. Echter, in de algehele bevolking herstelt 65-85% van de alcoholisten. Slechts een klein gedeelte valt terug. Dit blijkt uit het proefschrift waar Carla de Bruijn, psychiater in het UMC Utrecht, op vrijdag 29 april 2005 op promoveert. Zij onderzocht het beloop van alcoholisme ruim 7.000 Nederlanders uit de algehele bevolking.

Goede kans op herstel

Carla de Bruijn onderzocht het 3-jaars beloop van mensen uit de algehele bevolking, die aan de criteria voor alcoholafhankelijkheid en alcoholmisbruik voldeden (afhankelijkheid is een ernstigere vorm van alcoholisme, misbruik is een mildere vorm). Ze maakte hierbij gebruik van gegevens van de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study (NEMESIS), een groot onderzoek onder ruim 7.000 Nederlanders uit de algehele bevolking. Zij vond dat het beloop van deze ziekte in de algehele bevolking veel gunstiger was dan het bovengeschetste beeld van de chronische alcoholist. Dit beeld wordt met name gevormd door studies over het beloop van alcoholisme binnen gespecialiseerde verslavingscentra, waarbij wordt gevonden dat patiënten moeizaam herstellen en vaak terugvallen. Echter, de alcoholverslaafden die zich aanmelden voor behandeling bij een gespecialiseerde instelling zijn vaak al jarenlang ernstig verslaafd. Uit het onderzoek van de Bruijn blijkt dat het beloop in de algehele bevolking aanleiding geeft tot een meer optimistische visie: van de mensen met alcoholmisbruik (de mildere diagnose), herstelde 80-85% en ook van de mensen met afhankelijkheid (de ernstigere diagnose) voldeed 65-75% niet meer aan de diagnose na respectievelijk 1 en 3 jaar. Van de mensen die hersteld waren, viel maar een klein gedeelte terug.

Meeste alcoholisten herstellen zelfstandig

Het onderzoek van De Bruijn leidt tot nieuwe inzichten die van groot belang zijn voor huisartsen. Het beeld van de chronische alcoholist, die steeds weer terugvalt, blijkt in de meerderheid van de gevallen niet terecht. Daarnaast vond ze dat maar een heel klein gedeelte van de alcoholisten gespecialiseerde behandeling had gezocht en dat het grootste deel zelfstandig van zijn/haar alcoholisme was afgekomen. Voor huisartsen is het dus van belang om zich te realiseren dat de ernstige, chronische alcoholisten die steeds terugvallen maar een kleine minderheid uitmaken. Deze minderheid kan het beste in een gespecialiseerde setting behandeld worden. De grote meerderheid van de patiënten met een alcoholprobleem kan van dit probleem afkomen met goed advies en uitleg.

Carla de Bruijn promoveert op 29 april a.s. aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp 'The Craving Withdrawal Model for Alcoholism'. Promotor is prof. dr. W. Van den Brink, hoogleraar klinische epidemiologie op het gebied van verslavingszorg (AMC, Amsterdam), co-promotor is dr. ir. R. De Graaf, hoofd van het programma epidemiologie en projectleider NEMESIS (Trimbos-instituut, Utrecht).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Carla de Bruijn, psychiater

06-28029718
h.debruijn-2@psych.azu.nl

22 apr 05 10:45