Gemeente Tytsjerksteradiel


Eerste paal starterswoningen Garyp

Burgum, 22 april 2005

Op 29 april om 11.00 uur wordt de eerste paal geslagen voor de starterswoningen in Garyp. De gemeente Tytsjerksteradiel is al enige tijd bezig met deze, voor Fryslân unieke, manier van het realiseren van woningen voor starters op de woningmarkt.
Deze groep wil zich vaak graag vestigen in het dorp van herkomst, maar ziet daar door de hoge huizenprijzen vaak geen kans toe. De gemeente Tytsjerksteradiel heeft het initiatief genomen om juist voor deze groep betaalbare woningen te realiseren.

Lage kavelprijs
In de bouwplannen bij dorpen waar de gemeente eigenaar is van de uit te geven grond worden kavels gereserveerd voor starterswoningen. Deze kavels worden voor de prijs van grond voor sociale woningbouw verkocht.
Er wordt samengewerkt met bouwbedrijven en in overleg met hen worden de woningen gerealiseerd voor een kostprijs die onder de 135.000,- v.o.n. ligt.

Kwaliteit
Die lage prijs doet overigens niets af aan de kwaliteit van de woningen. De starterswoningen in Garyp hebben een bovengemiddelde inhoud van 385 m3 en een Energieprestatienorm (EPN) van 0.95, terwijl volgens het bouwbesluit een EPN van 1.0 verplicht is.

Ook in andere dorpen
In 2004 is gestart met de bouw van starterswoningen in Mûnein en in de nabije toekomst worden er soortgelijke woningen in Noardburgum gerealiseerd.

Contact
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met het team Communicatie van de gemeente Tytsjerksteradiel: Karen de Jong, tel. (0511) 460 515
Bauke Jousma, tel. (0511) 460 517