Gemeente Delft

Nieuwe creatieve schutting voor Zuidpoort

Op vrijdag 29 april tussen 15.00 en 18.00 uur wordt de nieuwe grafftitimuur in Zuidpoort feestelijk geopend met diverse optredens van dj's en rappers. Wethouder Mooiweer sluit de opening af met een poetry-slam. Afgelopen maanden hebben vele Delftse jongeren, onder begeleiding van beeldend kunstenaar Eelco van den Berg, gewerkt aan teksten en beelden voor op de bouwmuur voor het DOK in Zuidpoort.

Midden in Zuidpoort staat een groene schutting. Onder de titel Schuttingtaal Delft hebben vele Delftse jongeren, onder begeleiding van beeldend kunstenaar Eelco van den Berg, zich afgelopen maanden uitgeleefd op de muur met teksten en beelden. Op vrijdag 29 april wordt de beschilderde schutting opgeleverd. Tussen 15.00 en 18.00 uur zijn er diverse optredens van woorddanser Jeroen Naaktgeboren, rapper Davey G, dj Rockid en diverse breakers. Om 17.00 uur sluit Christiaan Mooiweer, wethouder van Cultuur, het geheel af met een poetry-slam.

Het thema van muurschildering was 'Home is where the heart is" en dit heeft talloze inspirerende teksten en beelden opgeleverd, die ook te zien zijn op de website: www.schuttingtaaldelft.nl. Een van de gedichten die uitspringt is het gedicht van Ken Buitendijk een 15 jarige inwoner van Delft:

Nieuw begin
kaal beton
kaatst letters terug,
tot muziek in mijn oren

verf verhult
het bouwbehang,
in kleurige, frisse kleuren

langzaamaan
begint het al,
een beetje thuis te zijn

Achter de schutting wordt nog hard gewerkt aan de nieuwe centrale vestiging van Het DOK, het nieuwe gebouw voor de bibliotheek, het Kunst Centrum en de Disc-O-Take. Eind 2006 verhuist het DOK naar het voormalige pand van de C1000 aan de Zuiderstraat. Het C1000-pand wordt van binnen en van buiten ingrijpend verbouwd om het geschikt te maken voor het DOK. De bouwvoorbereidingen zijn in volle gang. Om te beginnen wordt er een uitbouw aan de bestaande gevel geplaatst, daarna wordt de rest van het gebouw onder handen genomen. Om de bouwplaats van de uitbouw stond voorheen de "Delftsblauwe" die nu is vervangen door de muur Schuttingtaal Delft.

Schuttingtaal Delft is een initiatief van de Gemeente Delft en wordt mede mogelijk gemaakt door Projectontwikkelaar MAB.