Greenpeace

Greenpeace blij met oerbosvrij boek van Anna Enquist bij Arbeiderspers

Eerste roman op FSC-papier in Nederland

Vrijdag 29 april komt uitgeverij de Arbeiderspers met de eerste roman gedrukt op papier waarvoor met zekerheid geen oerbossen zijn gekapt. Het nieuwste boek van Anna Enquist, getiteld De Thuiskomst, is met deze FSC-certificering(1) een primeur in Nederland. "De uitgave van dit boek laat alle uitgevers zien dat het, ondanks veelgehoorde bezwaren, mogelijk is boeken te drukken op FSC-papier en zo de laatste stukken oerbos te beschermen. Een doorbraak!" zegt Hilde Stroot, campagneleider bossen van Greenpeace Nederland. De milieuorganisatie sprak vorig jaar met verschillende uitgevers om daarmee het uitgeven van boeken op oerbosvrij papier te stimuleren.

Tien uitgevers(2) hebben intussen uitgesproken te werken aan het gebruik van FSC-gecertificeerd papier. De Arbeiderspers is de eerste uitgever die daadwerkelijk is gestart met het op de markt brengen van boeken van FSC-papier. FSC Nederland heeft de Arbeiderspers inhoudelijk van advies voorzien.(3) Met een oplage van 30.000 exemplaren is het boek van Enquist een substantieel begin. "Dit initiatief gaan we verder ontwikkelen. Het komende jaar zullen we nog tien titels op FSC papier uitgeven," zegt uitgever Lex Jansen van de Arbeiderspers.

Schrijfster Anna Enquist is blij met het initiatief van de Arbeiderspers. "Het is een ramp als oerbossen in het wilde weg worden gekapt voor de productie van papier, want de bossen zijn een essentieel onderdeel van het ecosysteem. Het is helemaal jammer als arme landen hun bossen verkwanselen," stelt Enquist. "Ik heb door kaalgekapte gebieden gelopen: dat ziet er niet uit. Dan is het beter als papier gemaakt wordt van bomen uit duurzaam beheerde bossen."

Greenpeace voert wereldwijd campagne voor het behoud van oerbossen, de laatste natuurlijke, onaangetaste bossen op aarde. Deze bossen zijn cruciaal als leefomgeving voor bedreigde diersoorten als de bruine beer en de vliegende eekhoorn. Mondiaal is al 80 procent van het oerbos op aarde verdwenen door de enorme vraag naar hout- en papierproducten. Oerbossen in tropische gebieden en dichterbij huis gaan voor de bijl voor de papierconsumptie. De afgelopen maanden heeft Greenpeace in het noorden van Finland actie gevoerd voor het behoud van de laatste stukken Europees oerbos.

1 FSC staat voor Forest Stewardship Council. FSC is een internationale organisatie met een breed draagvlak van bedrijven en maatschappelijke organisaties. De FSC-standaard wordt internationaal erkend als dé standaard voor verantwoord bosbeheer. 2 Inmiddels zijn tien grote Nederlandse uitgevers zover dat ze het gebruik van houtpulp, waarvoor oerbossen worden vernietigd, willen uitsluiten. De Arbeiderspers, Archipel, Balans, De Bezige Bij, Thomas Rap, Nijgh en Van Ditmar, Athenaeum-Polak & van Gennep, Van Oorschot, Meulenhoff en Querido werken samen met Greenpeace Nederland aan maatregelen om de overstap naar het gebruik van FSC-gecertificeerde papierpulp mogelijk te maken. 3 FSC Nederland is een non-profit organisatie die werkt aan het vergroten van het marktaandeel FSC-producten.

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 612.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.