Gemeente Tilburg

TOINE MANDERS START REFERENDUMCAMPAGNE IN TILBURG

De Brabantse Euro-Parlementariër Toine Manders zal op vrijdag 29 april om 11.00 uur het startschot geven voor een campagne om het raadplegend referendum over de Grondwet voor Europa onder de aandacht te brengen. Hij doet dat door tijdens de Europadag op het Theresia Lyceum, Prof Cobbenhagenlaan 5, in Tilburg de eerste steen te gooien bij een speel & debatteer evenement in het kader van de YOU4UROPE Referendum tournee. Het doel van de tournee is om de Grondwet voor Europa aan de burgers uit te leggen én om de opkomst bij het raadplegend referendum in Nederland te stimuleren.

De Grondwet voor Europa en het spel Eurocratie: De Grondwet is ontworpen door een Conventie van parlementariërs en vertegenwoordigers van de nationale lidstaten en is op 29 oktober 2004 door de regeringsleiders ondertekend. Om de transparantie van de Grondwet zichtbaar te maken is er een spel over de Europese Unie ontwikkeld, waarvan de regels op die Grondwet gebaseerd zijn. De naam van het spel over de Grondwet luidt Eurocratie en de gedachtegang erachter is als volgt: De Grondwet garandeert de individuele rechten van de burgers van de Europese Unie, waaronder het actief en passief kiesrecht. De Grondwet voorziet bovendien in de benoeming van een vaste voorzitter (president) van de Europese Raad. Het belangrijkste verschi tussen spel en werkelijkheid is dat de Grondwet het passief kiesrecht beperkt tot het lidmaatschap van de gemeenteraad en het Europees parlement, terwijl het spel Eurocratie iedere burger de kans geeft om zelf President van de Europese Unie te worden.

De YOU4UROPE Referendum tournee: Nederland krijgt voor het eerst sinds de stichting van het Koninkrijk een nationaal referendum. Om het raadplegend referendum over de Grondwet voor Europa voor te bereiden organiseert Euroknow in samenwerking met het Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs de YOU4UROPE Referendum tournee. De tournee die gesubsidieerd wordt door het Forum voor Democratische Ontwikkeling en het Europafonds, bestaat uit 40 speel & debatteerevenementen die op universiteiten, scholen en in stadhuizen en boekhandels in het hele land gehouden worden. Tijdens deze evenementen wordt eerst het Grondwetsspel Eurocratie gespeeld en gaan de deelnemers vervolgens in debat over Europa, de Grondwet en het raadplegend referendum. Per evenement kwalificeren 6 deelnemers zich voor de finale die plaatsvindt op 31 mei 2005. De Grande Finale of het Grote GrondwetsFeest wordt met deelname van landelijke en Europese politici gehouden in het Atrium te Den Haag.

Voor nadere inlichtingen:
Euroknow, Jaap Hoeksma
Tel 020 7705562
j.hoeksma@chello.nl
www.EU-President.com

afdeling Communicatie, gemeente Tilburg.

Hanneke Oppers
( 013 542 8522
/ mailto:hanneke.oppers@tilburg.nl

+intern Servicedienst / afd. Communicatie/Team Bestuurswoordvoering
+extern Postbus 90155, 5000 LH Tilburg Bezoekadres Stadhuisplein 130, Tilburg, Stadskantoor 1, kamer 208 Gemeente Tilburg www.tilburg.nl