Ingezonden persbericht


"Tiger" vanaf aanstaande vrijdag 18.00 uur verkrijgbaar

Bunnik, 28 april 2005 - Mac OS X versie 10.4 "Tiger", de nieuwste versie van 's werelds meest geavanceerde besturingssysteem, zal vanaf aanstaande vrijdag 18.00 uur wereldwijd verkrijgbaar zijn bij erkende Apple resellers en de eigen Apple Stores. Een aantal Nederlandse resellers organiseren op deze dag vanaf 18.00 uur een Tiger-première, waarbij ze workshops en demonstraties houden om klanten kennis te laten maken met de nieuwe functies van Tiger. Voor een lijst van deelnemende resellers kijk op http://www.apple.com/nl/events/tiger

"Vanaf morgenavond zullen miljoenen mensen hun computer op een andere manier gaan gebruiken dankzij functies zoals Spotlight en Dashboard", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. "Onze concurrenten zullen nog jaren bezig zijn om te proberen de meer dan 200 nieuwe functies en innovaties van Tiger te kopiëren."

Tiger bevat meer dan 200 nieuwe voorzieningen en innovaties, waaronder Spotlight, een revolutionaire desktop-zoektechnologie waarmee gebruikers onmiddellijk alles op hun Mac kunnen vinden, waaronder documenten, e-mails, contactgegevens en afbeeldingen. Een ander geheel nieuw onderdeel van Tiger is Dashboard, een nieuwe manier om direct toegang te krijgen tot belangrijke informatie, zoals het weerbericht en aandelenkoersen, dankzij een nieuw type programma, de zogeheten "widgets".

Apple brengt tegelijk ook Mac OS X Server versie 10.4 "Tiger" uit. Tiger Server is gebaseerd op dezelfde kerntechnologie als het desktopbesturingssysteem en bevat meer dan 100 toonaangevende open-sourceprojecten en op standaarden gebaseerde programma's, die zijn gecombineerd met gebruiksvriendelijke beheertools. Daardoor is de server eenvoudig te implementeren voor Mac-, Windows- en Linux-clients.

Prijzen en verkrijgbaarheid

Mac OS X versie 10.4 "Tiger" is vanaf 29 april om 18:00 uur verkrijgbaar bij de eigen verkooppunten van Apple en bij erkende Apple resellers. Voor de licentie voor één gebruiker geldt een adviesprijs van ¤ 129. Het Mac OS X Tiger Family Pack is een pakket met licenties voor vijf gebruikers op dezelfde locatie, dat verkrijgbaar zal zijn voor de adviesprijs van ¤ 199. Tevens kunnen klanten volumelicenties en onderhoudspakketten bestellen bij Apple.

Mac OS X Server versie 10.4 "Tiger Server" is ook vanaf 29 april verkrijgbaar bij de eigen verkooppunten van Apple en bij erkende Apple resellers. Voor de versie voor 10 clients geldt een adviesprijs van ¤ 499 en voor de versie voor een onbeperkt aantal clients is de adviesprijs ¤ 999. Deelnemers aan het Apple Maintenance-programma ontvangen Tiger Server als onderdeel van hun serviceovereenkomst. Tevens kunnen klanten volumelicenties en onderhoudspakketten bestellen bij Apple.

Het standaard Mac OS Up-To-Date-upgradepakket is beschikbaar voor alle klanten die op of na 12 april bij Apple of bij een erkende Apple reseller een in aanmerking komende nieuwe Mac hebben aangeschaft. Hiervoor wordt ¤ 17,99 aan verzend- en administratiekosten in rekening gebracht. Tiger vereist minimaal 256 MB geheugen en is geschikt voor elke Macintosh computer met een PowerPC G5-, G4- of G3-processor en ingebouwde FireWire-voorzieningen.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde desktops en notebooks, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitale-muziekrevolutie dankzij iPod, de draagbare muziekspeler, en de iTunes Music Store op het internet.

© 2005 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, Power Mac, Spotlight en FireWire zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Joris van Zijl
Marcom Manager Nederland
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: trommels.j@euro.apple.com