Ingezonden persbericht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persuitnodiging

|28 april 2005                   
Aanpak graffiti in Utrechtse binnenstad krijgt nieuwe impuls

Vrijdag 29 april 2005 om 08.30 uur geeft Jan van Zanen, wethouder Openbare Ruimte, het startsein voor het schoonmaken van de gevel van het pand Twijnstraat 1 (Bakkerij Van Eekeren). Deze gevel is vaak ontsierd met graffiti. De media zijn van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij deze gebeurtenis.

In samenwerking met verschillende gemeentelijke diensten en het wijkbureau Binnenstad start een proef waarbij hoekpanden gedurende vijf jaar vrij zijn van graffiti. Eigenaren sluiten een contract en betalen jaarlijks een bepaald bedrag. Deze regeling bestaat al voor een aantal straten en stegen in de binnenstad en is nu dus uitgebreid met de hoekpanden.

De proef houdt tevens in, dat de gemeente Utrecht vervuilers (de zogeheten graffiteurs) van deze panden kan aanpakken. Door het maken van foto's en het uitwisselen van gegevens is de kans groter dat vervuilers kunnen worden opgespoord. De gemeente is van plan de kosten voor het schoonmaken vervolgens te verhalen op deze vervuilers.

De RHD start onder aanvoering van Jan van Zanen rond half negen met het schoonmaken van de gevel van bakkerij Van Eekeren.