Gemeente Buren


Brandpreventie, brand weren is te leren!

Jaarlijks zijn er vele branden die voorkomen hadden kunnen worden, als men op de hoogte was geweest van de risico's en gevaren die bepaalde zaken/handelingen met zich meebrengen. Aan de hand van seizoensgerichte thema's geeft de brandweer in Gelderland-Zuid in de loop van dit jaar tips voor (brand)veiligheid.

Daarbij wordt in een aantal artikelen ingegaan op rookmelders en kleine blusmiddelen en wordt stilgestaan bij veiligheid tijdens het klussen, op vakantie en met de feestdagen. In dit eerste artikel staat het schilderen centraal.

Nummer 1: (Brand)Veilig Schilderen In het voorjaar is het vaak weer tijd voor een nieuw likje verf op kozijnen, deuren etc. De meeste klussers staan daarbij vaak niet stil bij de gevaren en dus de risico's die zij lopen. Ook worden veiligheidsmaatregelen regelmatig over het hoofd gezien. De brandweer in Gelderland-Zuid geeft u enkele tips en suggesties om uw handen zo (brand)veilig mogelijk uit de mouwen te steken.

Verf afbranden
Schilderen begint vaak met het afbranden van oude verflagen. Als u binnenshuis gaat afbranden, moet u goed ventileren en het vertrek zo leeg mogelijk maken. Rommel in het vertrek waar u afbrandt en eventuele schrootjes of lambrizering vormen een extra brandrisico. Schrootjes en lambrizering kunt u dan ook beter niet afbranden, maar schuren.
Houdt u, als u buiten aan het afbranden bent, de omgeving in de gaten. De hitte van de gasvlam is groot waardoor materialen in de omgeving snel vlam kunnen vatten. Makkelijk ontbrandbare materialen kunnen zich ook buitenshuis bevinden, zoals isolatie die in wanden en daken is verwerkt. Let u bij het afbranden van dakgoten erop, dat de vlam niet onder de dakpannen slaat. Wees verder bedacht op het ontbranden van verfbladders, deze vatten zeer snel vlam. Zorg ervoor dat u altijd een brandblusser binnen handbereik heeft, als u met een open vlam werkt.

Schilderen
Bij het schilderen zelf moet u rekening houden met de brandbaarheid van vele soorten verf. In lakken en beitsen zitten oplosmiddelen. Dit zijn veelal organische stoffen die licht ontvlambaar zijn. Een uitzondering hierop vormen de producten op waterbasis. Door de waakvlam van de geiser, een gloeiende sigaret of zelfs de vonk van een lichtschakelaar kunnen de dampen al ontsteken. Zorg ervoor dat de damp niet ontstoken kan worden, door de waakvlam te doven voor u begint en tijdens het schilderen geen gebruik te maken van elektrische apparaten en niet te roken.
Ook de dampen van vloeistoffen als thinner, benzine, spiritus enz. zijn extreem brandbaar. De dampen zijn ook vaak giftig of bedwelmend. Nog een reden om te zorgen voor voldoende ventilatie tijdens en na uw werkzaamheden.
Berg verder verf en/of verdunners in een goed geventileerde ruimte op. Dus niet in een schuur waar ook de centrale verwarming staat!

Lijmen
Bij het verlijmen van bijvoorbeeld vloerbedekking wordt gebruik gemaakt van lijm waarin brandbare oplosmiddelen zijn verwerkt. Een vonk is vaak al voldoende om de boel in lichterlaaie te zetten. Tijdens het werken met dergelijke lijmsoorten moet u voortdurend ventileren. Zorg ervoor dat ontstekingsbronnen zoals kachelgeisers (ook de waakvlam) uit zijn. Het aan- of uitdraaien van elektrische schakelaars moet worden vermeden. Gebruik uiteraard geen lucifers en rook niet tijdens deze werkzaamheden.

Nummer 2: (Brand)Veilig Klussen Voor veel mensen is het onderhouden en verbouwen van hun woning een hobby. De meeste klussers staan daarbij vaak niet stil bij de gevaren en dus de risico's die zij lopen. En dat terwijl ze vaak met brandgevaarlijke stoffen en gereedschappen werken. De brandweer in Gelderland-Zuid geeft u enkele tips en suggesties om uw handen zo (brand)veilig mogelijk uit de mouwen te steken.

Solderen en lassen
Zorg er bij solderen, lassen of slijpen altijd voor dat de werkplek schoon is en dat er geen brandbaar materiaal in de onmiddellijke omgeving van de werkplek ligt. Wegspattende vonken komen verder dan u vermoedt!
Soldeer of las alleen op een hittebestendige ondergrond, zodat de vlam niet in aanmerking kan komen met brandbaar materiaal. Voor het klussen met een gasfles geldt dat een gasfles altijd uitsluitend rechtop gebruikt moet worden. Als de fles horizontaal gehouden wordt, kan er vloeibaar gas uitstromen met een steekvlam als mogelijk gevolg. Het is aan te raden om gasslangen regelmatig op lekkages te controleren. Vooral na verloop van tijd kunnen slangen door veroudering scheurtjes gaan vertonen. Draai de afsluiter altijd dicht, ook als u het apparaat even neerlegt.
Zorg er verder voor dat u altijd een brandblusser binnen handbereik heeft als u met een open vlam werkt.

Gereedschap en apparaten Bij het klussen wordt vaak elektrische apparatuur, zoals boor- en zaagmachines gebruikt. Gebruik het juiste gereedschap of apparaat. En gebruik ze alleen waar ze voor bestemd zijn. Lees (zeker bij een nieuw apparaat) voor het gebruik altijd eerst de gebruiksaanwijzing en veiligheidsvoorschriften. Laat de veiligheidsvoorzieningen op de apparaten intact.
Denk met name bij het huren van apparatuur aan het gebruik van (meegeleverde) veiligheidsvoorzieningen zoals beschermkap, veiligheidsbril en dergelijke. Gebruik altijd persoonlijke beschermingsmiddelen (bril, stofmasker, handschoenen, gehoorbescherming).
Gebruik alleen snoeren en (contra)stekkers die in goede staat verkeren.
Kabelhaspels moeten bij gebruik altijd geheel worden afgerold. Als u dat niet doet, wordt de kabel erg warm. Doordat deze warmte niet kan worden afgevoerd, kan de haspel in brand raken.

Overige tips
Het klussen aan electriciteits- en gasleidingen is een regelmatig voorkomende brandoorzaak. Laat daarom dit werk door een vakman doen. Houd rekening met de (on)brandbaarheid van bouwmaterialen. Voor heel veel vaak brandbare (kunst)stoffen zijn vlamdovende, brandwerende of onbrandbare alternatieven te verkrijgen. Informeer hiernaar bij uw doe-het-zelfzaak.

Brand weren is te leren!

In dit derde artikel over brandveiligheid geeft de brandweer in Gelderland-Zuid u informatie en enkele tips over kleine blusmiddelen.

Nummer 3: Kleine blusmiddelen

Een beginnende brand in uw woning kunt u in veel gevallen zelf blussen. Met een geschikte brandblusser kunt u proberen de brand te bestrijden. Bedenk daarbij dat uw blusser alleen beginnende brandjes aan kan. Blus alleen als u zeker weet dat u zonder moeite en gevaar de ruimte kan verlaten.

Er zijn verschillende soorten branden. Deze zijn onder te brengen in klassen.

Brand-klasse
Brandstof
Kenmerken
Voorbeelden
Blusstof
(++ zeer geschikt

- zeer ongeschikt --)
a.jpg
vaste stoffen die onder
gloedvorming verbranden
gloed en
vlammen
hout, papier, textiel, steenkool,
niet-smeltende kunststoffen
Water (++),
ABC*-poeder (++),
Schuim (+),
BC-poeder (++),
Koolzuursneeuw (-)
b.jpg
vloeistoffen en smeltende
vaste stoffen
vlammen
oplosmiddelen, olie, benzine, was,
vet, kunststoffen
ABC-poeder (++),
Schuim (++),
BC-poeder (++),
Koolzuursneeuw (+),
Water (-)
c.jpg
gassen
vlammen
propaan, butaan, aardgas, LPG
ABC-poeder (++),
BC-poeder (++),
Water (-), Schuim (-), Koolzuursneeuw (-)


* Op de poederblusser kunt u zien welk poeder de blusser bevat. Dus of het een A,B,C of gecombineerde poederblusser is.

Wat nu te doen bij een beginnende brand?

Probeert u kalm te blijven en handel voor u eventueel gaat blussen eerst deze 3 punten af:


1. Breng huisgenoten in veiligheid.


2. Bel de brandweer (112).


3. Breng uzelf nooit in gevaar.

Wees in het bijzonder op uw hoede voor rook. Rook is giftig en daarom vaak gevaarlijker dan vuur. Onderneem alleen een bluspoging als u uzelf niet in gevaar brengt. U kunt daarbij gebruik maken van verschillende kleine blusmiddelen. De voor- en nadelen van deze kleine blusmiddelen zijn hieronder op een rijtje gezet.

Voordelen
Nadelen
schuimblussers


- zeer geschikt voor vloeistofbranden

- zowel buiten als binnen effectief bruikbaar
- grote hoeveelheid schuim met weinig water
- elektrisch geleidend m.u.v. sproeischuimblusser
- beperkte blustijd

- bekendheid met gebruiksaanwijzing

- gevoelig voor bevriezing

- veroorzaakt nevenschade door aantasting
poederblussers
(afhankelijk van letter(s) op blusapparaat geschikt voor soort brand)
- niet elektrisch geleidend

- zowel buiten als binnen effectief bruikbaar
- niet gevoelig voor bevriezing

- een beperkte blustijd

- bekendheid met gebruiksaanwijzing

- een gering afkoelend vermogen waardoor de brand kan herontsteken
- vermindert het zicht in kleine ruimten

- veroorzaakt nevenschade
koolzuur-sneeuwblussers

- niet elektrisch geleidend

- niet agressief

- zowel buiten als binnen effectief bruikbaar
- niet gevoelig voor bevriezing

- geen nevenschade

- verwaait snel in de buitenlucht of bij tocht
- verstikkend voor de bediener doordat het de zuurstof verdrijft
- beperkte blustijd

- bekendheid met gebruiksaanwijzing

- opslag in zware hogedrukcilinders

- afsluiter kan dichtvriezen door sterke uitstroom van de blusstof

Aankooptips:


* Laat u bij twijfel over het voor u meest geschikte blustoestel goed voorlichten bij een erkende
leverancier van brandblusmiddelen.

* Zie voor informatie over erkende leveranciers de website www.ncp.nl.

* Een brandblusser moet voorzien zijn van het rijkskeurmerk (zie voorbeeld).

* Koop geen toestel met een inhoud van minder dan 2 kilo.
* Koop een toestel met manometer, zodat u zelf op ieder gewenst moment kan zien of het toestel nog goed functioneert.
* De keuze hangt af van de prijs en de omstandigheden in uw woning.

Mocht u nog vragen hebben over brandveiligheid rondom kleine blusmiddelen, schilderwerkzaamhede of klussen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling preventie van uw gemeentelijke brandweer.