Gemeente Almelo

Voorjaarsnota 2005: duurzaam investeren in een sociale en veilige stad

Ambitie en een verantwoord en behoedzaam financieel beleid Het college van burgemeester en wethouders heeft de voorjaarsnota 2005 vastgesteld. De voorstellen zijn gebaseerd op de beleidsprioriteiten zoals die door de gemeenteraad zijn aangegeven. Dit betekent dat enerzijds wordt geïnvesteerd in de sociale infrastructuur, zoals sport- en welzijnsaccommodaties en welzijnsvoorzieningen. In sociaal beleid door intensivering van het minimabeleid, het verlichten van de lokale lasten voor de burger en het veiligheidsbeleid. Anderzijds speelt de uitvoering van het Masterplan een belangrijke rol. Door een aantal forse inspanningen en (verwachte) resultaten op het gebied van werkgelegenheid heeft Almelo een beter financieel perspectief en ruimte voor nieuw beleid.

Werkgelegenheidsbeleid

Almelo wil meer mensen aan het werk en minder in de bijstand. Daarvoor zijn nog een aantal forse inspanningen nodig. Er zijn al een aantal instrumenten ontwikkeld zoals Convince en de opstapbanen. Dit ingezette beleid zorgt ervoor dat een structureel tekort op het inkomensdeel van de WWB in het meerjarig perspectief kan worden verlaagd en geen tekort kent van ca. 4 miljoen.

(Grote) investeringen

Het college realiseert een flinke verbetering van het voorzieningenniveau in Almelo door middelen te reserveren voor de Internationale Indoor Sport Accommodatie (IISPA), het poppodium, de welzijnsaccommodaties, revitalisering bedrijventerreinen en de stichting Commujon (jeugdzorg).

Daarnaast is ruimte gevonden voor de reservering van geld voor verbouw of nieuwbouw voor de huisvesting van het bestuurlijk en ambtelijk apparaat.

Minimabeleid

Het college blijft een sociaal beleid voeren en stelt een ruime intensivering van het minimabeleid voor door de volgende voorstellen:


* éénmalige bijdrage van 75 voor huishoudens tot 115% van het sociaal minimum;

* oprekken verordening maatschappelijke participatie (uitbreiding doelgroep en verhoging bedrag);

* categoriale bijzondere bijstand ouderen, chronisch zieken en gehandicapten.

Vanaf 2005 geeft Almelo een structureel bedrag van 3,6 miljoen uit aan de verschillende regelingen die het minimabeleid kent. In 2002 was dit ruim 2,7 miljoen terwijl daarna het Rijk ook nog diverse ombuigingen heeft doorgevoerd.

Lokale lasten

De lasten voor de burger wil het college niet meer verhogen dan de inflatiecorrectie en het college wil een evenwichtige verdeling van lasten over de burgers. Een gemiddeld huishouden is nu ca. 250 duurder uit door o.a. het afschaffen van de zalmsnip van het Rijk en de forse stijging van de energieprijzen.

Vanaf 2006 is structureel verlichting van de lokale lasten mogelijk door een verlaging van het tarief voor de afvalstoffenheffing. Het college verwacht door de invoering van de afvalpas minder aanbod van afval. Door minder en betere scheiding van afval zijn de kosten lager. Ook zijn er minder kosten op de groenverwerking door goedkope inkoop.

Hierop vooruit lopend ontvangen alle huishoudens in Almelo die een aanslag OZB hebben ontvangen in 2005 éénmalig een bedrag van 45. Ook mensen die volledige kwijtschelding van de lokale lasten krijgen en bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen komen in aanmerking voor deze maatregel.

Veiligheid

Het college treft maatregelen voor het verder verbeteren van het veiligheidsbeleid. Er zijn extra middelen gereserveerd voor de verkeersveiligheid, de bestrijding van criminaliteit en de rampenbestrijding.

Financieel beleid / financiële positie

Door ombuigingen en heroverweging van beleid was er al een sluitende meerjarenbegroting met op termijn ruimte voor nieuwe investeringen. Door de extra inzet op het werkgelegenheidsbeleid biedt de meerjarenbegroting nu voldoende ruimte voor de voorstellen in deze voorjaarsnota.

Enerzijds moet Almelo blijven investeren, anderzijds is en blijft een verantwoord en behoedzaam financieel beleid een noodzaak.

Uit het herzien meerjarige saldo en de omvang van de reserves blijkt dat het college er in deze voorjaarsnota in geslaagd is zowel de reserve Fonds Werk en Inkomen als ook de algemene reserve op het benodigde niveau te krijgen.

Behandeling van de voorjaarsnota vindt op 14 en 16 juni a.s. in de gemeenteraad plaats.