Gemeente Tilburg

05156BO

Datum
29 april 2005

Dit jaar nog eerste aardgastankstation in Tilburg

Maatregel gericht op verbetering luchtkwaliteit

In december 2005 zal het eerste openbare tankstation voor aardgas worden geopend in Tilburg. De gemeente Tilburg stimuleert dit als maatregel voor verbetering van de luchtkwaliteit in Tilburg. Om het risico van de investering acceptabel te maken heeft het college afgelopen dinsdag besloten om voor een deel van de kosten garant te staan. Het bedrijf Algemene Brandstoffen Compagnie Van Ierland (ABC-Van Ierland) zal het aardgastankstation gaan bouwen in samenwerking met ingenieursbureau Dutch4. Het tankstation zal op het terrein van ABC-Van Ierland aan de Goirkekanaaldijk worden gebouwd. De gemeente Tilburg gaat met het eigen wagenpark overschakelen op aardgas. Ook enkele Tilburgse bedrijven en instellingen zetten hun wagenpark over op aardgas. Zo heeft een Tilburgs koeriersbedrijf al vier aardgasvoertuigen gekocht. Andere geĂŻnteresseerden hebben zich al bij de gemeente gemeld. Tilburg is straks de vijfde stad in Nederland en de eerste ten zuiden van Amsterdam met een aardgastankstation.

Wagenpark

De overgang van het gemeentelijk wagenpark op aardgas en de realisatie van het aardgasstation zijn enkele van de maatregelen die het gemeentebestuur inzet om luchtkwaliteit in Tilburg te verbeteren. Aardgas heeft bij verbranding alleen CO2 als schadelijk restproduct, terwijl diesel naast CO2 schadelijke stoffen als roet, fijn stof en stikstofdioxide als uitstoot geeft. Naast het milieuvoordeel heeft aardgas bovendien het bijkomend voordeel dat niet zoals LPG over de weg hoeft te worden getransporteerd, en dat veiliger in gebruik is. Wethouder Loet Visschers: "Met de stap die nu genomen is geven we aan hoe belangrijk wij het verbeteren van de luchtkwaliteit in Tilburg vinden. Met de komst van het aardgastankstation bieden we de mogelijkheid dat veel auto's in Tilburg op aardgas kunnen gaan rijden, wat ten goede komt aan de luchtkwaliteit. Met deze maatregelen liggen we op koers om de Tilburgse lucht in 2010 aan de dan geldende Europese normen te laten voldoen."

Goedkoper
Naast milieuvoordelen is overgaan op aardgas ook nog eens financieel interessant. Visschers: "Aardgas is veel goedkoper dan diesel. Interessant voor bedrijven die vooral in en rondom Tilburg actief zijn, zoals taxibedrijven, rijscholen, koeriersdiensten en woningbouwverenigingen. Een aantal bedrijven toont al interesse, maar we hopen veel meer organisaties op aardgas gaan rijden. We nodigen ook particulieren uit over te schakelen en hier te komen tanken".

Stadsbussen

Ook de Tilburgse stadsbussen schakelen over op aardgas. Bij de openbare aanbesteding van het busvervoer in Brabant door de provincie is inmiddels in de voorwaarden opgenomen dat de 43 Tilburgse stadsbussen vanaf 2007 aan de zogeheten EEV (2000) norm moeten voldoen. Dit is de strengst denkbare norm die alleen haalbaar is met een aardgasmotor.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Afdeling Communicatie, telefoon 013 542 88 19 Thomas Heesters, woordvoerder wethouder Visschers, telefoon 013 542 99 52

Meer informatie vindt u op:
www.dutchfour.nl
www.tilburg.nl/visschers
www.abctilburg.nl

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 88 19
Faxnummer
013 542 90 71


---- --