Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten Nieuwegein van 26 april 2005

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Weigering ventvergunning ijs (2005/8466)
De gemeente heeft een aanvraag ontvangen voor een ventvergunning voor ijs. Per jaar worden er maximaal zes ijsventvergunningen afgegeven: drie voor het noorden van Nieuwegein en drie voor het zuiden. Omdat deze vergunningen al zijn afgegeven, heeft het college deze aanvraag geweigerd.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Uitgangspunten en beleidslijnen ESF3-aanvrager (2005/6245) Het college van Burgemeester en Wethouders stelt uitgangspunten en beleidslijnen vast die gelden in geval de gemeente optreedt als ESF3-aanvrager voor derden. ESF staat voor europees sociaal fonds en betreft een subsidie die de Europese gemeenschap ter beschikking stelt voor een aantal door haar benoemde werkgelegenheidsdoelstellingen. Dat kan zijn het helpen reïntegreren van werkzoekenden richting werk en het bijdragen aan het behoud van werk. De aanvraag van Anthonius Mesos Groep gaat over het laatste, het opleiden van zittend personeel van de Antonius Mesos Groep. Voor het jaar 2005 beperkt het aantal aanvragen zich vooralsnog tot twee aanvragen van de Anthonius Mesos Groep.

Verordening tegemoetkoming kinderopvang (2005/8478) Op 1 januari 2005 is de Wet Kinderopvang van kracht gegaan. Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid gekregen voor de financiering van de kinderopvang voor ouders uit de wettelijk toegewezen doelgroepen zoals uitkeringsgerechtigden en herintreders. Voor de uitvoering van deze taak heeft de gemeenteraad in 2004 een verordening vastgesteld. In het najaar van vorig jaar besloot de Minister om de sociaal medische doelgroep voor 2005 niet in de wet op te nemen. Gemeenten hebben hierin beleidsvrijheid gekregen. Besloten is om de aanspraak op een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang niet alleen te beperken tot de wettelijke categorieën, maar ook de sociaal medische doelgroep. Bij de berekening van de hoogte van de tegemoetkoming aan deze gemeentelijke doelgroep wordt uitgegaan van een draagkrachtberekening van 50%. Tevens is voor de kosten een subsidieplafond ingesteld. Vanwege deze uitbreiding en door voortschrijdend inzicht heeft het college besloten om een nieuwe verordening tegemoetkoming kinderopvang vast te laten stellen door de raad met terugwerkende kracht ingaande 1 januari 2005. De reeds gedane aanvragen sociaal medische indicatie kunnen conform de nieuwe verordening afgehandeld worden.

Subsidietoekenning project `Verdwalen in Kunst´(2005/1614) Het college van B&W heeft de subsidieaanvraag van ¤ 3.000 van drie Nieuwegeinse kunstenaars voor het project 'Verdwalen in Kunst' gehonoreerd. Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de 'Verhoevenwijk' in De Doorslag wordt op 3, 4 en 5 juni een culturele manifestatie gehouden. De kunstenaars willen deze wijk met zijn bijzondere architectuur, ontworpen door de architect Piet Verhoeven, onder de aandacht van een breed publiek brengen. Met behulp van wijkbewoners worden drie dagen lang allerlei culturele manifestaties gehouden:
· een kunstroute door de wijk in de huizen, op de daken, in de tuinen, in het groen en de singels;
· het realiseren van een permanent kunstwerk voor de wijk door een groep kunstenaars;
· kunstprojecten voor kinderen;

· fototentoonstellingen, enz.

Daarnaast wordt onder andere het groen in de wijk opgeknapt. Met deze manifestatie hopen de initiatiefnemers ook de contacten en de samenwerking tussen de wijkbewoners te verbeteren. Het project heeft naast een culturele dus ook een sociale doelstelling.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Omnummering huisnummers bestaande woningen aan de Wierselaan (2005/8473) Door de realisering van nieuwe woningen aan de Wierselaan moet het huisnummer van een aantal bestaande woningen omgenummerd worden. Hiertegen zijn door twee bewoners zienswijzen ingediend. De ingediende zienswijzen geven geen aanleiding om de huisnummers van de genoemde adressen niet om te nummeren. Het college besluit daarom de vijf woningen om te nummeren. De bewoners worden van dit besluit op de hoogte worden gebracht.

Ontwerpcompetitie plandeel Het Blok in Blokhoeve (2005/8996) Het college heeft besloten het advies van de commissie ontwerpcompetitie Het Blok over te nemen. Mitros Wonen Nieuwegein en Portaal Utrecht hebben daarmee de ontwerpcompetitie gewonnen en krijgen nu de opdracht om het plandeel Het Blok in Blokhoeve te realiseren.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Ontwerpmilieuvergunning voor Flamingo b.v. (2005/4922) Het college heeft besloten om akkoord te gaan met de ontwerpmilieuvergunning voor Flamingo b.v. aan de Herenstraat. Bij Flamingo worden edelmetalen verwerkt tot gouden, zilveren en titanium relatie ringen en sieraden. Deze vergunning is nodig omdat in de loop van de jaren in het bedrijf een aantal veranderingen hebben plaatsgevonden. Om al die veranderingen onder te brengen in één nieuwe milieuvergunning heeft het bedrijf een revisievergunning aangevraagd. De ontwerpvergunning, met voorschriften die gericht zijn op de bescherming van het milieu, ligt van 27 april tot en met 24 mei 2005 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 27 april 2005. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden bedenkingen kunnen indienen tegen de ontwerpmilieuvergunning.

Professionalisering milieuhandhaving: eindmeting (2005/4354) Het college heeft ingestemd met de Nieuwegeinse resultaten in het kader van het landelijke traject Professionalisering Milieuhandhaving. Nieuwegein voldoet momenteel aan 98% van de kwaliteitscriteria. Bij de nulmeting van ongeveer 2 jaar geleden was dit 45%. Omdat het college bewust kiest voor scheiding van vergunningverlening en handhaving op dossierniveau in plaats van op persoonsniveau en daardoor komt de eindscore niet uit op 100%. Het college stelt Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht schriftelijk op de hoogte van de uitkomsten uit de eindmeting. De resultaten worden straks in de provinciale en landelijke rapportages opgenomen. Op basis van het beeld dat dan ontstaat, zal de provincie Utrecht zo nodig verbeteringen in de uitvoeringstructuur van de milieuhandhaving dwingend op te leggen.

Reactie college op advies Kwaliteitsteam Nieuwe Hollandse Waterlinie (2005/8983) In januari 2005 heeft het Kwaliteitsteam Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHWL) een bezoek gebracht aan het NHWL project Kloosterlinie te Nieuwegein en is er met wethouders Van Rooijen en Van Linge een oriënterend overleg gevoerd over de invulling van dit NHWL project. Het Kwaliteitsteam heeft op 16 februari advies uitgebracht aan het college en aan Rijkswaterstaat Directie Utrecht over het NHWL project Kloosterlinie. Het college heeft ingestemd met een reactie op dit advies. Alle partijen die betrokken zijn bij dit project en ook zijn vertegenwoordigd in de werkgroep Kloosterlinie hebben ingestemd met deze reactie.

Duurzaamheid per wijk (2005/8987)
Het ministerie VROM start een derde pilot "Duurzaamheidsprestatie van een wijk, DPL3". Het college heeft besloten deel te nemen aan deze pilot. Doel van de pilot is om meer inzicht te krijgen van de duurzaamheid in Nieuwegeinse wijken. Op basis van de uitkomsten kan ook worden bekeken in hoeverre de wijken van elkaar verschillen. Om de duurzaamheid te meten is er een systematiek ontwikkeld, waarbij de wijk op verschillende de elf thema's wordt doorgelicht. De tehma's zijn weer ondergebracht in drie groepen namelijk People (Mens), Planet (Milieu) en Profit (Economie). Vervolgens krijgt elke wijk een rapportcijfer. Door deel te nemen aan de pilot kan Nieuwegein bepalen waar ze staat op de duurzaamheidsladder. De pilot is een manier om een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Antikraak bewoning sloopwoningen Binnenstad (2005/8468) Het college heeft besloten om vanaf 1 september de zogenaamde 'Mitroswoningen' in het westen van de Binnenstad te slopen. Omdat verwacht wordt dat (veel) bewoners al (ruim) voor 1 september hun woning verlaten, ontstaat leegstand. Het college heeft daarom besloten om tijdens deze overgangssituatie tot het moment van daadwerkelijke sloop een antikraakdienst in te schakelen. Met deze maatregel wil het college de wijk tot aan de sloop zo leefbaar mogelijk houden.

College akkoord met GO-voorstel over FPU-arrangementen (2005/8472) Als medewerkers van de gemeente vóór hun 65e met pensioen willen, kunnen ze gebruik maken van FPU (Flexibel Pensioen en Uittreden). Er zijn echter sterke signalen dat het rijk de ´FPU regeling´ en de ´FPU gemeenten´ (een aanvullende uitkering boven op de FPU regeling) omstreeks 2006 zullen opheffen. Dat zal voor werknemers uit verschillende leeftijdscategorieën, verschillende gevolgen hebben. Naar aanleiding van deze ontwikkeling, wil het college voor een bepaalde categorie medewerkers in de leeftijd van 58 tot en met 64 jaar, het toch nog financieel mogelijk maken om van de FPU gebruik te maken, via zogeheten FPU-arrangementen. Het college heeft hiertoe een voorstel aan het Georganiseerd Overleg (GO) voorgelegd. In het oorspronkelijke collegevoorstel stond dat bepaalde medewerkers die met FPU gaan, tot hun 65e levensjaar 70% van het ABP-jaarsalaris ontvangen, ongeacht de leeftijd van de betrokkene op het moment dat deze met FPU gaat. De werknemersvertegenwoordiging van het GO heeft daarop het college het voorstel gedaan om een onderscheid te maken naar leeftijd:
· Is men 58 jaar op het moment dat men met FPU gaat, dan ontvangt men 70% van het ABP-jaarsalaris. Is men 59 jaar op het moment dat men met FPU gaat, dan ontvangt men 75% van het ABP-jaarsalaris.
· Is men 60 jaar of ouder op het moment dat men met FPU gaat, dan ontvangt men 80% van het ABP-jaarsalaris.

Het college heeft dit voorstel overgenomen.

ICT-beleid van de gemeentelijke organisatie in 2005-2010 (2005/8998) Het college heeft aangegeven dat de notitie Informatiebeleid 2005-2010 kan worden gebruikt als uitgangspunt voor de verdere uitwerking van het Informatie- en communicatietechnologiebeleid (ICT-beleid) van de gemeentelijke organisatie in de komende vijf jaar. Het stuk wordt ter inzage gelegd voor de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken.

Personeelsvereniging ontvangt nog ¤ 2.314,52 (2005/9000) Het college heeft voor het jaar 2004 de subsidie voor de personeelsvereniging (PV) van de gemeente (´de Zandkruiers´) vastgesteld op ¤ 9.514,52. De PV had reeds ¤ 7200,00 ontvangen. Het college laat aan de PV nu de resterende ¤ 2.314,52 overmaken. Voor het jaar 2005 stelt het college het voorschotsubsidiebedrag op ¤ 7.600,00.

Richtlijn kopieerwerk voor ambtenaren en raads- en collegeleden (2005/9002) Het college heeft een richtlijn vastgesteld voor kopieerwerk door de eigen interne kopieerafdeling (de ´Copyshop´) ten bate van amtenaren en raads- en collegeleden. De richtlijn houdt in dat medewerkers de mogelijkheid hebben om, tegen betaling van de kostprijs, voor eenvoudig privé-drukwerk gebruik te maken van de faciliteiten van de Copyshop. Verrekening vindt plaats via het salaris. Er mag geen winst worden gemaakt op de verkoop van de gemaakte kopieën. De inhoud van de aangeboden teksten is en blijft uiteraard de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever. Raads- en collegeleden kunnen ten behoeve van hun politieke partij ook bij de Copyshop kopieën laten maken. Vooraf is er overleg over de verrekening van de kosten, die binnen een maand na uitwerking van de rekening moeten worden betaald. Het presidium van de raad wordt per brief geïnformeerd over de richtlijn.

Protocol Behandeling elektronische berichten (2005/9003) Leden van het college van B&W ontvangen regelmatig, al of niet via hun eigen pagina´s op de gemeentelijke website, berichten via email. Naast meer persoonlijke berichten zijn daar ook formele berichten of verzoeken bij. Deze laatste dienen als reguliere inkomende post behandeld te worden, zo is vastgelegd in protocol 'Behandeling elektronische berichten' , dat op 1 april 2003 door het college werd vastgesteld. Naar aanleiding van een aantal vragen wordt dit protocol nogmaals onder de aandacht gebracht. Om te voorkomen dat burgers rechtstreeks antwoord van collegeleden verwachten wordt een disclaimer toegevoegd aan de website.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2005/9001) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Evenementenkalender
Hieronder een overzicht van de publieke optredens van leden van het college van burgemeester en wethouders.