Gemeente Nieuwegein

Nieuwegein scoort 98 procent op milieuhandhaving

Nieuwegein heeft de organisatie van de handhaving nu voor 98 procent op orde. Dit in tegenstelling tot de situatie in 2003, waarbij de gemeente bij de nulmeting nog slechts 45 procent behaalde. Dit is gebleken uit de eindmeting ´Professionalisering Milieuhandhaving´, die het Rijk onlangs in Nieuwegein liet uitvoeren. Bij deze eindmeting is gekeken naar de wijze waarop de gemeente Nieuwegein de landelijke milieuregels handhaaft. Het opstellen en uitvoeren van een verbeterplan hebben geleid tot dit goede resultaat.

Net geen 100 procent
Nieuwegein behaalde net geen 100 procent omdat er één criterium is waaraan de gemeente niet voldoet. Dit criterium is ´zorgen dat degene die vergunningen verleent niet dezelfde persoon is als degene die de handhaving doet (handhaving op persoonsniveau).´Hiermee moet belangenverstrengeling worden voorkomen. Ook de gemeente wil geen belangenverstrengeling, maar ze heeft bewust gekozen voor behandeling op dossierniveau. Dit houdt in dat degene die een vergunning heeft verleend bij een bedrijf, niet ook de handhaving bij hetzelfde bedrijf doet. Omdat medewerkers dan toch beide taken kunnen uitvoeren (vergunningverlening én handhaving) kan er volgens de gemeente efficiënter en flexibeler worden gewerkt en kan er meer kwaliteit worden geleverd.

Project Professionalisering Milieuhandhaving
Door de ramp in Enschede is het belang van een professionele milieuhandhaving in Nederland duidelijk geworden. Het project ´Professionalisering Milieuhandhaving´ is daarom begin 2002 gestart. Het rijk (VROM, V&W), de provincies (IPO), de gemeenten (VNG) en de regionale waterbeheerders (UvW) hebben eerst een aantal kwaliteitscriteria vastgesteld, waaraan handhavingorganisaties per 1 januari 2005 dienen te voldoen.

Nulmeting in 2003
Begin 2003 zijn handhavingorganisaties gevraagd een nulmeting uit te voeren. Toen heeft ook de gemeente Nieuwegein de handhaving getoetst aan de kwaliteitscriteria. Uit deze nulmeting bleek dat Nieuwegein voor slechts 45 procent voldeed aan de criteria. De score van Nieuwegein was niet opvallend goed of slecht. De meeste organisaties scoorden bij de nulmeting tussen de 30 en 60 procent. Geen enkele organisatie voldeed voor de volle 100 procent aan de criteria.

Verbeterplan
Vervolgens heeft het rijk de handhavingorganisaties gevraagd een verbeterplan op te stellen en hebben ze tot 1 januari 2005 de tijd gekregen om de verbeterplannen uit te werken. Nieuwegein heeft met het Verbeterplan Milieuhandhaving onder andere de volgende maatregelen getroffen:
· alle uiteenlopende handhavingtaken in beeld gebracht en daarbij prioriteiten en meetbare doelstellingen gesteld;
· een overzicht gemaakt van de toekomstig benodigde en de actueel beschikbare manuren;
· vastgelegd volgens welke handhavingstrategie ambtenaren handelen;
· duidelijke protocollen en procesbeschrijvingen gemaakt. Het voordeel hiervan is dat alle ambtenaren op dezelfde manier gaan handhaven.

Milieuhandhaving op orde
Begin 2005 vonden landelijk eindmetingen plaats om vast te kunnen stellen of de organisaties aan de kwaliteitscriteria voldoen. De provincie treedt tijdens dit proces op als regisseur. Met het doorlopen van dit proces heeft de gemeente Nieuwegein de kwaliteit van de milieuhandhaving op orde. In februari heeft de gemeenteraad besloten om ook werk te maken van de kwantiteit. De komende jaren vindt uitbreiding van de personele capaciteit voor handhaving plaats.

Invoerdatum 29-4-2005