Gemeente Ede

nummer 98 / Ede, 29 april 2005

Auke de Vries presenteert kunstwerk voor de markt

De kunstenaar Auke de Vries uit Den Haag heeft op 28 april 2005 het ontwerp van zijn kunstwerk voor de markt gepresenteerd aan de leden van de gemeenteraad. Het ontwerp bestaat uit een groot speels beeld met kleurrijke vormen die min of meer lijken te balanceren op de rand van een hoed. Het beeld dat een flinke sokkel krijgt, wekt associaties op met een acrobaat. De kunstenaar vindt dit ontwerp voor de markt in Ede passend omdat het beeld volgens hem gaat over een verschijning die de lege ruimte bespeelt als een acteur. Het beeld is als het ware op deze specifieke plek in Ede ontworpen.

Advies Commissie Beeldende Kunsten Ede
De Commissie Beeldende Kunsten Ede heeft zich al eerder over het ontwerp uitgesproken. De Commissie is van mening dat het ontwerp in hoge mate de elementen van het inrichtingsplan van het Marktplein samen zal brengen en de betekenis van het plein zal versterken. De sculptuur accentueert de nieuwe visie voor de binnenstad en doet op geen enkele manier afbreuk aan de bebouwing rond het marktplein.

De kunstenaar en zijn werk
Auke de Vries is een Nederlandse kunstenaar, geboren in 1937 in Bergum (Friesland). Zijn opleiding heeft hij genoten aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag (1956), waarna hij begon als graficus. In de loop van de tijd is hij zich echter steeds meer gaan toeleggen op beeldhouwen en tekenen. Zijn oeuvre is inmiddels omvangrijk en bekend tot ver over de landsgrenzen. Hij woont en werkt in Den Haag.
Auke de Vries heeft naast vrij werk - in opdracht een reeks van kunstwerken voor de openbare ruimte ontworpen. Eén van de meest befaamde is het Maasbeeld, een 200 meter lange sculptuur langs de nieuwe Willemsbrug in Rotterdam. Maar ook in Den Haag, Amsterdam, Aberdeen, Hannover en Berlijn zijn (grote) beeldhouwwerken op markante plekken van de kunstenaar te zien.
De sculpturen van Auke de Vries zijn doorgaans van metaal. Zij hebben een dynamisch karakter, mede door de gekromde staven en lijnen waarmee zijn werk is uitgerust. Vaak is de grondslag een simpele geometrische vorm. Voor zijn werk zoekt Auke de Vries vaak letterlijk de ruimte. Losse elementen worden daarbij op ingenieuze wijze in de lucht gehangen. Ondanks de soms enorme afmetingen behouden de kunstwerken toch een zekere lichtheid, doordat de kunstenaar handig gebruik maakt van het afzonderlijke gewicht van de losse delen.

Realisering en plaatsing
De gemeenteraad heeft met belangstelling kennis genomen van het ontwerp.
De realisering van het beeld loopt gelijk op met de inrichting van de markt. In de tweede helft van 2005 zal het marktplein ingericht zijn en krijgt het beeld zijn vaste plaats (in de zichtlijn van de kerk).
---