Gemeente Deventer

Week 17, 29 april 2005

KADEREGELING VOOR WELLEKADE

Het college van B&W heeft in concept een kaderegeling vastgesteld om het innemen van ligplaatsen aan de Wellekade te reguleren. In toenemende mate wordt door passagiersschepen, vrachtschepen en recreatieschepen de Wellekade als ligplaats gebruikt. Uit het oogpunt van veiligheid, milieu, toerisme en het zicht op (en vanaf) de Wellekade is het noodzakelijk het aanmeren te regelen.

De concept-kaderegeling komt hieraan tegemoet. Nu de restauratie van de kademuur is afgerond, is het moment daar deze regeling in te voeren. Verder past deze regeling in hoofdlijnen binnen het Masterplan IJsselfront zoals dat door de raad in oktober 2004 is vastgesteld.

De Algemene Plaatselijke Verordening(APV) biedt de basis voor deze regeling. Tot nu toe werd volstaan met het verlenen van ontheffingen voor het afmeren aan de Wellekade. Met de invoering van deze regeling worden voor de verschillende soorten scheepvaart afgebakende delen van de Wellekade aangewezen als ligplaats. De indeling is op tekening aangeven en na invoering van de regeling via duidelijke bebording aan de Wellekade.

Voor de drie categorieën scheepvaart wordt in grote lijnen het volgende geregeld:

1. Vrachtschepen kunnen vrij afmeren in de op de kaart aangegeven delen van de kade op de bij de regeling voorgeschreven wijze. Indien men langer dan 48 uur wil afmeren moet men vooraf vergunning vragen bij de Havenmeester. Opgemerkt wordt dat vrachtschepen de eerste 48 uur zijn vrijgesteld van het betalen van havengelden. Niet kan worden afgemeerd aan een kadedeel dat met borden tijdelijk is gereserveerd voor het aanmeren van passagierschepen zoals onder 2 beschreven.

2. Passagierschepen kunnen met vooraf verkregen vergunning van de Havenmeester afmeren aan delen van de kade die zijn gelegen binnen het kadedeel voor vrachtschepen. Deze delen worden doormiddel van borden tijdelijk onttrokken aan het deel van de kade dat beschikbaar is voor vrachtschepen.

3. Recreatievaartuigen mogen maximaal 48 uur aaneengesloten aanmeren aan het voor hen aangewezen deel van de kade. Deze periode is vrij van havengelden.

MEEPRATEN

De regels zijn verder uitgewerkt in de (concept-)kaderegeling die (met bijhorende tekening) ter inzage ligt vanaf 2 mei in het Gemeentelijk Informatiecentrum, Stadskantoor Burseplein 20 en op de locatie Schalkhaar, Koningin Wilhelminalaan 13, Schalkhaar. Bewoners en belanghebbenden kunnen tot 13 juni 2005 reageren op het voornemen, waarna het definitieve voortstel opgesteld wordt. Inspraakreacties kunt u richten aan B&W, Postbus 5000, 7400 GC Deventer. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de sector Gemeentewerken, telefoonnummer 0570-693305

Publicatiedatum: 29-4-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 29 april 2005