Gemeente Deventer

Week 17, 29 april 2005

VEEL VOORNEMENS COLLEGE GEREGELD IN VOORJAARSNOTA

Het college van B&W heeft de Voorjaarsnota aangeboden aan de raad. Om de grote ambities waar te kunnen maken blijft het college scherp zeilen. Er worden aan de voornemens uit het collegeprogramma 2005-2010 eenmalige of structurele financiële middelen toegekend. Daarnaast wordt geld uitgetrokken voor een aantal dringende zaken. De Voorjaarsnota wordt besproken in de raadscommissies op 9, 10, 11 en 12 mei en vastgesteld in de raad van 30 mei.

Het geld voor het collegeprogramma wordt gevonden door reserves op te heffen of te verlagen voor totaal 2.5 miljoen euro en door de komende jaren 50 banen te schrappen. Dit levert structureel ook 2.5 miljoen op. In het collegeprogramma wordt dat ondermeer besteed aan onderhoud openbare ruimte, investeringen in de infrastructuur, plattelandsbeleid, ict in de samenleving, de WMO, het coachproject, integratie, fietsenstallingen en milieueducatie. Ook is extra geld beschikbaar voor huisvesting en de bibliotheek.

De ook door het college vastgestelde voorjaarsrapportage laat een voordelige uitkomst zien, evenals het voorlopige rekeningsresultaat over 2004. Daarnaast krijgt Deventer iets meer geld van het rijk.

Dit wordt onder andere gebruikt om prioriteiten van het Grote Steden Beleid, zoals herstructurering en het sociaal programma, van middelen te voorzien. Ook wordt extra geld uitgetrokken voor een aantal autonome ontwikkelingen zoals het beheer van de kunstcollectie, het leerlingenvervoer, het zwembad in Bathmen, de rayonbeheerder gemeentewerken en de verzekering van de vier Evangelisten.

Daarnaast wordt er geld beschikbaar gesteld voor het voortzetten van het Schoolhuis bij het Etty Hillesumcollege, de nachtopvang aan de Polstraat, de exploitatie van de Bergkerk, onderzoek naar de vestiging van Academia Vitae, de toetsingskaders voor Rood voor Rood en de uitvoering van het Landschapsontwikkelingsplan.

Er zijn meer grote investeringsprojecten te realiseren, dan er aan financiële middelen in de Reserve Stedelijke Investeringen voorhanden is. De gemeente maakt daarin nu keuzes, maar besluit tegelijkertijd de komende maanden te gebruiken voor een herprioritering. Ook wordt actief ingezet op subsidieverwerving. Op termijn moeten ook in de reguliere begroting middelen worden vrijgemaakt om het investeringsprogramma te kunnen voortzetten.

Het college doet eveneens voorstellen om het eenmalige en het structurele tekort in het BTWâcompensatiefonds structureel op te lossen.

Publicatiedatum: 29-4-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 29 april 2005