Gemeente Deventer

Week 17, 26 april 2005

Veertien Koninklijke onderscheidingen bij
Lintjesregen

ALGEMENE GELEGENHEID 2005

Ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Hare Majesteit koningin Beatrix reikt burgemeester James van Lidth de Jeude op vrijdag 29 april veertien onderscheidingen uit in de Orde van Oranje Nassau. De bijeenkomst begint om 10 uur in de Grote of Lebuïnuskerk te Deventer. De te decoreren personen worden om 9.30 uur ontvangen door het college van burgemeester en wethouders in het Stadhuis, Grote Kerkhof 4.

De burgemeester reikt de onderscheidingstekens uit aan:

G. Bits
Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Van 1975 tot 2003 was Bits secretaris van het dagelijks bestuur van de Deventer IJs Club. Als zodanig had hij een belangrijk aandeel in uitwisselingsprogrammaâs met buitenlandse jeugdschaatsploegen en in de opzet van een groot internationaal jeugdtoernooi. Hij was initiatiefnemer voor het bieden van schaatslessen voor volwassenen en voor de bouw van het clubhuis. Van 1976 tot 1979 was hij voorzitter en bestuurslid van de zwemcommissie van de Deventer Zwem- en Poloclub âDe IJsselâ. Van 1977 tot 1988 was hij scheidsrechter en tijdswaarnemer bij regionale zwemwedstrijden.
Van 1990 tot 1993 was hij bestuurslid en commissaris van de technische commissie van bridgeclub Daventria en van 1997 tot 2004 was hij voorzitter van de technische commissie van bridgeclub Sans Tabac. Ook is hij die jaren bridgeleider bij speelavonden en wedstrijden geweest.

D. Bos-Kolkman
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Bos is op vrijwillige basis sinds 1956 actief voor de Diepenveense Sport Club, afdeling Handbal.
Vanaf 1956 begeleidde zij een jeugdteam, van 1964 tot 1980 was zij secretaris van het bestuur van de afdeling Handbal en van 1980 tot 1994 had zij het wedstrijdsecretariaat onder haar hoede. Van 1988 tot 2003 was zij scheidsrechter bij jeugdwedstrijden. Dit deed zij overigens niet alleen voor de eigen vereniging, zij was ook beschikbaar voor andere verengingen. Van 1994 tot eind 2004 heeft zij opnieuw de functie van bestuurssecretaris ingevuld en daarnaast is zij van 1997 tot 2002 coördinator van de vrijwilligers, en zelf ook vrijwilliger, van de bardiensten geweest en is ze tot op heden (mede) verantwoordelijk voor het schoonhouden van de kantine.

H.M.M. Breuker-Lemmerman
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Breuker, inmiddels 85 jaar, zet zich in ieder geval sinds 1980 in voor de samenleving. Zij brengt al 25 jaar het parochiemededelingenblad rond, is lid van het koor van de Johannes Vianneykerk en verricht allerlei hand- en spandiensten tijdens de repetitieavonden. Ook is zij altijd beschikbaar bij rouw- en trouwdiensten. Zij is dit jaar 25 jaar actief als collectante voor het Astmafonds maar ook al meer dan twintig jaar voor de Nierstichting en het Koningin Wilhelminafonds.

L.H.M.J. Gelissen
Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Tot zijn pensionering enkele jaren geleden was Gelissen werkzaam bij drukkerij Salland. Maar al ver voor die datum zette hij zich op buitengewone wijze in voor de samenleving. Meer dan 25 jaar was hij onbezoldigd koster van de Radboudkerk op De Hoven, twaalf jaar lid van de Ondernemingsraad van Drukkerij Salland, tien jaar lid van de Groepsondernemingsraad Grafische bedrijven. Sinds 1988 is hij als een van de oprichters lid van het Seniorenpastoraat van het Decanaat Salland. Twaalf jaar lid van de parochieraad van de Radboudparochie. Sinds 1991 is hij vrijwilliger bij en secretaris van het bestuur van de sectie Seniorenbelangen en lid van de werkgroep verkeer van de Stichting Ouderenwerk Deventer. Sinds 1998 verzorgt hij de technische afwerking van de bundel informatiebulletins die de Stichting Ouderenwerk Deventer uitgeeft. Sinds 1991 is hij lid en secretaris van het bestuur van de afdeling Deventer van de Katholieke Bond van Ouderen Overijssel (KBO). Sinds 1991 is hij lid van het Wijkteam van Wijk 1 in het kader van de Wijkaanpak. Sinds 1993 is hij lid van de Seniorenraad waar hij verschillende functies vervult. Sinds 1995 is hij vrijwilliger en secretaris van het bestuur van de Stedelijke Caritas Deventer. Sinds 1995 is hij vrijwilliger bij en lid van de activiteitencommissie en de cliëntenraad van Verpleeghuis de Groote en Voorster. Sinds 1995 is hij lid van het Breed Overleg Armoedebestrijding als vertegenwoordiger van de Stedelijke Caritas en de KBO. Sinds 1995 is hij secretaris van het bestuur van Deventer Ouderen Politiek Actief. Sinds 1996 is hij deelnemer aan het Instellingsoverleg Wet voorzieningen gehandicapten. Daarnaast is hij al vele jaren het aanspreekpunt voor de Klachtentelefoon van het Gehandicaptenvervoer.

A.H. Godlieb
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Godlieb is van 1976 tot 2004 werkzaam geweest bij de politie. Vanaf 1999 was hij hoofd van de divisie Regionale Recherche van Politie IJsselland. Hij heeft in verschillende functies blijk gegeven van een meer dan gemiddelde gedrevenheid en drang tot innovatie en kwaliteitsverbetering zowel voor het korps als voor de burgers in de samenleving. In 1995 heeft hij bijvoorbeeld het ernstige misbruik van asielprocedures, het zogenaamde asieltoerisme, bekend- en bespreekbaar gemaakt. Dit heeft geleid tot een landelijke beleidswijziging en een voortrekkersrol van het AZC in Schalkhaar.
Daarnaast had hij een aantal aan zijn functie gerelateerde nevenfuncties zoals: vier jaar voorzitter van de personeelsvereniging van de politie Deventer. Sinds 1999 is hij vice-voorzitter van de International Homicide Investigators Association Nederland. In Deventer is zijn naam sinds 1980 verbonden aan de Stichting Dierenasiel Deventer e.o. waar hij sinds 1980 verschillende bestuursfuncties vervult. Ook is hij medeoprichter en voorzitter van de in 1989 opgerichte Stichting Vrienden van het Dierentehuis.

C.G.O. van Herwijnen
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Vorig jaar nam Van Herwijnen afscheid van zijn hoofdfunctie: directeur van de Rabobank in Bathmen. Sinds 1972 is hij bestuurlijk actief in de Bathmense gemeenschap. Hij was zeven jaar penningmeester van de Tennisclub Bathmen, vier jaar lid van de ouderraad van de kleuterschool de Molenwiek, zes jaar kerkvoogd van de Samen Op Weg Gemeente in Bathmen, vier jaar lid van de Medezeggenschapsraad van de Dorpsschool, vijf jaar voorzitter van de Vereniging Bathmense Ondernemers, zes jaar bestuurslid van de OLM in Bathmen, vier jaar gemeenteraadslid van het CDA in Bathmen, vier jaar bestuurslid van de Sociëteit Bathmen. Sinds 1999 is hij lid van de steunfractie van het CDA en sinds 2003 voorzitter van omni-sportvereniging ABS.

P.J. Jonker
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Jonker is werkzaam in de Jeugdgezondheidszorg en sinds 1979 werkzaam bij de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD Regio Stedendriehoek. Zij wordt gezien als de âstuwende krachtâ binnen de afdeling en vervult een voortrekkersrol in de ontwikkeling van de jeugdgezondheidszorg.
Daarnaast is zij vijf jaar docent voor het onderwijs in haar werkveld geweest.
Ze is sinds 1996 supervisor en praktijkbegeleider voor artsen in opleiding. In het kader van de organisatie Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland was zij actief als

* samensteller van de âRichtlijn voor gebruik van dossier- en postbehandeling in de jeugdgezondheidszorgâ,
* voorvechter van âbewegen moetâ. Zij was dagvoorzitter van een vergadering over dit onderwerp en

* zij was lid van de secreditatiecommissie voor de jeugdgezondheidszorg.

Jonker wordt een inspirerend en groot voorbeeld genoemd. Daarnaast is zij vrijwilliger van de Nederlandse Fietsersbond.

R. Minis-Schreuder
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Minis was van 1987 tot 1997 vrijwilliger op basisschool De Windroos. Zij was zes jaar voorzitter van de ouderraad en voortrekker voor bijvoorbeeld het pleinfeest en het kerstontbijt. Ook was zij overblijfouder en bij allerlei andere activiteiten stond zij klaar. Sinds 1990 is zij vrijwilliger bij bureau Slachtofferhulp. Ook biedt zij ondersteuning bij de afhandeling van de strafzaak en eventuele schade. Sinds vier jaar is zij lid van de Regionale Vrijwilligersraad Slachtofferhulp IJsselland/Flevoland. Daarnaast is zij mentor en heeft zij al vele mensen ingewerkt. Sinds 1996 is zij vrijwilliger in het kader van wijkaanpak/buurtwerk. Tot 2000 was zij een wijkteamlid van wijk 3 en sinds 2001 is zij actief in de Buurt aan Zet-groep, een project in het kader van het grotestedenbeleid.

L. Nusman
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Nusman was tot zijn pensionering werkzaam als directeur bij een instelling van het Bijzondere Jeugdwerk in Twello. Daarnaast was en is hij betrokken, met name bestuurlijk, op het terrein van de sport. Van 1984 tot 1992 was hij voorzitter van de Honk- en Softbalvereniging The Eagles in Deventer. Van 1989 tot 2000 was hij waarnemend en vice-voorzitter van de Deventer Sportraad. Verder was hij secretaris en voorzitter van de huldigingscommissie, begeleider van de talentenklas van de voormalige Alexander Hegius Scholengemeenschap, voorzitter van de Sportmarkt Keizerlanden, bestuurslid van de Stichting Stadsmarketing, afgevaardigde bij het Sportmedisch Adviescentrum en vertegenwoordiger bij het overlegorgaan School en Sport. Van 1994 tot heden is hij de penningmeester van de Stichting Double Dutch Open, een tweejaarlijks sportevenement dat in de Scheg wordt georganiseerd. Op dit moment ontmoeten ongeveer vijfhonderd gehandicapte en niet-gehandicapte sporters en begeleiders elkaar bij zwemmen, zitvolleybal, rolstoeltennis en rolstoelbasketbal. Tijdens de evenementen van 2000 en 2002 vervulde hij daarnaast ook nog de functie van voorzitter.

J. Schepers
Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Schepers is directeur van de Rabobank in Deventer. Voor de Rabobankgroep vervulde en vervult hij diverse functies waaronder Secretaris bestuur Kring Zwolle, Lid Centrale Kring, Voorzitter KOR banken, Lid Rabo Studie Kring en Lid Commissie Sponsoring Paardensport Rabobankgroep. Daarnaast ontplooide en ontplooit hij de volgende nevenactiviteiten: sinds 1988 is hij penningmeester van de Deventer Evenementen Stichting.
Hij was veertien jaar lid van het dagelijks bestuur van de Landelijke Rijvereniging en Ponyclub De Schalkruiters. Sinds 1990 is hij actief voor het MKB Deventer. Hij was tien jaar lid van het Algemeen Bestuur van de Kamer van Koophandel. Hij was acht jaar lid van de commissie financiën en personeel van de Koninklijke Nederlandse Hippische Federatie. Sinds 1994 is hij bestuurslid en sinds vier jaar vice-voorzitter van de Deventer Kring van Werkgevers en is hij lid van het Algemeen bestuur van de Kamer van Koophandel Veluwe-Twente. Sinds 1996 is hij lid van de commissie Financiën en personeel van de Koninklijke Nederlandse Landelijke Federatie van rijverenigingen. Sinds 1998 is hij voorzitter van de VVD afdeling Deventer-Diepenveen. Sinds 2002 is hij lid van de Raad van Toezicht van het ROC Aventus in Apeldoorn en hij is lid van de Stuurgroep Spiegel op Deventer, van het Breed Economisch Beraad en mede-initiator van het Nieuw Deventer Circuit.
Voor zijn komst naar Deventer werd hij benoemd tot erebestuurder van beurscomplex Stichting Prins Bernhard Hoeve in Zuidlaren.

D. Teunis
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Teunis is sinds 1979 werkzaam als wijkverpleegkundige bij de Thuiszorg in Deventer. De laatste tien jaar houdt zij zich in het bijzonder bezig met de jeugdgezondheidszorg voor de leeftijdscategorie 0 tot 4 jaar. Zo is zij onder andere actief in de zuigelingenzorg, het opvoedkundig spreekuur maar vooral als aanspreekpunt voor alle jonge moeders in haar wijk die haar op handen dragen. Hoewel er sprake is van betaalde werkzaamheden wordt een beeld geschetst van een vrouw die zich op meer dan karaktervolle en voorbeeldige wijze inzet. Er is sprake van persoonlijke bijzondere verdiensten voor de samenleving in de hoofdfunctie en gezien de aard, actualiteit, uitstraling en maatschappelijke betekenis van haar inzet.

R. Veld
Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Vanaf het begin van de jaren zeventig tot heden heeft Veld zich ontwikkeld tot een ambassadeur voor de topsport in Nederland. Aanvankelijk als topatleet. Hij was in de jaren zeventig achtmaal Nederlands kampioen op het nummer 3000 meter steeple, 10 kilometer, 25 kilometer en de marathon. In 1978 vestigde hij een lang standgehouden Nederlands record op de marathon in 2.14.02. Daarnaast nam hij deel aan de Europese Kampioenschappen indoor in Rotterdam in 1973 en in 1978 in aan de Europese Kampioenschappen atletiek in Praag. Na zijn actieve topsportcarrière zette hij zich belangeloos in voor de succesvolle coaching en begeleiding van nationale en internationale toppers als Gerard Nijboer, Marti ten Kate, Gerard en Henk Mentink, John Vermeulen en Gerard Kappert. Hij stuurde trainingen aan, fungeerde daarbij als tempomaker en wist talenten te inspireren tot optimale topprestaties. Op die manier stond hij aan de basis van het succes van Gerard Nijboer voor wie de familie Veld een tweede huis vormde. Hij verzorgde daarbij ook alle zakelijke aspecten en sinds 19982 fungeerde hij als onbezoldigd manager van het Adidas Running Team.
Zijn grote verdiensten binnen de KNAU is vooral dat hij er in geslaagd is een brug te slaan tussen de wegatletiek en de sportbond. Met zijn jarenlange betrokkenheid in de atletieksport heeft hij zowel nationaal als internationaal een goed netwerk weten te ontwikkelen waarvan niet alleen de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie maar ook organisaties als de Thales FBK Games in Hengelo en Fortes Rotterdam goed gebruik van weten te maken.
Verder was hij van 1973 tot heden sportpromotor in de gemeente Deventer. Van 1978 tot 1996 was hij begeleider van topatleten. Van 1990 tot heden is hij bestuurslid van de Stichting Atleten Fonds. Van 1997 tot heden is hij bestuurslid van de KNAU en beheerder van de functie âportefeuillehouder topatletiek voor wegatletiek en veldlopenâ. En sinds 2001 is hij vrijwilliger bij de Sallandse Golfclub De Hoek in Diepenveen.

H. Veldwachter
Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Veldwachter zet zich als sinds 1968 in voor de schaatssport in Deventer. Daarnaast is hij sinds 1995 kaderlid en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden, afdeling Overijssel. Vanaf 2005 wordt hij bestuurslid van de Bond Oud Revalidanten Loo Erf, een groot blindeninstituut. Voor de schaatssport was hij 31 jaar secretaris van de afdeling Hardrijden van de Deventer IJsclub.
Sinds 2003 is hij chef van het jurywezen van de wedstrijdcommissie Hardrijden van deze vereniging, lid van de ledenwerfcommissie en medeorganisator van acties waaronder scholenbezoek. Naast zijn lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden is hij sinds 1995 actief voor de Bond Oud Revalidanten Loo Erf. Hij was twee jaar vrijwilliger vanuit het Blindeninstituut Bartiméus in Zeist voor het project âdialoog in het donkerâ. Sinds 1997 is hij lid van de werkgroep Choroidermie, de erfelijke oogziekte waaraan hij zelf ook lijdt, van Retina Nederland. Sinds 1999 is hij vrijwilliger bij de blindensoos Kiekuut in Deventer en betrokken bij de lotgenotenvereniging De Hanzeclub. Sinds 2003 is hij lid van de Adviesraad gezondheidszorg van de gemeente Deventer.

A.J. Westerbeek
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Westerbeek heeft zich sinds 1962 ingezet voor de samenleving in Lettele.
Hij is nu meer dan veertig jaar terreinknecht, medeorganisator en uitvoerder van alle voorkomende werkzaamheden voor Voetbalvereniging Lettele. Daarnaast is hij sinds 1964 secretaris van het bestuur én wedstrijdsecretaris. Voor gemeenschapshuis De Spil was hij van 1976 tot 1988 als afgevaardigde van de voetbalvereniging bestuurslid en verantwoordelijk voor de exploitatie en het beheer van het gemeenschapshuis. Sinds 1990 is hij lid van de barcommissie. Sinds 1989 is hij bestuurslid voor de begrafenisvereniging in Lettele en sinds 1999 is hij koster in de Nicolaaskerk in Lettele waar hij verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van de rouw- en trouwdiensten.

Publicatiedatum: 29-4-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 29 april 2005