Gemeente Borger-Odoorn


29-04-2005
BORGER-ODOORN KRIJGT CADEAU VAN ARCHITECT GEMEENTEHUIS

Het ontwerp van het architectenbureau Alberts en Van Huut voor het gemeentehuis van Borger-Odoorn voorzag in het lazuren van enkele wanden in het gebouw, met name in de centrale hal.

Het gaat om het aanbrengen van speciaal sluierwerk waarbij dunne lagen transparante kleuren worden aangebracht. Het idee van de architect werd ook door het gemeentebestuur omarmd. Centraal uitgangspunt van de gemeente was echter dat het gemeentehuis moest worden gerealiseerd binnen het daarvoor uitgetrokken krediet. Omdat het aanbrengen van sluierwerk niet de hoogste prioriteit had, sneuvelde dit voorstel om financiële redenen.

De architect heeft aangegeven dat hij dit betreurt. Zoals elk bouwproject is ook het nieuwe gemeentehuis Borger-Odoorn een bijzonder project. De betrokkenheid van de gebruikers en met name de inwoners is van grote invloed geweest. Inbreng van schoolkinderen en plaatselijke kunstenaars zijn bepalend geweest voor het proces.

Eén van de onderdelen van het ontwerpproces namelijk het kleuren van de wanden kon tot op heden niet worden gerealiseerd. Naar de mening van het architectenbureau is het, vanuit het besef dat kleur een essentiële rol speelt in onze belevingswereld en daarmee ons welbevinden, van belang dat die kleur alsnog wordt aangebracht.

Ook de verbondenheid tussen de schildering van Herman Kolker en de glaskunst van Edith Stoel wordt versterkt in de kunst van het lazuren door Lani van Petten. Hun inspanningen komen beter tot recht als er kleuren worden aangebracht op de nu nog spierwitte wanden van de hal.

Het architectenbureau heeft het gemeentebestuur onlangs aangeboden om op zijn kosten het sluierwerk in de centrale hal alsnog aan te brengen. Burgemeester en wethouders hebben dit aanbod geaccepteerd. De werkzaamheden worden in de maand mei in opdracht van Alberts en Van Huut uitgevoerd.