Gemeente Heeze-Leende


Daadkrachtig bouwen aan een school voor Sterksel

De gemeenteraad heeft op 20 december vorig jaar besloten in te stemmen met nieuwbouw van de basisschool in Sterksel. Echter met de harde voorwaarde dat deze nieuwbouw budgettair neutraal moet verlopen. Dit betekent dat, via woningbouw en dus verkoop van grond op de huidige locatie van de school, voldoende financiële middelen moeten vrijkomen om de school te bekostigen. Het college heeft de opdracht gekregen om vóór augustus 2005 met uitgewerkte plannen te komen, die de gemeenteraad op 3 oktober kan vaststellen. De gemeente onderzoekt momenteel een aantal opties.

Waar kan de gemeente de school bouwen?
Om de raad op 3 oktober een uitgewerkt plan te kunnen voorleggen, onderzoekt de gemeente als eerste welke locatie in Sterksel geschikt is om een school budgettair neutraal te bouwen. Daarbij speelt mee dat bij alle betrokken partijen binnen Sterksel draagvlak bestaat om te komen tot de ontwikkeling van een Brede School, met een integratie van de peuterspeelzaal, de bibliotheek en het dorpshuis. Twee locaties voor een nieuwe school in Sterksel zijn in eerste aanleg door de gemeente onderzocht, te weten:


* De huidige schoollocatie: waarin opgenomen de bouw van een nieuwe school aangevuld met woningbouw;

* Locatie Valentijn: bouw van woningen op de huidige schoollocatie en een nieuwe school bouwen in combinatie met het dorpshuis Valentijn.

Na onderzoek blijkt dat nieuwbouw op de huidige schoollocatie budgettair neutraal kan.

Zowel het schoolbestuur als de Dorpsraad vinden de huidige schoollocatie geen goede keuze omdat het gewenste brede schoolconcept hierdoor niet gerealiseerd kan worden. Hun voorkeur gaat uit naar een situering in de kom van Sterksel.

Kernontwikkeling Sterksel
Al langere tijd is de Dorpsraad samen met de school, de dorpswinkel en horeca Winters in overleg met Wocom om te komen tot het opnieuw inrichten van het gebied tussen de Beukenlaan, Pastoor Thijssenlaan en Valentijn. In dit gebied willen ze ook een nieuwe school bouwen. De locatie Valentijn betreft zowel voor de Dorpsraad als het schoolbestuur de second best optie.

Om tegemoet te komen aan de wensen van de Dorpsraad en het schoolbestuur is recent in een overleg met hen afgesproken dat Wocom op korte termijn via een quick scan de haalbaarheid en betaalbaarheid van de centrumontwikkeling onderzoekt. Op 24 mei zal dit onderzoek zijn afgerond.

Wanneer dan blijkt, dat binnen de harde gemeentelijke randvoorwaarde van budgettaire neutraliteit, het centrum herontwikkeld kan worden, zal Wocom vervolgens voor 1 augustus a.s. een meer uitgewerkte visie op het totale gebied aanleveren. Deze visie zal het college tezamen met het onderzoek naar de realisering van een brede school op de locatie Valentijn ter besluitvorming aan de raad voorleggen.

Stand van zaken onderzoek locatie Valentijn
Op de locatie Valentijn zijn in eerste aanleg de mogelijkheden verkend om het voorste gedeelte van het gebouw Valentijn te slopen en de school aan de voorzijde van Valentijn aan te bouwen. Hiervoor is voldoende ruimte aanwezig, behalve voor de speelplaats. Voor de speelplaats zijn daarom twee opties onderzocht:
* Aanleg speelplaats achter de gymzaal van Valentijn. Hiervoor moet de gemeente een deel van de pastorietuin aankopen.
* Aanleg speelplaats aan zijkant. Hiervoor moet de gemeente een deel van de weg tegenover de ingang van Valentijn afsluiten en verleggen.

Ruimtelijk vormt het afsluiten en verleggen van de weg een slechte optie. Bovendien ontstaan parkeerproblemen en stijgen de kosten door het verleggen van de leidingen en het aanpassen van de infrastructuur.

Na terugkoppeling met het Stichtingsbestuur van Valentijn wordt nu geopteerd voor gedeeltelijke sloop van de zijkant van Valentijn (nabij foyer) en aanleg speelpaats achter de gymzaal.
Met Wocom en andere partijen zijn verkennende gesprekken geopend om de brede school budgettair neutraal op de locatie Valentijn te kunnen realiseren.

Voorlichtingsavond
Op 10 mei a.s organiseert de gemeente om 19.30 uur in het dorpshuis een voorlichtingsavond voor de inwoners van Sterksel.