Provincie Zuid-Holland

samenvatting Vergadering GS Zuid-Holland 26 april 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 26 april 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Schrfitelijke vragen van de SP over voormalige stortplaats huisvuilDe voormalige stortplaats voor huisvuil aan de Nieuw- Hongerlandsedijk te Spijkenisse is beveiligd met een afdeklaag, waardoor er geen risico's zijn voor mensen die er in de buurt wonen. Verder zal het terrein door de gemeente worden gesaneerd en zal de provincie hierop toezien. Het eerste gesprek hierover heeft al plaatsgevonden. Dit antwoorden GS op vragen van het statenlid Vermeulen (SP). GS melden in hun reactie verder, dat zij al in 1999 hadden vastgesteld dat de bodem van de voormalige huisvuilstortplaats ernstig is verontreinigd. Toen is ook bepaald, dat de sanering gezien een -beperkt- verspreidingsrisico in het grondwater uiterlijk voor 2009 moet beginnen.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Besluitaanvraag verklaring van geen bezwaar Hornbach in AlblasserdamGS hebben besloten een verklaring van geen bezwaar te verlenen met betrekking tot de, inmiddels opnieuw aangevraagde, bouwvergunning door Hornbach bij de gemeente Alblasserdam. Hornbach heeft als megabouwmarkt met tuincentrum eerder een bouwvergunning aangevraagd waar de provincie een verklaring van geen bezwaar voor gaf. Deze heeft de Raad van State afgekeurd de verklaring was volgens de Raad onvoldoende gemotiveerd. Bij deze nieuwe aanvraag is aandacht besteed aan de relevante ruimtelijke aspecten. GS constateren dat het nieuwe plan geen problemen oproept m.b.t. aspecten op het gebied van milieu, geluid en bodem, Flora- en Faunawet en externe veiligheid. Bij het afgeven van de verklaring van geen bezwaar is tevens afgesproken dat in overleg met de gemeente en het bedrijf nader wordt onderzocht in welke mate er een toename is van het aantal overschrijdingen van fijn stof en of er sprake is van vermindering van het aantal verkeersbewegingen (dus van de concentratie fijn stof in dit gebied) naar Rotterdam Zuid door een vestiging van Hornbach in Alblasserdam.

Restauratie Fort WierickerschansGS stellen voor aan Provinciale Staten een subsidie van ¤ 1.250.000,- te verlenen aan Staatsbosbeheer ten behoeve van voltooiing van de restauratie van het poortgebouw en het Arsenaal van Fort Wierickerschans. Staatsbosbeheer is eigenaar van dit Rijksmonument. Het Arsenaal uit 1830 zal worden ingericht als informatie- en bezoekerscentrum Groene Hart. Op 25 mei wordt de statenvoordracht voorgelegd aan Provinciale Staten.

Regeling Ruimte voor Ruimte succesvol De regeling Ruimte voor Ruimte is bedoeld om de kwaliteit van het landschap in Zuid-Holland te verbeteren. Voormalige (agrarische) bedrijfsgebouwen en kassen worden vervangen door een aantal woningen, die per saldo veel minder ruimte in beslag nemen. De regeling heeft in anderhalf jaar tijd veel respons opgeleverd. Als alle aanvragen worden uitgevoerd, verdwijnt 60.000 m2 bebouwing uit het Zuid-Hollandse landschap. Daarvoor in de plaats worden in totaal negenentwintig compensatiewoningen gebouwd, die slechts 5% van de oorspronkelijk bebouwde oppervlakte in beslag nemen. Dit blijkt uit een eerste evaluatie van de regeling die 26 april door het college van GS is vastgesteld. "De regeling heeft tot dusver 47 aanvragen opgeleverd, waarvan 70% aan de voorwaarden voldoet. In vrijwel alle gevallen zullen de woningen op het perceel van de gesloopte bebouwing worden gebouwd,' aldus gedeputeerde Asje van Dijk. Lees het persbericht.