Gemeente Stein


Steenmarters in en om huis
29-04-2005

Steenmarters kunnen voor veel problemen zorgen, vooral als er een in of om uw huis rond loopt.

De steenmarter heeft een donker- tot vaalbruine vacht met een witte, gevorkte bef die uitloopt tot op de voorpoten. Hij is zo groot als een kat, maar staat lager op zijn poten.

Sinds 1942 is de steenmarter beschermd, omdat hij in Nederland toen vrijwel niet meer voorkwam. De steenmarter slaapt overdag. In bewoonde gebieden verblijft hij graag op zolders, niet alleen om te slapen, maar ook om zijn jongen groot te brengen. Vanaf september zijn de jongen groot genoeg om zelfstandig te gaan leven; zij worden dan ook hardhandig (dit gaat gepaard met vechten, geschreeuw etc.) door moedermarter verjaagd.

Wanneer u een marter op zolder hebt, merkt u dat meestal het eerst aan lawaai: het lijkt net of er inbrekers in huis zijn. De steenmarter is een speels dier en rent s nachts graag heen en weer en speelt met zijn soortgenoten.

In sommige gevallen raken mensen licht in paniek door de overlast die de steenmarters s nachts veroorzaken; men is ook vaak bang voor hem. Voor de steenmarter hoeft u echter niet bang te zijn.

Hij valt geen mensen aan, behalve wanneer hij echt in het nauw gedreven wordt of als zijn jongen worden bedreigd zal hij zichzelf en zijn jongen natuurlijk verdedigen. De steenmarter zal ook niet gauw door een openstaand raam of openstaande deur naar binnen gaan. Hebt u konijnen of kippen, zorg er dan voor dat de hokken s nachts goed afgesloten zijn, ook aan de bovenkant.

Mocht u steenmarters in huis hebben of anderszins last ondervinden van zijn aanwezigheid (auto) kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de Algemene Dienst van de gemeente tel. 046 4203070.