Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

29 april 2005

Meppel voert VROM-taken veelal goed uit

De gemeente Meppel voert over het algemeen haar wettelijke taken op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening en milieu goed uit. Dit is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van de VROM-Inspectie. Het onderzoek vond vorig najaar plaats en was gericht op de uitvoering van de wet- en regelgeving van VROM in de jaren 2003 en 2004. De gemeente gaat de door de VROM-Inspectie aanbevolen verbeteringen vastleggen in een plan van aanpak.

Uitkomst onderzoek

De Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop de gemeente haar taken op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening en milieu uitvoert. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar het verlenen en handhaven van bouw- en milieuvergunningen en het opstellen en handhaven van bestemmingsplannen.

De Inspectie constateert dat de gemeente over het algemeen de VROM-taken actief oppakt en voldoende uitvoert. Een aantal taakonderdelen kan echter verbeterd worden. Zo kan de uitvoering van het toezicht meer gestructureerd worden en kunnen in het bijzonder de wettelijke taken op het gebied van bouw- en woningtoezicht en ruimtelijke ordening, beter gehandhaafd worden. Daarnaast is meer aandacht nodig voor het brandveilig gebruik (gebruiksvergunningen) en de uitvoering van het Bouwstoffenbesluit. De gemeente Meppel heeft nog niet voor alle taken beleid vastgesteld en doorvertaald in een programmering van de taken. Hierin is voor de gemeente Meppel nog kwaliteitswinst te behalen.

Verbeterplan

De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van het onderzoek besproken met de gemeente. Deze gaat de opmerkingen en verbeterpunten van de VROM-Inspectie vastleggen in een verbeterplan. In het najaar van 2005 is er een gesprek over de voortgang van dit plan.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=20063 )