Gemeente Lingewaard


Lingewaard deelt mee in lintjesregen

Zestien inwoners van de gemeente Lingewaard hebben tijdens de traditionele lintjesregen een koninklijke onderscheiding ontvangen. Allen werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Rob Persoon mocht in Huissen de lintjes uitreiken.

Angeren
Mevrouw M.A.T. van Baal-Lubbers is 25 jaar vrijwilliger. Vanaf 1980 is ze bij de Nationale Vereniging De Zonnebloem in Angeren. Zij houdt zich bezig met uitstapjes en activiteiten voor zieken. Daarnaast vanaf 1994 verkeersbrigadier en collecteert ze voor diverse verenigingen. In de periode 1983-1995 was zij parochieraadslid van St. Bavo. Tegenwoordig is zij nog altijd actief als lectrice/voorganger en verleent medewerking bij avondwaken, lekenvieringen, de Goede Vrijdagviering, de Angerense Umdracht en de Nationale Ziekendag.

Doornenburg
De heer T.G.R. van de Woerdt heeft vanaf 1965 tal van bestuursfuncties vervuld. Zoals bij Schuttersvereniging Gijsbrecht van Aemstel, Supportersvereniging GVA, Overlegorgaan Doornenburg, Scouting St. Maarten Doornenburg, Stichting Welzijn Ouderen Bemmel en was initiatiefnemer van een kindervakantiecomité. In 1984 kwam Van de Woerdt in de gemeenteraad. Naast zijn functie als raadslid en voorzitter/penningmeester van Overlegorgaan Doornenburg is hij tegenwoordig bestuurslid van Stichting Medische Gezondheidszorg Doornenburg. Van de Woerdt heeft recent een stichting Cultureel Doornenburg opgericht met de bedoeling de oude cultuur van zijn dorp terug te brengen.

Bemmel
De heer G.J.T. van de Pasch kwam in 1970 naar Bemmel en werd meteen lid van herenkoor St. Ceacilia. In 1989 begonnen als bestuurslid en sinds 2001 penningmeester. In 1974 werd hij lid van harmonie UDI. Van 1990 tot 1994 bestuurslid en sinds 1999 is hij vice-voorzitter. In de periode 1979-1989 was Van de Pasch bestuurslid van Ponyclub Bemmel. Tien jaar was hij podium- en decorbouwer bij carnavalsvereniging De Blauwe Pony. In 1997 breidde hij zijn vrijwilligerswerk. Voor Tafeltje Dekje brengt hij wekelijks maaltijden rond. Bewoners van zorgcentrum De Gouden Appel brengt hij op verzoek naar bijvoorbeeld familie en dokter. Als cameraman legt hij gebeurtenissen op video vast die in het zorgcentrum worden uitgezonden. Sinds 1997 is hij lid van de Parochiële Caritas Instelling en begeleider bij Vluchtelingenwerk Rijn IJssel. In 1999 begon hij als podium- en decorbouwer bij toneelvereniging Teejaater Pan.

Gendt
Mevrouw Th.H.J. Beusker-Koenders heeft zich jarenlang ingezet voor het Nederlandse Rode Kruis afdeling Gendt (1982-1999). Zij heeft zich bezig gehouden met donateuracties, het promoten van het Nederlandse Rode Kruis op markten en braderieën en de coördinatie van hulpdiensten bij plaatselijke evenementen. Zonder op de voorgrond te treden vervulde ze haar vrijwilligerswerk.
Vanaf 1975 is mevrouw Beusker-Koenders actief voor de Martinusparochie. Twintig jaar zorgde ze voor de financiële administratie. In de periode 1982-1999 was zij bestuurslid en secretaris. Acht jaar was ze penningmeester en oprichtster van de werkgroep Omzien naar elkaar die zieken en mensen helpt met rouwverwerkingproblemen. In 2003 is zij gestopt met uitzondering van de bloemversiering in de kerk.

De heer H.C.W. Evers maakt sinds 1980 deel uit van het bestuur van de Coöperatieve Rabobank Gendt-Doornenburg. Van 1997 tot 2004 was hij bestuursvoorzitter.
In de loop der jaren heeft Evers als vrijwilliger verschillende bestuursfuncties vervult. Zoals in de Commissie Cultureel Centrum de Lootakkers, Vereniging van kerkcollectanten van de Heilige Martinusparochie en de Vincentiusvereniging. Evers heeft altijd oog gehad voor de zorg van zieken en bejaarden. Zo is hij penningmeester van Zorgcentrum St. Jozef. Sinds 1999 is hij bestuurslid van de Stichting Vrienden van St. Jozef. Deze stichting stelt zich ten doel om aanvullingen te realiseren voor het zorgcentrum. In de periode 1979 tot 1991 was hij bestuurslid van de Wit-Gele Kruisvereniging en verantwoordelijk voor de begroting en exploitatie.

De heer G.J. van Leeuwen was tot 1 september 2004 algemeen directeur van Rabobank Gendt-Doornenburg. Gedurende zijn maatschappelijke carrière heeft hij vanaf 1963 onafgebroken functies bekleed bij diverse sportverenigingen. Toen hij in 1987 naar Gendt kwam had men al snel in de gaten dat Van Leeuwen over de nodige bestuurskwaliteiten beschikt. Vanaf 1991 is hij voorzitter technische commissie van Tennisvereniging LTC Gendt. Sinds 1997 voorzitter van de tentoonstellingscommissie Vogelvereniging Gendtse Vogel Vrienden. In 2003 is de Steunstichting Gendt-Doornenburg opgericht. Deze stichting zorgt voor geldelijke steun bij uitzonderlijke activiteiten/ evenementen in Gendt en Doornenburg. Van Leeuwen is voorzitter

De heer K.W. Witjes heeft Betuwe Promotions BV in Gendt groot gemaakt. Bij het 25-jarig bestaan heeft hij zijn bedrijf overgedragen aan zijn zoon. Niet alleen op zakelijk gebied maar ook op sportief en maatschappelijk terrein heeft Witjes zich jarenlang ingezet voor de Gendtse gemeenschap. In 1968 was hij de initiatiefnemer van motorcrosswedstrijden in Gendt. In 1969 richtte hij de Stichting Motor en Auto Racing Sport op die in de Gendtse polder motorcross- en autospeedwaywedstrijden jarenlang heeft gehouden. In 1978 richtte hij de Stichting Gendt voor Polen op. Witjes was lid van de verlotingscommissie Stichting Gendtse Paarden- en Ponymarkt. In 1984 heeft hij zich ingezet voor realisering van een manege voor de plaatselijke rij- en ponyclub De Waalruiters. Tien jaar was hij voorzitter.
Door zijn inzet is de Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Doornenburg nieuw leven ingeblazen. Witjes is vanaf 1978 bij de sponsorcommissie van De Bataven.

Haalderen
Mevrouw G.M.A. Peek-Ederveen is iemand die de wandelsport een zeer warm hart toedraagt. In 1960 was ze mede-oprichtster van Pro Corpore afdeling Wandel in Gendt en sindsdien ook secretaris. Zij is de spil van de wandelvereniging. Als secretaris draagt zij zorg voor allerlei zaken die met deelname aan marsen te maken hebben. Zoals inschrijving, het tijdig verkrijgen van de startbewijzen, regelen van vervoer, verzorging en het toezicht houden op minderjarige leden tijdens de marsen.
De heer P.W.G.A. Demon is hij mede-oprichter en voorzitter van de Gemengde Zangvereniging Cantilene. Daarnaast is hij lid van het kerkbestuur van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten. In 2000 nam hij het voorzitterschap op zich van de plaatselijke Parochiële Caritas Instelling. Onder zijn leiding is deze instelling nieuw leven in geblazen. Drie jaar later werd hij vice-voorzitter van het kerkbestuur. Tussen 1990 en 2003 heeft Demon verschillende kaderfuncties vervuld bij FNV Bouw, afdeling Bemmel.

Huissen
De heer W.J. van Baal zet zich vanaf 1975 in voor het culturele en maatschappelijke leven in Huissen. Zoals voor de Historische Kring Huessen. Sinds 1984 is hij secretaris. Zijn werkzaamheden als bestuurslid en beleidsmaker van thematentoonstellingen nemen veel tijd in beslag.
Verder is hij actief in het stichtingsbestuur van carnavalsvereniging De Kraonige Zwaone, parochiebestuur H.H.Martelaren van Gorcum Huissen-Zand en de Parochiële Caritas Instelling.

Mevrouw A.M. Peters is 38 jaar actief binnen Stichting De Klup Over-Betuwe. Zij was mede-oprichtster van deze stichting die tot doel heeft het bevorderen van gespecialiseerde recreatie en creativiteit voor verstandelijk gehandicapten. Elke vrijdagavond komen in Huissen 60 verstandelijk gehandicapten uit de regio bijeen voor een recreatieve avond. Daarnaast is Peters sinds 1955 verbonden aan het bestuurscomité Huissens Carnaval. Ook de thuiszorg kan altijd een beroep op haar doen voor het bezoeken van zieken.

De heer G.M. van der Vegt zet zich al vele jaren in voor het maatschappelijk welzijn. Een belangrijk gedeelte bij de Raad van Toezicht van de Coöp. Rabobank U.A. Huissen. Van 1999 tot 2004 was hij voorzitter. Vanaf 1988 is hij bestuurslid van woningbouwvereniging De Eenvoud. Een kleine particuliere woningbouwvereniging met 300 woningen. Ook is hij voorzitter van de commissie van Toezicht van het Huis van Bewaring en voorzitter van de beklagcommissie die zwaardere klachten behandeld van gedetineerden. Sinds 2000 is hij voorzitter van de stichting Bibliotheken Bemmel, Gendt en Huissen. Van der Vegt is secretaris van de Stichting Sociaal Cultureel Centrum De Kinkel te Bemmel,

De heer C.M.H.E. Crolla werd in 1989 (onbezoldigd) geestelijk verzorger van zorgcentrum Sancta Maria in Huissen. Bovendien verricht hij kerkdiensten in beide parochies van Huissen. In Sancta Maria geeft hij veel steun aan de bewoners en leeft mee met ups en downs en spreekt moed in. Gedurende de laatste 10 jaar zet decorandus zich in voor de organisatie van de Huissense Umdracht. Crolla is 30 jaar geestelijk verzorger van de Zusters van Elden en onbezoldigd pastor van de militaire kapel in Schaarsbergen.

Mevrouw P.C.M. Willemsen-Gerritsen is vanaf 1988 vrijwilliger van diverse kerkelijke werkgroepen. Telefoniste, gastvrouw, verzorging administratie, opmaak parochieblad, niets is haar te veel. Verder is zij lid van de werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede. Mevrouw Willemsen zet zich in voor bewoners van verpleeghuis Kalorama. Eén keer per week bezoekt zij een bewoonster om bijvoorbeeld mee winkelen of om samen een andere activiteiten te ondernemen. Vier keer per jaar begeleidt ze een groep bewoners op vakantie. Ze is sinds 1994 vrijwilliger bij de Stichting Varen met Joop.

De heer H.H.M. Wolters heeft ruim dertig jaar bij het veilingwezen en Rabobank bestuursfuncties vervuld. In 1965 trad hij toe tot het bestuur van de toenmalige veiling Huissen. Via die hoedanigheid is hij betrokken geweest bij de totstandkoming van VV70. In de jaren tachtig ging deze veiling door een fusie op in veiling Oost Nederland. Tegenwoordig geheten Bloemenveiling Oost-Nederland. Tot 1997 was hij bestuursvoorzitter. Begin jaren 90 was Wolters mede-oprichter de STOL-projectgroep die grondaankopen deed voor realisering van Bergerden.

Mevrouw H.W.H. Kemperman-Flintrop startte haar
vrijwilligersactiviteiten in 1969 bij de EHBO in Huissen. Sinds 1984 is ze bestuurslid. Ruim twintig jaar verricht ze allerlei activiteiten voor de parochie. In 1974 werd ze actief voor de Nationale Vereniging De Zonnebloem. Ze organiseert jaarlijks een regionale vakantieweek voor 25 patiënten en diverse ééndaagse activiteiten. Sinds 1980 coördineert ze de collectes voor onder andere de Nederlandse Hartstichting in Huissen en collecteert zij voor andere liefdadige instellingen.

Geplaatst 29 april 2005