Gemeente Coevorden

Adres gemeente coevorden: postbus 2 7740 AA Coevorden Tel (0524) 59 85 98 Fax (0524) 59 85 55 info@coevorden.nl

Vijf inwoners ontvangen Koninklijke Onderscheiding

Burgemeester Bert Bouwmeester van de gemeente Coevorden reikte op vrijdagochtend 29 april 2005 vijf Koninklijke Onderscheidingen uit, waaronder één onderscheiding aan een inwoner van de Duitse gemeente Laar.

De volgende personen ontvingen een Koninklijke Onderscheiding:

1. Mevrouw Aaltje Stellinga-de Vries, wonend aan het adres Krimweg 121, te Coevorden.

Mevrouw Stellinga is 30 jaar lid van de EHBO vereniging Coevorden. Vanaf 1979 is zij (inmiddels 25 jaar) kaderinstructrice van deze vereniging, die ongeveer 100 leden telt en aangesloten is bij Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO. Mevrouw Stellinga doet dit vrijwilligerswerk met liefde en straalt dat ook uit op de cursisten. Daardoor is zij een zeer geziene persoonlijkheid zowel binnen als buiten de EHBO-vereniging.

Wekelijks is mevrouw Stellinga gemiddeld 5 uur als vrijwilliger actief voor de EHBO-vereniging. Voor dit werk ontvangt zij een geringe onkostenvergoeding.

Naast haar werk voor de EHBO vereniging is mevrouw Stellinga als vrijwilligster en bestuurslid van 1980 tot 1990 actief geweest bij de ruitervereniging "De Kasteelruiters" te Coevorden. Zij beheerde voor deze vereniging het secretariaat, trad tijdens concoursen op als speaker en begeleidde jonge ruiters.

Mevrouw Stellinga is erin geslaagd om van haar vrijwilligerswerk haar beroep te maken door in 1995 als EHBO-coördinatrice in dienst te treden bij het IVM (Instituut voor Veiligheid en Milieu) te Coevorden. Thans werkt zij een aantal dagen per week bij dit Instituut.

Mevrouw Stellinga is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
---

2. de heer Jannes Arnoldus Helmantel, wonend aan het adres Ter Borghstraat 28, te Sleen.

De heer Helmantel is 15 jaar als vrijwilliger werkzaam bij Slachtofferhulp Nederland, regio Groningen/Friesland/Drenthe. Na zijn pensionering bij de politie is hij bij Slachtofferhulp gaan werken. Aanvankelijk als pionier, omdat er nog heel veel uitgevonden moest worden. In 1995 zijn beleidsregels tot stand gekomen en sindsdien zijn de rechten van slachtoffers beter geregeld. De heer Helmantel helpt met grote inzet slachtoffers van misdrijven en verkeersongevallen in de gemeenten Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden. Regelmatig komt het voor dat hij 40 uur per week, zowel overdag als 's avonds, dit vrijwilligerswerk doet. Hij staat mensen bij met raad en daad, treedt bij zware zaken soms als gemachtigde bij de rechtbank op en begeleidt soms slachtoffers voor een gesprek met de Officier van Justitie.
Grote verdiensten heeft hij bij bemiddeling van conflicten tussen buren. Als politie en justitie geen oplossing weten te bereiken, kan de heer Helmantel vaak nog veel bereiken, waardoor de rust in de buurt terugkeert. Ook conflicten tussen buren in deze gemeente zijn door toedoen van de heer Helmantel opgelost. Het scheelt justitie veel werk doordat de aangiften die de buren over en weer hebben gedaan, na bemiddeling van de heer Helmantel worden ingetrokken.

De heer Helmantel is gepensioneerd en werkte tot 1990 bij de Rijkspolitie. Bij zijn afscheid als commandant van de groep Sleen, is de heer Helmantel de Eremedaille, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau, in goud, verleend.

Voor zijn vrijwilligerswerk bij Slachtofferhulp Nederland is de heer Helmantel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
---

3. de heer Albert Bos, wonend aan het adres Looweg 43 te Coevorden.

De heer Bos is vanaf 1985 als bestuurslid actief in de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS). Deze vereniging opereert landelijk en heeft ongeveer 10.000 leden.

Binnen deze vereniging heeft de heer Bos de volgende functies bekleed:

1985 - 1987 Algemeen secretaris; 1987 - 1988 Bestuurslid zonder portefeuille; 1988 - 1990 Algemeen penningmeester; 1990 - 1992 Vice algemeen voorzitter; 1992 - 1998 Bestuurslid met portefeuille organisatie bijeenkomsten voor slechthorenden;
1998 - 2004 Algemeen secretaris en vanaf 2001 tevens waarnemend voorzitter.

De heer Bos, die zelf slechthorend is, zette zich als vrijwilliger gemiddeld 10 uur per week in voor de landelijke vereniging. Als erkenning voor het werk dat hij voor de vereniging heeft verricht is hij op 14 november 1992 benoemd tot erelid van de NVVS. De heer Bos heeft op 20 november 2004 zijn bestuurlijke functies voor de NVVS neergelegd.

De heer Bos is gepensioneerd maar was werkzaam als directeur van het conferentiecentrum De Talmahoeve te Garderen.

Voor zijn werk voor de NVVS is de heer Bos benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

---

4. de heer Willem Martin Visser, wonend aan het adres de Lichtenburg 28, te Dalerveen.

De heer Visser is arts die na zijn pensionering in februari 1989 15 jaar lang voor diverse organisaties als vrijwilliger werkzaam is geweest aan diverse projecten over de gehele wereld. Deze projecten duurden veelal een aantal maanden achtereen, waarin de heer Visser ongeveer 50 uur per week werkzaam was.

Voor het PUM - het Programma Uitzending Managers dat verbonden is aan de vereniging VNO-NCW - is de heer Visser betrokken geweest bij projecten in Indonesië, Polen en Tanzania.

Voor Simavi is de heer Visser als vrijwilliger werkzaam geweest voor basisgezondheidsprogramma's in Tanzania en Indonesië. Het doel van deze programma's is het verbeteren van de gezondheidssituatie door voorlichtingsactiviteiten, training van personeel, het inrichten van basisgezondheidsdiensten en het ontwikkelen van verwijssystemen. In de programma's wordt aandacht besteed aan en onderzoek gedaan naar de traditionele geneesmiddelen en geneeswijzen. De heer Visser maakte daarbij gebruik van de goede contacten die hij in zijn loopbaan had gelegd.

In verband met zijn leeftijd is het voor de heer Visser noodzakelijk om zijn taken over te dragen aan de lokale krachten die daartoe door hem zijn opgeleid.

De heer Visser is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
---

5. De heer G. Teunis, wonend aan het adres Coevordener Strasse 14 te Laar (Duitsland).

De heer Teunis (van Duitse nationaliteit) is directeur van de Raiffeisen Grenzland eG te Laar. Dit is een coöperatie die zich bezighoudt met de productie van ongeveer 100.000 ton mengvoeders en ongeveer 20.000 ton ontsloten granen. Bij het bedrijf werken ruim 80 mensen. Het werkgebied omvat het graafschap Bentheim en een gedeelte van Nederland langs de grens. Daarnaast is de heer Teunis directeur van de Nederlandse vestiging in Coevorden, Euro-Grenzland BV.

Al vroeg zette de heer Teunis zich in voor goede zakelijke contacten tussen Nederland en Duitsland. Dit heeft in de werkrelatie tot een zeer goede samenwerking geleid. Als gevolg daarvan werd de Raiffeisen Genossenschaft te Laar deelnemer van de Nederlandse inkoopgroep van mengvoeder bedrijven, Veekon BV (thans Maveecom BV). Grondstoffen werden gekocht voor de mengvoerleerindustrie en de agrarische wereld (kunstmest) die werden overgeslagen in de binnenhavens van Kampen, Meppel, Coevorden en Deventer. Dit leidde tot belangrijke economische impulsen.
Daarnaast heeft de heer Teunis zich ingezet voor een betere samenwerking tussen ondernemers aan beide kanten van de grens. Belangrijk item hierbij was de upgrading van het kanaal Coevorden - Almelo voor schepen met een capaciteit van 800 - 1000 ton en de realisering van een binnenhaven in Coevorden als onderdeel van de multi-modale voorzieningen. Het mobiliseren van steun vanuit het bedrijfsleven voor deze ontwikkelingen kan voor een belangrijk deel op zijn conto worden bijgeschreven. In 1989 was hij medeoprichter van Euro-Grenzland BV met als doel om - vooruitlopend op de Europese gedachte - de handelsbetrekkingen tussen beide landen te verbeteren. Euro-Grenzland is een detail- en groothandel in agrarische producten, en biedt werk aan 6 vaste medewerkers en 4 parttimers.

Daarnaast is de heer Teunis van 1976 - 1981 lid van de gemeenteraad van Emlichheim en van 1981 - 1996 lid van de gemeenteraad te Laar.

De heer Teunis is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
---

Namens de burgemeester van Coevorden reikte wethouder Van der Zwaag van Hoogeveen donderdagavond 28 april in Hoogeveen een Koninklijke Onderscheiding uit aan:

6. de heer Klaas Albert Wemmenhove, wonend aan het adres Koematen 8, te Wachtum.

De heer Wemmenhove is 19 jaar bestuurslid van de biljartvereniging H.B.C. te Coevorden. Van deze 19 jaar functioneerde hij 2 jaar als bestuurslid zonder portefeuille en 3 jaar als secretaris. Inmiddels is hij reeds 14 jaar voorzitter. Onder zijn gedreven voorzitterschap is een nieuw clubhuis met de naam "l'Aquit" tot stand gekomen. Als voorzitter heeft de heer Wemmenhove een voorname voortrekkersrol bij de organisatie van het Fratermantoernooi. De opbrengst van dit toernooi gaat naar liefdadigheidsinstellingen, zoals de diverse medische kinderdagverblijven in Drenthe.

De biljartvereniging H.B.C. telt 100 leden en is aangesloten bij het district Zwolle van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond.

Naast zijn werk voor de biljartvereniging is de heer Wemmenhove actief geweest binnen het district Zwolle van de KNBB. Van oktober 1980 tot juni 1988 was hij secretaris, van juni 1988 tot januari 1991 was hij wedstrijdleider en van januari 1991 tot juni 1997 was hij voorzitter van het District Zwolle. Voor zijn vele werk voor het district Zwolle is de heer Wemmenhove op 2 juni 1997 benoemd tot erelid. De KNBB heeft hem benoemd tot bondsridder.

Wekelijks is de heer Wemmenhove gemiddeld 10 uur als vrijwilliger actief voor de Biljartvereniging. Voor dit werk ontvangt hij geen vergoeding.

Naast het werk voor de biljartvereniging is de heer Wemmenhove ook actief binnen de duivensport. Van 1966 tot en met 1974 was hij secretaris van Postduivenvereniging "De doorzetters".
Op 5 januari 1973 richtte de heer Wemmenhove samen met 2 anderen de Funn (Fondclub Union Noord Nederland) op. Deze club organiseerde voor de Duivenhouders uit Noord-Nederland de lange vluchten van de duiven vanaf Bordeaux en Bergerac (afstanden tussen de 500 en 1000 kilometer).

Van 1977 tot 1982 was de heer Wemmenhove secretaris van de afdeling D. Deze afdeling van de Nederlandse Postduiven Organisatie telt 37 verenigingen met 1350 leden in Drenthe, Zwolle en omstreken, de Noord Oost Polder en de Veluwe.

In 1984, 1985 en 1986 organiseerde de heer Wemmenhove in de Bonte Wever te Slagharen de zogenaamde "Prominentenshow". Dit is een driedaagse tentoonstelling waar ongeveer gemiddeld 1750 duiven werden beoordeeld en geshowd. De heer Wemmenhove verzorgde voor de shows tevens de public relations.

De heer Wemmenhove is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.