Raad voor de Journalistiek

Datum: 29-04-2005

WISSELINGEN BIJ RAAD VOOR DE JOURNALISTIEK

Tijdens zijn jaarvergadering, die op 26 april jl. is gehouden, heeft de Raad voor de Journalistiek afscheid genomen van zijn voorzitter mr. J.B. Fleers, vice-voorzitter mr. R.W.L. Loeb en raadslid mw. C.D. Smolders. Mr. A. Herstel, tot dat moment vice-voorzitter, is tot voorzitter benoemd. Als vice-voorzitters zijn tot het presidium toegetreden:

- mw. mr. W.M.E. Thomassen, raadsheer in de Hoge Raad der Nederlanden
- mw. mr. H. Troostwijk, lid Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State
Verder zijn tot Raadslid benoemd:

- dr. M.J. Broersma, universitair docent journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen

- mw. mr. H.M.A. van Meurs, hoofd concern juridische zaken, secretaris Raad van Bestuur N.V. Holdingmaatschappij De Telegraaf
- mw. drs. P. van Schaveren, voormalig voorzitter bestuur Stichting de Volkskrant en voormalig directeur School voor Journalistiek te Utrecht
- drs. B.J. Brouwers, hoofdredacteur Dagblad De Limburger
- mw. drs. M.G.N. Mathot, redactiecoördinator redacteur Gooi en Eembode, eindredacteur Wijdemeren Journaal

- mw. drs. J.X. Nabibaks, coördinerend eindredacteur FEM Business
- mw. F. Santing, redacteur integratie en vreemdelingenzaken, redactie binnenland NRC Handelsblad
De volledige samenstelling van de Raad is te vinden op deze website onder 'De Samenstelling'.

Ook het bestuur van de Stichting Raad voor de Journalistiek is gewijzigd. Afgetreden zijn voorzitter mw. A.G. Scherphuis, secretaris J.J. Timmers en bestuurslid mr. P. Haasnoot. Tot nieuwe voorzitter is gekozen W.H.K. Ammerlaan, voormalig hoofdredacteur Algemeen Dagblad. H. Elzerman, tot dat moment bestuurslid, is gekozen tot secretaris. Tot het bestuur zijn verder toegetreden:

- drs. E. Eljon, Manager Communications & Special Projects SBS6
- mw. drs. S.S.M. Weusten, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant
- drs. P. van Twisk, hoofdredacteur Planet Internet

Verder is op de vergadering het jaarverslag van de Raad over 2004 vastgesteld. Daarin is een globaal overzicht van de behandelde klachten opgenomen, gerubriceerd naar onderwerp. De Raad heeft in 2004 in totaal 89 klachten ontvangen en 100 uitspraken gedaan. Op deze website zijn onder 'Jaarverslag' de voorwoorden van de voorzitter van de Stichting Raad voor de Journalistiek en de voorzitter van de Raad gepubliceerd, alsmede enige specificaties over de in 2004 behandelde klachten. Alle uitspraken zijn integraal gepubliceerd op deze website onder 'Uitspraken'. Het jaarverslag is op te vragen bij het secretariaat van de Raad.
---