Groen!

Brussel, 29 april 2005

Groen! over delocalisatie Bosch:

Vlaamse regering moet sociaal overlegmodel exporteren naar lageloonlanden

De Vlaamse regering moet in haar buitenbelandbeleid ons sociaal overlegmodel actief promoten. Groen! volksvertegenwoordigers Eloi Glorieux en Jos Stassen dienen vandaag een resolutievoorstel in om de sociale rechten van werknemers in de nieuwe Midden- en Oost-Europese lidstaten en kandidaat-lidstaten van de Europese Unie te versterken. Dit initiatief is een reactie op de aangekondigde verhuis van een deel van de productie van ruitenwisserfabrikant Bosch naar Roemenië, waardoor honderden werknemers uit de vestiging in Tienen hun job verliezen. Het resolutievoorstel komt er in samenwerking met ACV-Internationaal.

De zogenaamde lageloonlanden hebben net een omschakeling naar een markteconomie achter de rug. Er is weinig of geen syndicale traditie en het sociaal overlegmodel is er weinig of niet aanwezig. De sociale bescherming en het welzijnsmodel staan in deze landen dan ook op een veel lager niveau dan in Vlaanderen. Hierdoor vinden sommige bedrijven het winstgevend om naar die landen te verhuizen. Zo komt ons sociaal model onder druk te staan en dreigen de arbeids- en loonvoorwaarden uit deze landen de norm te worden. "Dit mag niet. In de plaats daarvan moeten we er net voor zorgen dat ons sociaal overlegmodel als norm wordt uitgedragen naar de Midden- en Oost-Europese landen", zegt Eloi Glorieux (Groen!).

Het resolutievoorstel kwam er in samenwerking met ACV-Internationaal, dat binnen de Sociaal Economische Raad Vlaanderen (SERV) al initiatieven neemt om in de Midden- en Oost-Europese lageloonlanden via bijvoorbeeld vormingsseminaries het sociaal overlegmodel ingang te doen vinden.

Groen! wil dat de Vlaamse regering deze initiatieven van de Vlaamse sociale partners steunt. "Maar daarnaast dient de Vlaamse regering ook zelf een actief buitenlandbeleid te voeren, gericht op het versterken van de sociale bescherming van de werknemers en op het bevorderen van een model van sociaal overleg in de lageloonlanden dat voldoet aan de Europese sociale grondrechten en aan de basisconventies van de Internationale Arbeidsorganisatie," meent volksvertegenwoordiger Jos Stassen (Groen!). "Via bilaterale contacten moet Vlaanderen aandringen op een verfijning van het sociaal overleg in nieuwe EU-lidstaten als Polen, Hongarije, Tsjechië en de Baltische staten, onder meer door de klemtoon te leggen op de uitbouw van representatieve en onafhankelijke werkgevers- en werknemersstructuren."

Groen! zal aandringen om in het kader van de bespreking van de resolutie in de commissie in het Vlaams parlement een hoorzitting te organiseren waarop de Vlaamse sociale partners aan de regering voorstellen kunnen formuleren voor concrete initiatieven ter versterking van het sociaal overleg in Midden- en Oost-Europa. Groen! zal het resolutievoorstel aan alle democratische fracties ter medeondertekening voorleggen.