Gemeente Rotterdam

Wethouder opgeroepen overleg ID-banen te heropenen

Op verzoek van de heer O. Kaya (GroenLinks) heeft de gemeenteraad een tweeminutendebat gehouden. Onderwerp van debat vormde de bezuiniging op de In- en Doorstroombanen (ID-banen). Volgens GroenLinks moet worden voorkomen dat ID-medewerkers buiten hun schuld in een uitkeringssituatie terecht komen.

Met een motie (GroenLinks, PvdA, Stadspartij, SP) werd het college opgeroepen het overleg met de vakbonden te heropenen op basis van het eindbod van de wethouder en tot overeenstemming te komen. Het college werd ook opgeroepen om de maatregelen uit de nota Uitstroom ID-banen en inzet reïntegratie uiterlijk in september 2007 te evalueren. Naar aanleiding van die evaluatie moet de gemeente opnieuw in overleg met de vakbonden over de noodzaak en mogelijkheden voor aanvullende maatregelen, indien ID-ers buiten hun schuld in de WW of de Wet Werk en Bijstand (WWB) terecht komen. Deze motie werd aangenomen, maar kreeg geen steun van enkele leden van Leefbaar Rotterdam, VVD en de ChristenUnie-SGP.
In de raad was kritiek op de inzet van de vakbonden, maar werd nadrukkelijk gewezen op het belang van de ID-ers en het hebben van een baan. Een aantal fracties was van mening dat de vakbonden slechts opkomen voor een deel van de ID-ers. De huidige situatie is een gemiste kans van de vakbonden, de vakbond is nu aan zet. Wethouder Van Sluis (o.m. werkgelegenheid) meldde aan de gemeenteraad dat er extra reïntegratiemiddelen en maatregelen worden ingezet om mensen aan een baan te helpen. Daarbij schetste hij de ontwikkelingen rond de ID-banen en gaf een toelichting op de gesprekken die hij heeft gevoerd met de vakbonden.

Bestemmingsplan Polder Zestienhoven vastgesteld De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan Polder Zestienhoven vastgesteld. Een aantal zienswijzen van reclamanten daarin is overgenomen. Er was onvoldoende steun voor twee moties en een amendement. Een motie van de SP om bestaande volkstuincomplexen te ontzien bij de herstructurering, kreeg alleen steun van een groot deel van de PvdA, GroenLinks, Stadspartij, SP en fractie-Smit. De Stadspartij betoogde dat bewoners van Nieuw-Crooswijk - die vanwege de sloop van 1800 woningen - moeten worden ondergebracht in de 1800 nieuwe woningen in Polder Zestienhoven.
Voor deze motie stemden de indiener en fractie-Dos Santos. Het amendement van de ChristenUnie-SGP kreeg steun van de PvdA, GroenLinks, Stadspartij, SP, fractie-Smit en fractie-dos Santos. In het raadsdebat maakte een aantal fractie zich zorgen over de volkstuinen. Volgens deze fracties gaan er nog steeds honderden volkstuinen verloren. Ook werd gewezen op de wens vanuit de raadscommissie voor Fysieke Infrastructuur en Verkeer, voor meer ruimte voor park en groenvoorziening en minder voor woningen. Wethouder Pastors (o.m.Fysieke Infrastructuur) gaf aan dat in het gebied met de bestemming 'parkwoningen', nu maar 55% wordt bebouwd. Het bestemmingsplan is op dit punt gewijzigd, maar dit leidt niet tot aanpassing van de Plankaart.
Polder Zestienhoven is op korte afstand van het stadscentrum gelegen en voorziet in de bouw van 1800 woningen, een bedrijventerrein, een aantal sportvelden en volkstuinen. Het gebied moet de recreatieve relatie tussen het centrum en het buitengebied versterken.

Bestemmingsplan Schieveen vastgesteld
De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan Natuur- en businesspark Schieveen vastgesteld. Daarbij is een krediet van maximaal 25 miljoen ter beschikking gesteld. Het bestemmingsplan voorziet in de aanleg van een natuurpark en ruimte voor bedrijven in de polder Schieveen. Het gaat om een oppervlakte van ongeveer 460 hectare. In het bestemmingsplan is onder meer gekeken naar mobiliteit, bereikbaarheid van het gebied, de mogelijkheid voor extra woningen, de verhouding kantoren / bedrijven, watervoorziening en de luchtkwaliteit. Het natuurgebied in Schieveen zal door Natuurmonumenten worden beheerd. De SP en D66 stemden tegen het bestemmingsplan.

Regionale samenwerking in jeugdgezondheidszorg
De gemeenteraad heeft het beleidskader voor integrale jeugdgezondheidszorg 0-19 jarigen, Hoe eerder, hoe beter, vastgesteld. Het beleidskader is bedoeld om in de regio Rijnmond tot meer samenwerking te komen tussen verschillende instanties. Het gaat om instanties die met jeugdigen werken in de leeftijdscategorie 0-4 jaar en 4 tot 19 jaar, zoals de GGD en het Consultatiebureau Ouder & Kind. In het beleidskader staat de visie op de integrale jeugdgezondheidszorg. Uitgangspunt is een gezonde ontwikkeling van jeugdigen binnen hun leefomgeving. Het beleidskader is door het Openbaar Lichaam Voorzieningen Gezondheidszorg Rotterdam en Omstreken (OLVG) vastgesteld. Vanaf 2003 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de jeugdgezondheidszorg.

En verder heeft de raad..

* motie-Moti (PvdA) voor een onderzoek naar de mogelijkheden van permanente bemensing op alle metrostations, afgedaan. Met ingang van januari 2005 is er een nieuwe vorm van toezicht op metrostations. Voorheen was er alleen op grote stations permanente bemensing. Het aantal metrobeheerders wordt nu anders ingezet. Ook de bovengrondse stations zijn nu voorzien. Een groot aantal metrostations op de Calandlijn en de Erasmuslijn heeft permanent toezicht. De overige metrostations krijgen zogenaamde mobiele ploegen die toezicht houden.

* motie-Salhi (PvdA) - over het ontwikkelen van een programma voor gerichte opvang van Antilliaanse leerplichtige nieuwkomers - afgedaan. In overleg met schoolbesturen zorgt het gemeentebestuur voor een voorziening waarin een gerichte en intensieve opvang van de leerplichtige nieuwkomers is geregeld. Het openstellen van het eerste opvangonderwijs - Netwerk Eerste Opvang Nieuwkomers en Internationale Schakelklas(NEON en ISK) -voor Antilliaanse leerplichtige nieuwkomers, maakt deel uit van de integrale aanpak van Antillianen;

* motie-Siemons/Kaya (Leefbaar Rotterdam / GroenLinks) afgedaan, over regelgeving en passende maatregelen voor de administratie en het financieel beheer bij kunstinstellingen. Met de motie werd het college opgeroepen erop toe te zien dat aanbevelingen uit het rapport Vermeulen per direct worden uitgevoerd. Het gaat onder meer om het nemen van passende maatregelen tegen mensen die zich niet houden aan regelgeving. De motie is ingediend tijdens de raadsvergadering over de fraude bij Museum Boijmans van Beuningen. In opdracht van het gemeentebestuur deed de heer A. Vermeulen onderzoek naar de fraude en gaf hij aanbevelingen mee.
* de halfjaarlijkse motie- en initiatiefvoorstellenrapportage vastgesteld;

* besloten tot een fusie van de openbare basisscholen "De Zonnekorf" en de "Startbaan Overschie".

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Griffie_2050902.Nieuwsbericht_2050906.Raadsberichten_202949 2.Raadsberichten 2005_2051817.Raadsbericht 28 apri_2064567]