Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 29

APRIL 2005

2,8 miljoen euro voor nieuw beleid t.a.v. Centraal- en Oost-Europa

Op initiatief van Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert BOURGEOIS, past Vlaanderen zijn buitenlandbeleid ten aanzien van Centraal- en Oost-Europa aan. Ingrijpende veranderingen in de regio maken de huidige samenwerkingsverbanden tussen Vlaanderen en Centraal- en Oost-Europese landen ietwat achterhaald. Zo traden vorig jaar 8 landen (Estland, Letland, Litouwen, Polen, Hongarije, Slowakije, Tsjechische Republiek en Slovenië) toe tot de Europese Unie, veranderde daardoor de buitengrens van de Unie en zijn nu ook Roëmenie, Bulgarije en Kroatië kandidaat om toe te treden.

Voor 2005 stelt de minister 2.820.000 euro ter beschikking voor samenwerkingsprojecten. "De meeste landen uit Centraal- en Oost-Europa hebben nog heel wat bij te benen" aldus minister Bourgeois. "Wij moeten hen voluit ondersteunen. Enerzijds uit solidariteit met de nieuwe en toekomstige Europese lidstaten. Anderzijds om Vlaanderen binnen én buiten Europa op de kaart te zetten."

Minister Bourgeois wil voor elk land een beleid voeren gericht op de individuele situatie waarin het zich bevindt: nieuwe EU-lidstaat, kandidaat-lidstaat of nieuwe buur van de uitgebreide Unie. Het nieuwe Vlaamse buitenlandbeleid ten aanzien van Centraal- en Oost-Europa is dan ook gestoeld op drie pijlers.

De eerste pijler, de samenwerking met de nieuwe lidstaten, omvat het zogenaamde post-accessiemodel. D.w.z. het partnerschap verstevigen en specifieke Vlaamse ervaring en kennis ter beschikking stellen bv. op het vlak van democratie, de kennismaatschappij en bestuurlijk beleid. Voor projecten binnen deze eerste pijler voorziet Vlaanderen 670.000 euro. In 2005 wordt gefocust op samenwerkingsprojecten met Polen, Hongarije, Slovenië en Estland. Volgend jaar komen Letland, Litouwen, Slowakije en de Tsjechische Republiek aan bod.

De tweede pijler is gericht op de toekomstige nieuwe EU- lidstaten Roëmenie, Bulgarije en Kroatië. Hiervoor hanteert Vlaanderen het pre-accessiemodel: nauwe relaties aanknopen met deze landen en hen ondersteunen in hun inspanningen voor de Europese toetreding. Deze staten krijgen dan ook de grootste hap van het voorziene budget: 700.000 euro voor Roemenië, 600.000 voor Bulgarije en 500.000 voor Kroatië.

Met een derde pijler wil Vlaanderen nauw samenwerken met landen langs de nieuwe buitengrens van de Europese Unie. De klemtoon wordt gelegd op democratische en economische versterking, conflictpreventie en samenlevingsopbouw. De voorziene 350.000 euro worden in 2005 integraal voorbehouden voor initiatieven in Oekraïne.

Binnenkort lanceert de Vlaamse overheid via diverse kanalen een oproep tot Vlaamse promotoren om projecten in te dienen in het kader van pijler I, II of III. Projecten met een maximale duur van 3 jaar kunnen ten hoogste 300.000 euro toegewezen krijgen. Voor projecten in de nieuwe lidstaten (pijler I) bedraagt de maximale bijdrage vanwege de Vlaamse overheid 50%. Voor projecten in kandidaat-lidstaten (pijler II) en in landen van de buitengordel (pijler III) is dat 85%. Van commerciële projectindieners wordt een minimale eigen inbreng van 15% verwacht.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be