Gemeente Noordenveld


Uitreiking Koninklijke onderscheidingen op 29 april 2005

Gepubliceerd op: 29 april 2005

Onderstaand is aangegeven welke inwoners van de gemeente Noordenveld op 29 april 2005 uit handen van Burgemeester Van der Laan of Locoburgemeester Kemkers een Koninklijke Onderscheiding ontvangen.

Uitreiking door Burgemeester Van der Laan:
Agatha Maria Warners-Dekker, Hulststraat 13, Norg, Lid Oranje Nassau, Uitreiking in De Brinkhof, Brink 1 te Norg. Mevrouw Warners opent daar op dat moment een koersbaltoernooi.
Mevrouw Warners is voorgedragen voor verschillende vrijwilligersactiviteiten die zij in Norg verricht. Door haar inzet voor verschillende verenigingen en organisaties is mevrouw Warners ook bij het gemeentebestuur bekend.
Mevrouw Warners heeft zich in 1972 in Norg gevestigd. In 1973 is zij gestart met vrijwilligersactiviteiten voor de muziekvereniging De Vooruitgang. In 1973 en 1974 was zij lid van de uniformencommissie en heeft zij zich ingezet voor het verzamelen van middelen voor de aanschaf van nieuwe uniformen. Van 1975 tot en met 1977 was zij lid van de Instrumentencommissie. In de periode van 1993 tot en met 1996 was zij bestuurslid van de vereniging. Haar echtgenoot is actief lid van de vereniging. Als er incidenteel een beroep op haar wordt gedaan is dat nooit tevergeefs.
Van 1985 tot en met 1991 was mevrouw Warners bestuurslid van het plaatselijke Groene Kruis (later I-Care). Zij was in die periode secretaris en onder andere verantwoordelijk voor de ledenadministratie.
Van 1998 tot heden maakt mevrouw Warners deel uit van het plaatselijke comité zomerzegels ouderen. Het comité steunt initiatieven die het vereenzamen van ouderen tegengaan. Zij verkoopt zegels en is verantwoordelijk voor het kiezen van de initiatieven die door het comité worden ondersteund.
In de periode 1988-1996 was mevrouw Warners lid van het parochiebestuur van de RK Kerk in Veenhuizen. Zij maakte onder andere deel uit van de bouwcommissie die onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden tot het bouwen van een nieuw kerkgebouw. Zij heeft bovendien vele jaren de voorbeden voorgelezen.
Vanaf 1990 verricht mevrouw Warners vrijwilligerswerk voor de Stichting Welzijn Norg (SWN), welke stichting na het samengaan van de voormalige gemeenten Norg, Peize en Roden is opgegaan in de nieuw opgerichte Stichting Welzijn in Noordenveld (WiN). Van 1990 tot 2003 heeft zij zich ingezet voor de zogenaamde huiskamersoos, waarin demente ouderen worden opgevangen. Mevrouw Warners was activiteitenbegeleider en penningmeester.
Vanaf 1996 is mevrouw Warners lid en sinds 1997 tot heden is zij voorzitter van de 50+ raad die de stichting WiN adviseert over haar beleid ten aanzien van 50-plussers. Vanaf 2002 organiseert zij voor 55 plussers themaochtenden.
Vanuit haar werkzaamheden voor het Groene Kruis en de Stichting WiN heeft mevrouw Warners zich ingezet voor de oprichting van de Stichting Ouderenvervoer Norg. Dankzij dit initiatief kunnen ouderen in Norg nu een beroep doen op vervoer met het personenbusje van deze stichting en zijn zij niet meer afhankelijk van de karige dienstregeling van het reguliere in Norg aanwezige openbaar vervoer.
Vanaf 2003 zet mevrouw Warners zich in voor het An toavel project in het zorgcentrum De Wiekslag. Dit is een maaltijdvoorziening voor alleenstaande ouderen die op deze wijze gezamenlijk van de maaltijd kunnen genieten. Mevrouw Warners is gastvrouw bij dit project. Tot slot valt nog te vermelden dat mevrouw Warners al 18 jaar lang collecteert voor de afdeling Norg van het Koninklijk Wilhelminafonds.

Reinder Albertus Talens, Oldengaarde 1, Norg, Ridder Oranje Nassau. Uitreiking in de raadszaal van het gemeentehuis, Raadhuisstraat 1 te Roden.
De heer Talens is op dat moment in vergadering met een delegatie uit Sögel. Burgemeester onderbreekt de vergadering en neemt de delegatie en de heer Talens mee naar de raadszaal.
De heer Talens is voorgedragen voor verschillende vrijwilligersactiviteiten die zij in Norg verricht. Door zijn inzet voor verschillende verenigingen en organisaties, maar vooral ook door zijn werk als bestuurder van de voormalige gemeente Norg is de heer Talens ook bij het gemeentebestuur bekend. De heer Talens is door voorsteller in eerste instantie voorgedragen voor zijn werkzaamheden voor de stichting Norg ontmoet Sögel..
De gemeente Sögel onderhoudt sinds 1985 officiële vriendschapsbanden van de voormalige gemeente Norg en nu nog steeds met onze gemeente. De eerste contacten zijn echter ontstaan door particulier initiatief, hetgeen heeft geleid tot de oprichting van de stichting Norg ontmoet Sögel. Zowel bij de eerste particuliere contacten, als bij de bestuurlijke contacten (als wethouder) heeft de heer Talens een actieve rol gespeeld. De stichting ontwikkelt en coördineert uitwisselingen op het gebied van sport, cultuur, onderwijs, jongerenwerk, ouderenwerk e.d. Vanaf de eerste contacten is de heer Talens met onverminderd enthousiasme actief. Hij besteedt hieraan gemiddeld 6 uur per week. Tijdens activiteiten is dat natuurlijk veel meer. Onze gemeente onderschrijft het belang van de contacten met de inwoners van Sögel. Dat moge blijken uit de nog steeds door onze beide gemeenten onderhouden bestuurlijke vriendschapsband. De inspanningen van de heer Talens worden door de gemeente dan ook zeer gewaardeerd. Daarnaast wordt gewezen op de vele andere vrijwilligersactiviteiten van de heer Talens vanaf 1958 tot heden.
Van 1958 tot en met 1962 was de heer Talens voorzitter van de Onderwijzersvereniging Sleen e.o. Van 1958 tot en met 1960 was decorandus actief als jeugdleider bij de voetbalvereniging Sleen. De heer Talens was van 1964 tot en met 1974 secretaris van de filatelistenvereniging Groningen. In de periode 1965-1968 was hij bestuurslid van de Nederlandse Onderwijzers Vereniging, afdeling Groningen. Deze activiteiten behoeven geen nadere toelichting. De heer Talens is in 1971 met zijn gezin naar Norg verhuisd. Vanaf 1972 is hij als vrijwilliger werkzaam voor de Openbare Bibliotheek Norg. Alle voorkomende klussen werden door hem met veel inzet gedaan. Onlangs, in 2003, na een periode van 31 jaar, is hij gestopt met zijn werk voor de bibliotheek.
Van 1974 tot en met 1986 is de heer Talen secretaris geweest van de bestuurscommissie die tot doel heeft het beheren van het multi-functionele centrum De Brinkhof. De Brinkhof is in het begin van de jaren 70 gebouwd. In het gebouwd waren onder andere gevestigd het gemeentehuis, het postkantoor, de bibliotheek, de sporthal, maatschappelijk werk, een toneelzaal, het mortuarium, een peuterspeelzaal, speelotheek, kinderopvang, lesruimten en vergaderruimten. Met deze activiteit was ongeveer 1 dagdeel per week gemoeid.
Eveneens vanaf 1974 (tot 1990) was de heer Talens voorzitter van de Culturele Raad in Norg. In die functie was hij onder andere de initiatiefnemer van de koffieconcerten, die tot op de dag van vandaag nog regelmatig door de Culturele Raad worden georganiseerd en worden gehouden in De Brinkhof. Ook deze activiteit vergde naar schatting ongeveer 1 dagdeel per week.
Niet onvermeld mag blijven dat de heer Talens zijn sporen ruimschoots heeft verdiend in het openbaar bestuur. Van 1978 tot en met 1990 is hij raadslid van de gemeente Norg geweest, waarvan gedurende 2 periodes (van 1982 tot en met 1990) wethouder. In 1985 heeft hij een half jaar lang als waarnemend burgemeester gefungeerd. Een ieder die de heer Talens in zijn periode als gemeentebestuurder heeft meegemaakt zal zijn kwaliteiten als bestuurder kunnen bevestigen. De heer Talens wordt door iedereen in zijn omgeving gezien als een zeer aimabel mens. In zijn tijd als bestuurder had hij net als nu nog overigens- voor een ieder een luisterend oor. Als het even kon, tot een consensus komen, maar indien nodig knopen doorhakken.
Toen de heer Talens in 1982 wethouder van de gemeente Norg werd, is hij ook beëdigd als buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand, belast met het voltrekken van huwelijken. Dit doet de heer Talens nog steeds.
Vanaf 2001 tot op heden is de heer Talens vice-voorzitter van de ANBO, afdeling Norg, lid van de Samenwerkende Ouderen Organisaties Norg, lid van de 55+ raad en lid van de Ouderen Themagroep. De tijdsbesteding voor deze activiteiten wordt geschat op 1 à 2 dagdelen per week.
1n 1998 heeft de heer Talens met enkele andere de Historische Vereniging Norg opgericht. Hij is bestuurslid/secretaris en bovendien redacteur van het verenigingsorgaan. Zijn werk voor de Historische Vereniging vergt ongeveer 1 dag per week.
Alles overziend kan de heer Talens worden gezien als iemand die gedurende zijn hele leven veel tijd heeft gestoken in vrijwilligersactiviteiten en veel heeft gedaan in het belang van de samenleving.
De heer Talens is in Norg een bekend gezicht en is in alle kringen welkom. Niet alleen door zijn voorbeeldige plichtsvervulling maar vooral door zijn manier van omgang met mensen, het enthousiasme waarmee hij, nu nog op 74-jarige leeftijd, initiatieven tot stand brengt en anderen enthousiast weet te maken.

Johannes Heins, Eikenlaan 3, Peize, Lid Oranje Nassau. Uitreiking thuis.
De heer Heins is voorgedragen voor verschillende vrijwilligersactiviteiten die hij in Peize verricht. Door zijn inzet voor verschillende verenigingen en organisaties is de heer Heins ook bij het gemeentebestuur bekend. De heer Heins is bij vele activiteiten in Peize betrokken. Deze activiteiten zijn zo verschillend van aard dat hij bekend is bij veel inwoners van Peize.
Van 1954 tot en met 1966 is de heer Heins bestuurslid/secretaris geweest van de gymnastiekvereniging DSTV in Peize. Hij was bovendien lid van de technische commissie en verving de leiders/docenten bij afwezigheid. Door een collega-bestuurslid uit die tijd is bevestigd dat de heer Heins veel tijd in zijn functie bij de gymnastiekvereniging heeft gestoken.
De heer Heins is gedurende een lange periode actief geweest voor de Voetbalvereniging Peize. In de periode 1959-1976 is hij achtereenvolgens voorzitter, bestuurslid en voorzitter van de vereniging geweest. Overigens heeft hij samen met een ander al in 1955 de jeugdcommissie opgericht, waarvan hij nog vele jaren lid is geweest. Na te zijn afgetreden als bestuurslid is hij nog tot 1984 als jeugdtrainer werkzaam geweest. Door de huidige voorzitter is aangegeven dat de tijdsinzet gedurende de periode 1959-1976 ongeveer 15 tot 20 uur per week is geweest. De heer Heins was voor de Voetbalvereniging Peize een hard werkende, drijvende kracht die ook anderen enthousiast wist te maken. In 1985 is hij tot erelid van de vereniging benoemd.
Vanaf 1995 tot op heden is de heer Heins voorzitter van de plaatselijke biljartvereniging BVOG. Daarnaast is hij lid van het bestuur van de Drentse Biljartcompetitie.
Niet onvermeld mag blijven dat de heer Heins vanaf 1996 tot op heden chauffeur is op de bus van de Stichting VOR (Vervoer Ouderen Roden/Peize). Dankzij de bus van de VOR kunnen ouderen uit Roden en Peize een beroep doen op vervoer met het personenbusje van deze stichting en zijn zij niet meer afhankelijk van dienstregeling van het reguliere in Roden en Peize aanwezige openbaar vervoer. De bus rijdt uitsluitend met vrijwillige chauffeurs. De heer Heins neemt hiervan 2 volledige dagen per maand voor zijn rekening.
De heer Heins is reeds vanaf 1959 bestuurslid van de IJsvereniging. Tot 1970 was hij penningmeester en vanaf dat moment voorzitter. Naast de werkzaamheden die verband houden met het gereed maken van de ijsbaan en de accommodatie voor de nadere winter, is de tijdsinspanning natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Als er geschaatst kan worden is dit ongeveer 20 uur per week. De heer Heins is lid /vrijwilliger van de Historische Vereniging Peize. In die functie interviewt hij ouderen over het verleden van Peize. Hij maakt hiervan ook bandopnames om de kennis over het verleden van Peize voor het nageslacht te bewaren. Daarnaast is hij lid van de werkgroep Kerkhof. Hij inventariseert gegevens van grafmonumenten van het oude gedeelte van de begraafplaats in Peize. Voorts maakt de heer Heins filmopnames van het dagelijks leven en het verenigingsleven in Peize. Hij heeft de activiteiten in verband met het 90-jarig bestaan van de vereniging gefilmd en ook een film gemaakt van de opgraving van Het Huis te Peize in het jaar 2000. De heer Heins is sinds 1992 lid van de Werkgroep Hopteelt Peize. In die hoedanigheid besteedt hij in de periode van april tot en met oktober ongeveer 1 uur per week aan het onderhoud van de Hoptuin. De werkgroep bewaart op deze manier de hopteelt voor Peize. Het belang van de hopteelt voor het dorp bleek onder andere uit de aanwezigheid van de hopplant in het gemeentewapen van de voormalige gemeente Peize.

Gedurende een periode van 22 jaar heeft de heer Heins, samen met de heer J. van Weperen, belangeloos video-opnames gemaakt voor de Peizer bevolking (onder andere bij plaatselijke evenementen en in het verzorgingstehuis De Hoprank) en voor de Groninger ziekenhuizen. Voor de ziekenhuizen maakte hij onder andere opnames van de thuiswedstrijden van FC Groningen. In 2003 moest de heer Heins zijn camera aan de wilgen hangen omdat zijn gezondheid het bedienen van de camera gedurende langere tijd niet meer toestaat. Naast de hierboven genoemde activiteiten heeft de heer Heins zich zeer verdienstelijk gemaakt voor de gemeenschap in Peize door bijvoorbeeld als vrijwilliger het plaatselijke zwembad te onderhouden en als chauffeur op te treden op de Buurtbus (gedurende 10 jaar). Ook was de heer Heins één van de oprichters van de plaatselijke krant De Hopbel. Sinds kort treedt hij op als gastheer in de kerk van Peize. De heer Heins is door al zijn activiteiten een bekend gezicht in de gemeenschap van Peize
geworden.

Uitreiking door Loco-Burgemeester Kemkers

Jan Douwes, Hansenkamp 23 , Roderwolde. Lid Oranje Nassau Uitreiking vindt plaats in het Dorpshuis, Hoofdstraat 21 te Roderwolde.
De heer Douwes is voorgedragen voor verschillende vrijwilligersactiviteiten die hij in Roderwolde verricht. Door zijn inzet voor verschillende verenigingen en organisaties is de heer Douwes ook bij het gemeentebestuur bekend. De heer Douwes is bij vele activiteiten in Roderwolde betrokken.
Met een (statuair gedwongen) onderbreking van ruim 1 jaar is de heer Douwes van 1971 tot en met 1991 bestuurslid geweest van de Vereniging Dorpsbelangen in Roderwolde. In het bestuur heeft hij jarenlang de functie van penningmeester vervuld. Een van zijn taken bij Dorpsbelangen was het bijhouden c.q. coördineren van het onderhoud van enkele openbare wegen in Roderwolde. De gemeente Roden stelde daarvoor materiaal beschikbaar maar het onderhoud zelf moest door de gezamenlijke eigenaren worden uitgevoerd. De heer Douwes zorgde onder andere voor de verdeling van het beschikbaar gestelde materiaal over de verschillende wegen.
In 1972 is door de heer Douwes en enkele andere inwoners van Roderwolde een commissie in het leven geroepen die als taak had de olie- en korenmolen Woldzicht te behouden voor het nageslacht. Deze commissie is later vervangen door een stichting. Tot op heden maakt de heer Douwes deel uit van het stichtingsbestuur. Hij heeft veel tijd gestoken in het oprichten van een museum op de zolder van de molen. Hij is nog steeds één van de vrijwilligers die ervoor zorgen dat de deuren van de molen open kunnen blijven voor het publiek. Vanaf 1966 tot 2003 heeft de heer Douwes 32 keer een rol meegespeeld in de opvoeringen van de Stichting Openluchtspelen Roderwolde. Vanaf 1995 tot heden maakt hij deel uit van het bestuur van de stichting. Hij heeft daarin de functie van penningmeester. De werkzaamheden die hij voor de stichting verricht zijn onder andere het uitzoeken van de op te voeren stukken, het verzorgen van de financiën, het regelen van de kaartverkoop, het mede bouwen van het decor, het onderhoud van het terrein en het repeteren van de toneelstukken.
De heer Douwes is in 1981 toegetreden tot het bestuur van de Stichting Dorpshuis Roderwolde en omgeving. Tot op heden vervult hij deze bestuursfunctie. De heer Douwes heeft het dagelijkse toezicht op de exploitatie van het dorpshuis en is penningmeester van de stichting. Als penningmeester sluit hij de contracten met de gebruikers van de accommodatie, maakt hij de begrotingen en onderhoudt hij de contacten met de huurders. Klachten worden ingediend bij de heer Douwes en hij lost deze ook op. Kleine reparaties aan de accommodatie worden door hem verricht en hij ziet ook toe op de schoonmaak van het gebouw. De heer Douwes wordt gezien als een drijvende kracht in het bestuur. Van 1978 tot 1984 is de heer Douwes lid geweest van de ouderraad van de OBS Roderwolde. In die periode was hij penningmeester en secretaris van de ouderraad.
Geschat wordt dat de heer Douwes op dit moment nog ongeveer een halve werkweek aan het vrijwilligerswerk besteedt. De heer Douwes is door al zijn activiteiten een bekend gezicht in de gemeenschap van Roderwolde geworden.

Hindrik Jan Lubbers, Jan Ligthartstraat 11, Roden. Lid Oranje Nassau Uitreiking vindt plaats in hotel Het Wapen van Drenthe, Heerestraat 1 te Roden. De heer Lubbers vergadert daar op dat moment met het bestuur van de ANBO.
De heer Lubbers is voorgedragen voor verschillende vrijwilligersactiviteiten die hij met name- in Roden verricht. Door zijn werkzaamheden voor de ANBO, de VOR (stichting vervoer voor ouderen Roden) en de Woonbond is de heer Lubbers bij het gemeentebestuur bekend.
De heer Lubbers is in 1982 toegetreden tot het bestuur van de Afdeling Roden van de ANBO (Algemene bond voor 50-plussers). Deze functie vervult de heer Lubbers tot op heden. Binnen de ANBO wordt het werk van de heer Lubbers erg gewaardeerd. Belangrijk is dat hij tussen de mensen staat en niet als bestuurder erboven. Hij vormt een goede schakel tussen de leden en het bestuur. Geschat wordt dat de heer Lubbers zeker 20 uur per maand aan zijn werk voor de ANBO besteedt. Vanaf 1985 is de heer Lubbers actief voor de huurdersvereniging. In het begin was dat op lokaal niveau, te weten de huurdersvereniging van de Bomenbuurt in Roden. Deze vereniging is, na meerdere fusies, uiteindelijk opgegaan in de huurdersbelangenvereniging Woon. Deze vereniging heeft een regionale functie. De heer Lubbers is thans contactpersoon voor de huurders in Roden. Daarvoor was hij gedurende een periode van ongeveer 15 jaar bestuurslid, waaronder voorzitter. De heer Lubbers is voorts al ruim 10 jaar lang, één dag in de week, actief als vrijwillig chauffeur bij de VOR. Dankzij de bus van de VOR kunnen ouderen uit Roden en Peize een beroep doen op vervoer met het personenbusje van deze stichting en zijn zij niet meer afhankelijk van de dienstregeling van het reguliere, in Roden en Peize aanwezige, openbaar vervoer. De bus rijdt uitsluitend met vrijwillige chauffeurs.
Tot slot is vermeldenswaard dat de heer Lubbers jaarlijks de rijvaardigheidstoets voor oudere automobilisten organiseert en begeleider is bij proefritten in scootmobielen. Ook verricht hij vrijwilligerswerk bij evenementen, georganiseerd door de Vereniging Volksvermaken.
De heer Lubbers wordt in de kringen waarin hij zijn vrijwilligersactiviteiten verricht erg gewaardeerd. Niet alleen door zijn voorbeeldige plichtsvervulling (zijn werkzaamheden zijn wel vrijwillig maar niet vrijblijvend), maar vooral ook door zijn oog voor wat er leeft bij mensen en de persoonlijke contacten.