Gemeente Heerlen

Zeer groot aantal Koninklijke Onderscheidingen Heerlen

Op vrijdag 29 april ontvingen 22 inwoners van Heerlen een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Toine Gresel. De zogeheten 'lintjesregen' was dit jaar zeer omvangrijk (normaal 17-18 personen) en vond op vrijdagochtend plaats tussen 10.00 en 12.00 uur in de Grote Remijs van Kasteel Hoensbroek.

20 Gedecoreerden werden benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau en twee als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Samen met de vier Heerlenaren die wegens hun uitzonderlijke verdiensten eerder dit jaar een Koninklijke Onderscheiding ontvingen (allen Lid), zijn in dit onderscheidingsjaar (2004-2005) in totaal 26 bijzondere inwoners gedecoreerd. Op Koninginnedag is er gelegenheid de decorandi te feliciteren tijdens een feestelijke bijeenkomst vanaf 12.00 uur in het stadhuis. Deze bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk. In het kader van het 25-jarige jubileum van Koningin Beatrix heeft de receptie dit jaar het karakter van een reünie voor alle burgers die in het verleden een Koninklijke Onderscheiding werd toegekend door hare Majesteit.

DE HEERLENAREN DIE OP 29 APRIL EEN ONDERSCHEIDING ONTVINGEN ZIJN:


1. De heer J.M.J. Bosch; is al meer dan 25 jaar actief als bestuurslid van vakbond De Unie, waarvan 12 jaar als vice-voorzitter van de afdeling Heerlen-Nuth-Voerendaal. Sinds 1988 is hij lid van het stembureau bij alle verkiezingen. Verder zet de heer Bosch zich in voor ouderen. Al 16 jaar is hij lid van de beheerscommissie Ouderencentrum De Haagdoorn en verzorgt hij conversatielessen Frans; sinds 15 jaar is hij contactpersoon voor het tennissen voor 55-plussers van de SDOH. Daarnaast is de heer Bosch al 11 jaar bestuurslid van het Groene kruis Hoensbroek en 4 jaar lid van de seniorenraad namens de KBO. Vanwege zijn veelzijdige en jarenlange inzet is de heer Bosch benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


2. De heer F.J.H. van Caldenberg; is sinds 1976 accommodatiebeheerder voor voetbalvereniging SV Heerlen waar hij de voetbalvelden, kantine en kleedlokalen onderhoudt. Daarnaast was hij 10 jaar lang bestuurslid van de jeugdafdeling en een jaar lid van het hoofdbestuur. Hij zet zich dagelijks in voor SV Heerlen waar hij in 1940 lid van werd. SV Heerlen telt circa 300 leden, drie seniorenteams en 15 jeugdteams. Voor zijn geweldige inzet is de heer van Caldenberg benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


3. De heer T.A. van Dun; is al meer dan 50 jaar (sinds 1954) lid en kaderlid van de Nederlands Katholieke Mijnwerkers Bond (NKMB) en was bestuurslid en voorzitter van de afdeling Mariarade-Hoensbroek. Hij zat in het afdelingsbestuur van de Mijnwerkersbond, Industriebond en Bondgenoten plus de vakcentrale, en was afgevaardigde van de kring OZL. Was van 1970 tot 1983 penningmeester en van 1983 tot 1990 secretaris van de NKV/FNV afd. Hoensbroek. In 1990 werd hij voorzitter van de afd. Heerlen. Sinds 1978 vult hij de belastingformulieren in voor FNV-leden en sinds 1987 instrueert hij de invullers van de SDOH. Hij was provinciaal coördinator belastingservices en opleider. De heer Van Dun was jarenlang lid van de gemeentelijke commissie WWW/RWW en is tot heden nog steeds lid van de commissie Toerisme & Duurzaam Ondernemen van de KvK, alsmede de commissie Externe Voorlichting en PR. Voor deze verdiensten is de heer Van Dun benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


4. Mevrouw K.E.M. Greve-Verhaar; mevrouw Ineke Greve-Verhaar stelt al 25 jaar haar privé-tuinen bij Huys de Dohm open voor het publiek. In de verwaarloosde boomgaard legde zij 17 verschillende 'tuinkamers' naar eigen ontwerp aan. Vanuit educatief oogpunt worden de tuinen bezocht door leerlingen en docenten van Hogescholen en Hoveniersopleidingen. Zij trekken jaarlijks duizenden bezoekers uit heel Europa, maar ook uit Australië, Japan en Canada. Hierbij wordt zij ondersteund door een hecht team van vrijwilligers. Mevrouw Greve-Verhaar schreef twee boeken, legde een archief van 8.000 dia's aan en won in mei 2004 de Passie Award van de Stichting Tuinpad voor haar bijdrage aan de openstelling van tuinen in Belgisch en Nederlands Noordrijn-Westfalen. Mevrouw Greve-Verhaar is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.


5. Mevrouw A.P.J.E. Habets; is sinds 1969 secretaris van de oudervereniging van basisschool De Heyster en vrijwilliger (lees-/handenarbeidmoeder, verkeersbrigadier). Ze collecteerde 15 jaar lang voor de Kankerbestrijding, 10 jaar voor het Gehandicapte Kind, de Hartstichting én de Nierstichting. Daarnaast is ze sinds 1989 secretaris van speeltuin De Dem en vrijwilliger. Voor deze onafgebroken inspanningen is mevrouw Habets benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


6. De heer A.J. Hendriks; de heer Nol Hendriks (eigenaar van Hendriks Textiel) zet zich sinds 1979 bestuurlijk in voor de voetbalsport. Sinds 1988 is hij bestuurslid technische zaken van eredivisionist SV Roda JC en leverde een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van het nieuwe Parkstad Limburg Stadion. De heer Hendriks verwierf regionale, landelijke en Euregionale erkenning als pro deo vakman op voetbalgebied. Daarvóór zette hij zich in als bestuurslid van de Duivenbond. Als werkgever biedt hij kansloze jongeren perspectief en voor bejaarden zet hij zich regelmatig in als chauffeur. De heer Hendriks is voor zijn onnavolgbare inzet voor de passieve recreatie op sportgebied benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.


7. De heer L.J. Hermans; is sinds 1989 voorzitter van de kring Heerlen van vakbond De Unie en lid van het provinciaal bestuur. Sinds 1992 tevens lid van de bestuursraad en nu twee jaar lid van het hoofdbestuur. De heer Hermans is een groot voorstander van Euregionale samenwerking en werkte aan de uitbreiding van het netwerk met collega's in België en Duitsland. Hij was 12 jaar lang lid van de Seniorenraad van Heerlen en werd in 1999 docent voor het Mijnbouwproject van de Stichting 't Gilde. In 1986 ontving de heer Hermans de Eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau in goud. Hij werd nu bevorderd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


8. De heer H.J.C. Hoofs; is al sinds 1964 vrijwilliger (grensrechter, elftalleider en lid van diverse commissies) bij Voetbalvereniging Groene Ster Heerlerheide. Sinds 1994 is hij kaderlid van de Vakorganisatie van Werknemers in de Collectieve en Private Sector (VCPS). In deze functie zet hij zich in voor CAO-onderhandelingen en individuele belangenbehartiging. Daarnaast was hij zeven jaar lid van de medezeggenschapscommissie ABP/USZO/UWV. De heer Hoofs is een toegewijd vrijwilliger van de Parochiekerk St. Cornelius en secretaris van de Huurdersbelangenvereniging Passart-Zuid van De Volkswoning. De heer Hoofs is onlangs gepensioneerd en is een begrip in Heerlerheide, mede door zijn lidmaatschap van De Bokkeriejes en de Stadspartij. Hij werd gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje Nassau.


9. De heer A.A.C. Jegerings; is sinds 1982 secretaris van harmonie St. Bernadette te Molenberg en was een jaar voorzitter. Hij was 14 jaar lid van de Ondernemingsraad van de ZOL-bedrijven, vier jaar vice-voorzitter en vier jaar secretaris van de personeelsvereniging. Hij is medeorganisator van buitenlandse concertreizen en het Caeciliafeest, begeleidt verstandelijk gehandicapten tijdens vakantiereizen en clubactiviteiten in het Missionair Centrum en helpt al 12 jaar bij de organisatie van de jaarlijkse bejaardentocht van de Stichting BEVEMO. Verder is de heer Jegerings secretaris van de Stichting Samenwerkende Verenigingen Molenberg (SSVM) en de Stichting tot Behoud van het Kerkgebouw Pius X Molenberg. Hij werd benoemd tot Lid in Orde van Oranje Nassau.


10. De heer P.H. Meeuwsen; is sinds 1987 secretaris, vice-voorzitter en voorzitter van de Federatie van Heerlense Carnavalsverenigingen. Daarnaast is hij president van CV De Eikejonge Eikenderveld. De heer Meeuwsen is al 30 jaar actief op carnavalsterrein en was Prins Carnaval voor Eikenderveld in '78-'79. Sinds 1981 actief lid en nu ook bestuurslid van de Stadsschutterij St. Sebastianus. Hij zorgde ervoor dat de schutterij een eigen drumband kreeg en leidde 5 jaar lang drummers op. In 1994 ontving de heer Meeuwsen de Eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau in zilver. Hij is nu benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau.


11. De heer G.H.M. Meesters; was 14 jaar voorzitter van KVC Oranje, zet zich sinds 1988 in voor de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) waarvan hij medeoprichter was en tot heden bestuurslid voor afd. Heerlen centrum en Zuid. Hij is sinds 12 jaar KBO-afgevaardigde voor de Seniorenraad en werd in 1999 voorzitter. In die functie behartigt hij de belangen van 25.000 ouderen in Heerlen. Was 12 jaar lid en vier jaar secretaris van de Ondernemingsraad van de ING Bank Nederland. Sinds '97 lid van het Algemeen Bestuur van de KvK en sinds 2002 lid van het DB. Voor City Heerlen promotion is de heer Meesters al acht jaar ledenwerver en sinds vier jaar bestuurslid. Verder zet hij zich in voor Ondernemersvereniging Um 't Roadhoes, het Groene Kruis Heerlen/Hoensbroek, de Cliëntenraad WVG, het Project Uitzending Managers (PUM) en de Vereniging Vaatpatiënten. De heer Meesters is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


12. De heer W.L. Mertens; richtte in 1967 de boerenblaaskapel De Kernbuben op en heeft deze tot 1987 organisatorisch en muzikaal geleid. In 1989 werd de heer Mertens voorzitter, plaatsvervangend dirigent en opleider van jeugdleden. Hij is met hart en ziel verknocht aan fanfare St. Caecilia Nieuw-Einde/Versilienbosch. Op 21 november 2004 ontving hij het insigne verbonden aan 50 jaar onafgebroken lidmaatschap van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen. De heer Mertens is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


13. De heer C.L. Steijaert; is sinds vele jaren bestuurslid en voorzitter van CV De Heksebesseme, PR-man, presentator en lid van het feestcomité. Hij zet zich sinds 1996 in voor de Wijkraad Heksenberg-Pronsebroek, ontplooit activiteiten als schrijver, omroeper en verslagever voor voetbalvereniging De Heksenberg en hanteert sinds 1959 een vaardige pen voor allerlei verenigingen, stichtingen en regionale bladen. Hij is vooral een ambassadeur voor zijn wijk. De heer Steijaert werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


14. De heer J. Peters; is sinds 1985 actief lid en ruim 15 jaar bestuurslid / coördinator van de EHBO-vereniging Hoensbroek. Hij organiseert herhalingscursussen en is het gezicht van de vereniging. Begeleidt reizen van ouderen, is sinds 2001 bestuurslid van de Reuma-patiëntenvereniging en helpt wekelijks bij het zwemmen. Verder was hij negen jaar voorzitter van de Speeltuin Stichting Nieuw Einde en onderhield hij de speeltoestellen. Zes jaar lang was hij elke dag in de speeltuin aanwezig. Al met al zet de heer Peters zich sinds bijna 40 jaar in als vrijwilliger op vele terreinen. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


15. De heer T.L.W. van der Ploeg; vervulde sinds 1961 tal van secretariële functies. Voor zwemvereniging Exelsior in Rijswijk (10 jaar), voor de volleybalvereniging in Houten (13 jaar), voor stadscarnavalsvereniging De Winkbülle, voor City Heerlen Promotion (11 jaar) en Koninklijke Horeca Nederland, afd. Mijnstreek waarvan hij nu bestuurslid is. Voor deze organisatie heeft hij de afgelopen 10 jaar een belangrijke rol gespeeld bij de oprichting van zelfstandige afdelingen in diverse gemeenten. Hij was ook 10 jaar bestuurslid van de WAO-vereniging Hoensbroek en van de KNZB waarvoor hij zwemwedstrijden jureerde op regionaal en landelijk niveau. De heer van der Ploeg is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


16. De heer J.W.M. Renders; is vanaf 1980 secretaris van de Stichting 'Oude Stijl' Jazz Club Zuid-Limburg. Deze promoot de traditionele jazzmuziek in Limburg, organiseert maandelijks live concerten (Casino Treebeek) en een jaarlijkse jazznight (kasteel Hoensbroek). Sinds 1985 is hij bestuurslid en secretaris van Casino Treebeek. Daarnaast secretaris van de bloemenvereniging Treebeek (6 jaar), koersbalvereniging (7 jaar) Hulsberg en Brunssum en de vereniging van Huiseigenaren (3 jaar) Welten. Voor al deze activiteiten die decorandus vrijwel om niet vervult, is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


17. Mevrouw M.E.M. Schroeders-van der Meulen; richtte in 1977 het Missie Thuisfront Heerlerbaan (MTFH) op. Sinds 1996 is zij vice-voorzitter. Het MTFH ontvangt geen subsidie. Mevrouw Schoeders-van der Meulen organiseert acties om spullen op te halen voor Polen, slaat deze op in een loods, sorteert ze uit en rijdt ze zelf naar de haven in Antwerpen. Verder ondersteunt het MTFH missionarissen in Chili, Congo, Polen en Wit-Rusland en verstuurt postpakketten naar Tanzania, Borneo en Indonesië. In Polen heeft decoranda twee weeskinderen die zij materieel en financieel ondersteunt. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


18. De heer J.T. Thuis; is sinds 1980 (vice-)voorzitter en secretaris van het groeps- en stichtingsbestuur van Scouting Kapelaan Berix dat 120 leden telt. Deze functies wisselde de heer Hans Thuis af met zijn broer Frans. Sinds 2001 is hij voorzitter van groeps- en stichtingsbestuur. Buiten Heerlen is hij sinds 1983 actief op regionaal en landelijk niveau. Vanaf 1976 kan de scouting op zijn niet aflatende inzet rekenen. Voor de stadscarnavalsvereniging De Winkbülle is de heer Thuis organisator en penningmeester voor de jeugdcommissie. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


19. De heer F. Ulaga; zet zich al 36 jaar in voor de zwemsport. Is zwemleider voor zwemvereniging De Watervrienden Mijnstreek, geeft zwemles en leidt instructeurs op, rapporteert over het diplomazwemmen bij andere verenigingen via de Nederlandse Culturele Sportbond en neemt binnen zijn eigen vereniging examens af. Sinds 1989 is hij instructeur voor de SVG Mijnstreek - de zwemclub voor gehandicapten. De heer Ulaga helpt lichamelijk en geestelijk gehandicapten bij de revalidatie. Deze buitengewoon kundige en sportieve vrijwilliger werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


20. De heer B.G.M. Vork; is al meer dan 20 jaar collectant voor de Martinusparochie, sinds acht jaar koster en al vele jaren pastoraal werker. Daarnaast collecteert hij al tientallen jaren voor de Hartstichting en de Kankerbestrijding - van deze laatste is hij ook bestuurslid. De heer Vork was lid van de oudervereniging St. Martinus en in 1971 medeoprichter van de Ouderraad van het Sintermeertencollege waarvan hij tot 1980 lid was. Hij was tevens secretaris van het bestuur van de EHBO en van de bejaardensociëteit St. Martinus Welten. De heer Vork werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


21. Mevrouw E.M. Vijgen-Joosten; is al 51 jaar collectant voor de Nederlandse Hartstichting, het Kankerfonds, het Reumafonds en de Leprastichting. Sinds 1960 is zij buurtleidster van de plaatselijke afdeling van de Limburgse Katholieke Vrouwenvereniging en steunt haar buurtbewoners. In 1979 werd mevrouw Vijgen-Joosten vrijwilligster voor het Missie Thuis Front Heerlerbaan, in 1984 voor de Huurderbelangenvereniging Heerlerbaan en een jaar later voor de Parochie St. Jozef. Sinds de oprichting in 1982 is decoranda ook actief lid van carnavalsvereniging De Madeliefjes. Zij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


22. De heer J.M. Zanders; was 10 jaar penningmeester van het zangkoor in de Sionskerk Heerlerheide en is dat nu al 13 jaar voor het Jachthoorn en Trompetterkorps Edelweiss uit Heksenberg. Was bestuurslid van het jeugd- en jongerenwerk Toralba Heksenberg en leidde 17 jaar lang het 4e elftal bij RKVV Heksenberg. De heer Zanders was 20 jaar lang voorzitter van spaarvereniging her Karrewiel en organiseerde vele activiteiten voor zijn omgeving. Nu is hij al zeven jaar bestuurslid en vrijwilliger voor speeltuinvereniging het Heksenpretje waar hij een dagtaak heeft aan het tiptop houden van de toestellen. De gedecoreerde werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

HEERLEN, 29 april 2005
Afdeling Communicatie
Jeanette Wolters
(045) 56 04 366
j.wolters@heerlen.nl

-----------------------


---- --