Gemeente Hoogeveen

29 april 2005

Jaarverslag gemeente bevestigt koers college

Laat de gemeente de komende jaren vooral afmaken wat in gang is gezet. Dat liet het college van B&W eerder deze week horen bij de presentatie van de Voorjaarsnota. Dezelfde boodschap klinkt ook nu weer bij het Jaarverslag en de Jaarrekening van 2004 van de gemeente.

Het begrootte tekort van ⬠3,1 miljoen komt ongeveer overeen met het gerealiseerde tekort in 2004: ⬠3,3 miljoen. Het tekort heeft de gemeente opgevangen uit de algemene reserve.

In deze financieel minder opwekkende periode moet de gemeente terughoudend zijn met het starten van nieuwe projecten die extra gemeentelijk geld vergen, vindt het college. Het budget en het personeel is nodig voor het werk dat al in gang is gezet. Een beeld van dat werk geeft het Jaarverslag 2004.

Ruimtelijke ontwikkeling

Een voorbeeld uit het verslag is dat er meer woningen zijn bijgekomen (329). Verder zijn er bijvoorbeeld duidelijke welstandsregels per gebied gemaakt voor wie wil (ver)bouwen. De veelbepalende Structuurvisie voor de ruimtelijke ontwikkeling van Hoogeveen is in 2004 vastgesteld. Op Buitenvaart hebben zich in 2004 zestien nieuwe bedrijven gevestigd. Ook is daar begonnen met parkmanagement, een samenwerking van ondernemers en gemeente om het bedrijventerrein te beheren.

Meer mensen zonder werk probeerden in 2004 te reïntegreren (stijging van 55% naar 64%). De gemeente heeft de samenwerking met uitzendbureaus en Alescon versterkt met het project Werk Voorop.

Komende jaren

De komende jaren wil het college vooral investeren in zes âstrategischeâ projecten, die de raad vorig jaar heeft vastgesteld. Deze projecten zijn in voorbereiding of al in uitvoering. Het gaat om huisvesting voorgezet onderwijs, stationsgebied, stadscentrum, Schoonvelde-oost, Centrum-Oost en Nieuwlande. Ook moet er geld vrijgemaakt worden voor het wegennet (groot onderhoud) en beleid voor maatschappelijke ondersteuning (wettelijke verplichting).

Het Jaarverslag en de Jaarrekening worden op 12 mei behandeld door de raadscommissie Bestuur. Op 26 mei behandelt de gemeenteraad de stukken. De stukken liggen ter inzage in het Voorlichtingscentrum in het raadhuis en op www.hoogeveen.nl/jaarverslag.
---