Gemeente Ede

Nummer 96 / Ede, 25 april 2005

Burgemeester van Ede verrast gedecoreerden bij `lintjesregen` Koninklijke onderscheiding voor 23 personen

Burgemeester R.C. Robbertsen heeft op vrijdagmorgen 29 april in De Reehorst in Ede aan 22 inwoners van de gemeente Ede en één inwoner uit Rheden een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dit gebeurde tijdens `de lintjesregen` ter gelegenheid van de viering van Koninginnedag op 30 april. Vier personen mogen zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen; negentien inwoners ontvingen de versierselen als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Robbertsen belichtte in een persoonlijke toespraak tot alle gedecoreerden hun bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Lid in Orde van Oranje-Nassau:

Negentien inwoners van de gemeente werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hun verdiensten, waarop de onderscheiding is gebaseerd, zijn samengevat in beknopte vorm:

De heer W.C.Angenent, Bennekom (1927)

De heer Angenent is oud-medewerker van Marin in Wageningen. Hij is 25 jaar lid van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland, afd. Zuid-Veluwe en doet archeologisch onderzoek in Ede, Bennekom, Wageningen en Arnhem.

De heer J.Beekhuizen, Bennekom (1927)

De heer Beekhuizen is oud-medewerker van de Plantenziektenkundige Dienst in Wageningen. Hij was 10 jaar bestuurslid van de voetbalclub van deze dienst; was 12 jaar lid van de activiteitencommissie van voetbalvereniging SKV en is vanaf 1985 actief bij de voetbalvereniging Bennekom. Daarnaast nam Beekhuizen zitting in diverse besturen:


- Oranjevereniging Bennekom (secretaris, 16 jaar)


- St.Evenementen Bennekom (lid, 8 jaar)


- Postduivenvereniging Bennekom (lid, 8 jaar)


- Vlegeldag Bennekom (lid, 8 jaar)


- CNV/CFO regio Ede (lid, 10 jaar)

Verder is de heer Beekhuizen actief voor de diakonie van de Gereformeerde Kerk.

De heer T.Bouw, Lunteren (1938)

De heer Bouw is oud-vertegenwoordiger in veevoeder. Hij was 32 jaar voorzitter van de Algemene Nederlandse Imkervereniging afdeling Ederveen en 7 jaar voorzitter van het landelijk bestuur. Hij geeft bijenteeltsursussen. Verder was Bouw 10 jaar bestuurslid van de Prot. St. voor Maatschappelijk Werk en Gezinsverzorging en 8 jaar diaken van de NH Kerk in Lunteren.

De heer A.J.van den Brink, Ederveen (1949)

De heer Van den Brink is oud-eigenaar van een party- en cateringservicebedrijf. Hij was 18 jaar bij de vrijwillige brandweer Ederveen. Van den Brink is vanaf 1998 2^e voorzitter van de Algemene Belangenvereniging Ederveen-De Klomp. Hij is vanaf 1991 betrokken bij de Commissie Roemenië van de Hervormde Gemeente Ederveen en vanaf 2000 voorzitter van de St.Barnabas (ontwikkelingshulp). Verder is hij sinds 1999 lid van de Kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente Veenendaal.

De heer J.Bruinekreeft, Lunteren (1946)

De heer Bruinekreeft is technisch coördinator bij Coöperatie De Valk in Wekerom. Hij is vanaf 1970 (hoofd)leider bij de Zondagschool en was 9 jaar evangelisatiebroeder. Vanaf 1974 is Bruinekreeft bestuurslid van de Mannenvereniging. Verder was hij 5 jaar diaken en 5 jaar jeugdouderling bij de Hervormde Kerk in Lunteren. Sinds 1998 is hij ouderling. Tot slot is de heer Bruinekreeft vanaf 1981 actief bij de kerktelefoon.

De heer G.van Butselaar, Bennekom (1943)

De heer Van Butselaar was oud-directeur van de Rabobank in Bennekom. Hij was 6 jaar lid van de Kerkenraad Nederland Hervormde Gemeente in Bennekom. Vijf jaar was hij penningmeester van OBK Bennekom. Daarnaast was Van Butselaar 25 jaar betrokken bij de Schakelomroep Bennekom en 12 jaar secretaris van de Ondernemersvereniging Bennekom. Hij is vanaf 1991 secretaris en vanaf 1996 ook penningmeester van de Vereniging tot Bevordering der Paardenfokkerij in Gelderland.

De heer M.van Butselaar, Otterlo (1930)

De heer Van Butselaar is agrariër. Hij is sinds 1979 vrijwilliger op De Hartenberg. Van Butselaar was 10 jaar lid van de Raad van Commissarissen van de Boerenbond Wekerom en 10 jaar lid van het bestuur. Verder was hij 10 jaar organist in de Nederlands Hervormde Kerk in Otterlo en 8 jaar diaken.

De heer K.Evers, Ede (1933)

De heer Evers is oud-ambtenaar van de gemeente Ede. Hij was 8 jaar ouderling bij de Gereformeerde Kerk Ede en 16 jaar ouderling met een speciale opdracht (de Hartenbergkerk). Ook was hij 13 jaar actief voor de vakbond. Evers was 8 jaar bestuurslid van de afdeling Ede van Philadelphia en 13 jaar lid van de Programmaraad LOE. Verder was hij 9 jaar bestuurslid van de afdeling Ede van de PCOB en 7 jaar secretaris van het PCOB Samenwerkingsverband. Sinds 1995 is hij secretaris van de PCOB-regio Gelderse Vallei en secretaris van de Commissie Zorg van de COSBO.

De heer J.A.de Groot, Ede (1943)

De heer de Groot is oud-medewerker van Enka Ede. Hij was 18 jaar lid van de OR en 24 jaar lid van de bedrijfsbrandweer. Verder was hij ook actief voor de personeelsvereniging en de computerclub. Meneer de Groot is vanaf 1975 bestuurslid van een huurders-vereniging en van woningbouwverenigingen geweest. Daarnaast was hij bestuurslid van het buurtcentrum en van het buurtwerk Welstede. De Groot is lid van de Raad van Commissarissen van Woonstede en lid van de bewonerscommissie Maandereng en van het Wijkplatform Maandereng.

De heer H.de Grijp, Ede (1944)

De heer De Grijp was Kapitein b.d. Verbindingsdienst. Hij is vanaf 1985 organisator van de Militaire Commissie voor Automobiel & Motorwedstrijden waarvan sinds 1996 wedstrijdleider. Verder was hij 5 jaar lid van de medezeggenschapsraad van een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs in Wageningen. Tot slot is hij sinds 2000 bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren van Het Binnenhof.

De heer F.Hoorn, Bennekom (1932)

De heer Hoorn is oud-medewerker van Victoria-Vesta. Hij was 5 jaar bestuurslid van de voetbalvereniging Bennekom en 9 jaar actief bij tennisvereniging Keltenwoud. Verder was hij 10 jaar voorzitter van de afdeling Ede van het Rode Kruis. De heer Hoorn was 2 jaar bestuurslid van de Stichting Heideweek en is vanaf 1995 bestuurslid van de ANBO.

De heer W.Hulsebos, Ede (1943)

De heer Hulsebos is oud-directeur van Permar. Hij is vanaf 1995 lid van Provinciale Staten en vanaf 2002 lid van de gemeenteraad Ede. Hulsebos is vanaf 1993 lid van de werkgroep Bedrijven van de Stichting Stedenband Chrudim en bestuurslid (thans voorzitter) van VNO-NCW. Tot slot is hij sinds 1995 bestuurslid (thans voorzitter) van de Sociaal Pedagogische Dienst MEE Veluwe.

De heer G.J.Kroon, Bennekom (1940)

De heer Kroon is oud-hoofdconciërge van PAC. Hij was 10 jaar actief bij Voetbalvereniging Bennekom. Vanaf 1980 is Kroon actief voor de Nederlands Gereformeerde Kerk en was 3 x 4 jaar diaken. Hij zet zich sinds 1991 in voor de Oost Europa Commissie (Roemenië).

De heer A.J.Meeuwisz, Ede (1934)

De heer Meeuwisz is oud-medewerker van Riedel. Hij is vanaf 1965 in diverse functies actief bij midgetgolfclub E.M.G.De Putters in Bennekom. Hij is sinds 1978 beheerder en eigenaar van midgetgolfbaan De Dikkenberg in Bennekom. Meeuwisz is sinds 1960 in diverse functies actief bij de tafeltennisvereniging Kracht en Vriendschap in Renkum.

Mevrouw H.van Rennes-Beulenkamp, Bennekom (1937)

Mevrouw Van Rennes is vanaf 1981 vrijwilligster bij de Hervormde gemeente in Bennekom en is vanaf 1989 lid van de Kerkenraad. Zij was van 1990 tot 2005 als voormalig lid van de Edese Vrouwenraad ook lid van het gemeentelijk opvangteam bij rampen. Verder is zij sinds 1989 vrijwilligster (schoonmaak en bar) bij muziekvereniging OBK Bennekom.

Mevrouw A.E.Sanders-Bergmans, Ede (1926)

Mevrouw Sanders is vanaf 1941 mantelzorger voor een gezin (2 generaties) in Ede. Zij verleent daarnaast al 10 jaar mantelzorg aan buren in Utrecht. Mevrouw Sanders was bijna 55 jaar pleegouder van kinderen en ze was 28 jaar actief voor Scoutinggroepen in Amsterdam en Utrecht.

De heer W.van Steenbergen, Bennekom (1935)

De heer Van Steenbergen is agrariër. Hij was 4 perioden ouderling van de Gereformeerde Kerk in Bennekom en is sinds 1998 vrijwilliger bij het kerkelijk bureau. Verder was hij 12 jaar voorzitter van een schoolbestuur en nog 9 jaar bestuurslid (secretaris en voorzitter) van de CBTB afdeling Bennekom. De heer van Steenbergen was 5 jaar CDA-raadslid. Hij is vanaf 2001 voorzitter van de Commissie Inbraak Preventie en Wijkbeheer Bennekom-De Kraats.

Mevrouw A.Timmermans-Weststrate, Ede (1943)

Mevrouw Timmermans is sinds 1972 vrijwilligster bij De Gelderhorst. Zij is vanaf 1992 contactpersoon van de Hervormde Vrouwendienst in De Rietkampen. Verder was ze 6 jaar bestuurslid van Jubilate. Mevrouw Timmermans deed 6 jaar mantelzorg en is vanaf 2002 vrijwilligster bij de Breukelderhof.

De heer G.van Wolfswinkel, Ede (1944)

De heer Van Wolfswinkel is oud-hoofd van de economische en administratieve dienst van de Halderhof en Breukelderhof (Opella). Hij is vanaf 1981 penningmeester van het bestuur van de Stadhouder Willem III-school en is regiobestuurder Weer Samen Naar School. Verder was de heer Van Wolfswinkel 7 jaar penningmeester van de St. Ouderenzorg van de OGG en 7 jaar penningmeester van het kerkblad van de OGG.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:
Drie inwoners van de gemeente Ede en een inwoner uit Rheden zijn onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer C.van der Jagt, Ede (1941)

De heer Van der Jagt is oud-directeur van CNS-school Prins Constantijn. Hij was 26 jaar volleybalscheidsrechter op regionaal en nationaal niveau en was 7 jaar voorzitter van de Edese Volleybalvereniging TWEEVV. Verder is de heer Van der Jagt sinds 1996 secretaris van de ESBO (landelijke
scheidsrechtersbelangenorganisatie). Hij was vanaf 1980 districtsbestuurder en voorzitter van de districtssectie Arbitrage en vanaf 1998 na een fusie voorzitter van de Regio Sector Ontwikkeling en Opleidingen van de Regio Nieuw Gelre. Daarnaast was hij 20 jaar lid van de Werkgroep Kunstzinnige Vorming Lager Onderwijs en is hij sinds 2002 lid van de Werkgroep Kunst in de Kerk. Van der Jagt is sinds 1996 lector in de Samen op Weg gemeente.

De heer ir. A.H.T. Modderman, Rheden (1939)

De heer Modderman is sinds 1982 vice-voorzitter van de Vereniging tot Bevordering der Paardenfokkerij in Gelderland.

Hij is een belangrijke spil in de organisatie van het Concours Hippique. Modderman is zo betrokken bij Ede, dat hij hier wordt gedecoreerd. Verder heeft hij een enorme staat van dienst in de paardesportevenementen, zowel op regionaal, landelijk als internationaal niveau. Vlastuin was altijd betrokken als instructeur en regelingsofficier bij de cavalerie ere-escorte op Prinsjesdag. In 1996 ontving hij voor deze werkzaamheden het Erekruis in de Huisorde van Oranje.

De heer W.J.van Schaik, Bennekom (1944)

De heer Van Schaik was tot december 2004 algemeen directeur van de land- en tuinbouwcoöperatie Rijnvallei. Hij was 18 jaar secretaris van de St. Nat. Indoor Concours Hippique te Barneveld en is vanaf 1994 bestuurslid van de Rijvereniging De Grebberuiters te Wageningen. Verder is Van Schaik regiovoorzitter van Philadelphia, vice-voorzitter van de St. Mini-Dierenpark Wageningen, ouderling-kerkvoogd bij de Hervormde Gemeente Wageningen en bestuurslid van het WICC in Wageningen.

Mevrouw A.J.E.Schat, Ede (1942)

Mevrouw Schat is beeldend kunstenaar en edelsmid. Zij houdt gewaardeerde tentoonstellingen in binnen- en buitenland en won een aantal prijzen. Zij is onder andere ontwerper van de Televizierring. Mevrouw Schat is jurylid bij vakexamens en ontwerpwedstrijden en is lid van de Edese commissie Beeldende Kunsten.

---

ATTENTIE /